Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Çelik: Av sezon bereketli geçecek - İş-Yaşam Haberleri

        Gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçılar için 15 Nisan'da başlayan genel av yasağı, Akdeniz’de 15 Eylül'de diğer denizlerde ise 1 Eylül'de sona erecek.

        Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çelik, su ürünleri üretiminin geçen yıl 672 bin 241 ton olarak gerçekleştiğini belirterek, toplam üretimin yüzde 51,4’ünü deniz balıklarının, yüzde 7,7’sini diğer deniz ürünlerinin, 5,1’ini iç su ürünleri avcılığının ve yüzde 35,8’inin yetiştiricilik ürünlerinin oluşturduğunu ifade etti.

        Denizlerde ve iç sularda avcılık yoluyla yapılan üretimin 431 bin 907 ton olduğunu, bunun 397 bin 731 tonunun denizlerden, 34 bin 176 tonunun iç sulardan elde edildiğini anlatan Çelik, yetiştiricilik üretiminin de 240 bin 334 tona ulaştığını söyledi. Bakan Çelik, su ürünleri avcılığının bir önceki yıla göre yüzde 42,9, yetiştiricilik üretiminin ise yüzde 2,2 arttığını vurguladı.

        Söz konusu dönemde hamsi, çaça ve beyaz kum midyesi av miktarlarında önemli oranda artış görülürken, palamut ve lüfer üretiminin düştüğüne işaret eden Çelik, 2014'te 266 bin ton olan avlanan deniz ürünleri miktarının geçen sene 397 bin 731 tona çıktığını kaydetti.

        Çelik, doğadan avcılık yoluyla elde edilen hamsi, çaça ve sardalya gibi küçük göçmen balıkların üretiminde dünya genelinde zaman zaman dalgalanmalar olabildiğini belirterek, şöyle konuştu:

        "Benzer şekilde, ülkemizdeki deniz balıkları avcılığı üretimindeki dalgalanma da avcılığın yarıdan fazlasını oluşturan başta hamsi olmak üzere küçük göçmen balıkların üretimindeki değişimden kaynaklanmıştır. Denizlerimizde yapılan gözlemlere ve yürütülen araştırmalara göre av sezonunun bol ve bereketli olacağı yönünde işaret ve bulgular var. Temennimiz öngörüldüğü gibi sezonun bol, bereketli ve kazasız geçmesi yönündedir. Ancak unutulmamalıdır ki üretim miktarları, balıkların üreme ve beslenme dönemlerindeki hava şartları, su sıcaklığı, akıntı, ortamdaki besin bolluğu ve beslenme zincirindeki yeri gibi pek çok çevresel faktörden kolayca etkilenebilmektedir."

        DENİZ ÜRÜNLERİNİN DEĞERİ 1 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE

        Denizlerde avcılığı yapılan balık ve diğer deniz ürünlerinin yıllık üretim değerinin 1 milyar liranın üzerinde olduğunun altını çizen Çelik, 2014'te 991 milyon lira olan avlanan deniz ürünleri değerinin geçen sene 1 milyar 128 milyon liraya çıktığını bildirdi.

        Çelik, balık ve diğer su ürünlerinin, sahip olduğu protein, enerji, vitamin ve mineraller gibi besin öğeleri ve sindirilebilirlik bakımından pek çok üstün özelliklere sahip önemli bir gıda olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

        "Balık tüketimimize baktığımızda halkımızın beslenme ve tüketim alışkanlığına bağlı olarak balık tüketen bir toplum olmadığı görülmektedir. Ülkemizde kişi başına yıllık balık tüketimi bölgelere göre değişmekle birlikte ortalama 6-7 kilogram civarındadır. Balıkçılarımız tarafından bin bir zahmetle denizlerimizden elde edilen ve besin değeri yüksek olan bu değerli ürüne özellikle, avcılığının serbest olduğu dönemde, taze, bol ve ucuz olması nedeniyle sofralarımızda sık sık yer vermeliyiz. Her yaş grubundan insanın, üstün özelliklere sahip bu gıdayı tüketmesi gerekir."

        SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YÜZDE 293 ARTIŞ

        Su ürünleri ihracatının önemli kısmını yetiştiricilik ürünlerinin oluşturduğunun altını çizen Çelik, "Uyguladığımız politikalar ve teknolojik gelişmeler sonucu su ürünleri yetiştiriciliğinde üretim rakamlarımız, 2002 yılından bu güne yüzde 293 oranında artarak, 61 bin tondan 240 bin tona ulaşmıştır." dedi.

        Çelik, üretimdeki artışa paralel olarak, ihracatta da artış sağlandığını belirterek, 2002 yılında 27 bin ton olan ihracatın, 2015'te 121 bin tona, değer olarak da 97 milyon dolardan yaklaşık 692 milyon dolara ulaştığını söyledi. Çelik, 2016 yılının ilk 6 aylık verilerine göre su ürünlerinde 69 bin ton (393 milyon dolar) ihracat, 41 bin ton (89 milyon dolar) ithalat gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ