Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Otomatik BES'e 3'lü devlet katkısı - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / Gazete HABERTÜRK

        İşçi ve memurstatüsünde çalışan, 45yaşını doldurmamışTürk vatandaşı tümücretlileri otomatikolarak bireysel emeklilik

        sistemine (BES) alacakyasa tasarısı TürkiyeBüyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanlığı’nasunuldu. Tasarıyla otomatikBES katılımcılarına üç aşamalıdevlet katkısı sağlanmasıöngörülüyor.

        Devletkatkısından yararlanmak içinen az 3 yıl sistemde kalmakgerekiyor. Katkı oranı kalışsüresine göre hesaplanacak. İlk girişte 56 yaşına kadarsistemde kalmaları şartıylaherkese bin lira devlet katkısıverilecek, birikim döneminde yüzde 25 oranında devletkatkısı yapılacak. Emekliliğihak ettikten sonra sistemdençıkmayanlara ayrıcatoplam birikimüzerindenyüzde 5 dahakatkısağlanacak.

        İşverenler,Hazine Müsteşarlığı’nınbelirleyeceğiemeklilik şirketlerininsunacağı emeklilikplanı çerçevesinde ücretlerden kesintiyaparak sigortaşirketine parayıyatıracak. Yeni işe girenlerotomatik olarak BES’e alınacak.Mevcut çalışanlar da sistemedahil edilecek.

        İKİ AY CAYMA SÜRESİ

        Tasarıda, kendi adlarınaBES hesabı bulunanlarailişkin bir ayrım yapılmadı.Otomatik olarak sistemealınan kişiler 60 gün içerisindesözleşmeden cayarak, BES’tençıkabilecekler. Cayma halindeyatırılan paralar, nemasıyla birlikte on işgünü içinde iadeedilecek. BES için çalışanlarınprime esas kazançlarındanyüzde 3 oranında kesinti yapılacak. Asgari ücretliler içinbu rakam aylık 49 liraya denkgeliyor. Bakanlar Kurulu buoranı yüzde 6’ya çıkarıp, yüzde 1’e indirebilecek veya maktututar belirleyebilecek.

        TAKİBİ ŞİRKETLER YAPACAK

        Çalışanların sistemde kalmaya devam etmeleri halinde herkes için girişte bir defaya mahsus olmaküzere bin lira devlet katkısıverilecek. Mevcut BESkatılımcılarında olduğu gibi,birikim süresince çalışanların yatırdığı paranın yüzde 25’i devlet katkısı yapılacak.

        Onyıl prim yatıran ve 56 yaşınagelen çalışanlar emekliliğihak edecek. Emeklilik hakkıkazandığı tarihte parasınıtopluca çekmeyip en az onyıl süreyle kendisine emekliaylığı şeklinde ödenmesinitalep edenlere ise ogüne kadar birikmiş tutarüzerinden yüzde 5 oranındailave bir devlet katkısı dahasağlanacak.

        Çalışanlar adınakesintilerin takibini emeklilikşirketi gerçekleştirecek.Eğer işveren çalışanınücretinden kestiğiparayı sigortaşirketine yatırmazsa veyagecikmeli yatırırsa, çalışanınuğradığı zararı karşılayacak. Emeklilik şirketleri, otomatikBES katılımcılarından fonişletim gideri dışında kesintiyapamayacak.

        AMAÇ ULUSAL TASARRUFU YÜKSELTMEK

        Türkiye’de halen milli gelirin yüzde 15.63’ü düzeyindeki ulusal tasarruf oranının, ABD ve İngiltere’de başarıyla uygulanan otomatik BES ile artırılmasının amaçlandığı kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ