Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bilet ücretleri nasıl belirleniyor? - İş-Yaşam Haberleri

        Öncelikle havayollarının yüksek değerli yolcuları belirleyip onlara özel fiyatlandırma işlemlerini gerçekleştirdiklerini bir kenara not edin. İlgili rota özelinde trafik ve yolcu profili değerlendirmesi yapan şirketler, çeşitli varsayımlar üretip stratejilerini belirliyor. Her uçuş noktası için belirli boş anlar ve ilginin aşırı yüksek olduğu zaman dilimleri söz konusu. Fiyat belirleme sırasında ya da fiyatlarda değişiklik yapılırken bu zaman dilimleri mutlaka göz önünde bulunduruluyor.

        Erken rezervasyon eğilimlerinin yoğun olduğu tatil rotalarında ise fiyatlar nispeten daha yüksekten açılıyor. Bayram, yılbaşı, sömestr gibi özel zamanlar erken rezervasyonlarda olduğu gibi daha yüksekten fiyatlanıyor. İş güzergâhları ve özel bir zaman dilimi gerektirmeyen rotalarda ise koltuk fiyatları, minimum kapasiteyi doldurabilmek için nispeten düşük fiyatlardan başlıyor. Bu hatlarda son dakikalara doğru mutlaka iş seyahatinden dönen veya uçmak zorunda olan birileri çıkacağından, fiyatlar keskin şekilde artırılıyor. Bu sebeple son dakika yolcuları havayolu şirketleri için oldukça değerli.

        UÇAKTA KAÇ SINIF VAR?

        Yolcular, kabinin sadece ekonomi, business veya first olmak üzere iki veya üç sınıfa ayrıldığını sanıyor olabilir. Oysa kabin kendi içinde çeşitli ücretlerde, onlarca alt sınıfa ayrılıyor. Havayolu her sınıf için kaç koltuk belirleyeceğine kendi karar veriyor. Her sınıftaki biletler tükendikçe yeni sınıftan satış başlıyor. Hâlâ bu sınıflandırmanın tam olarak neye göre yapıldığı yolculara açıklanmasa da kişiselleştirilmiş bir ücret sunabileceği gerçeği unutulmamalı. Çünkü sadakat programları, üyelik kayıtları ve çerez izleme sistemleri havayolları için çok değerli ipuçları veriyor. Dolayısıyla durumunuza göre çeşitli bilgiler kullanılarak size özel çok daha uygun ücretlendirme yapılabileceğini unutmayın.

        MARKA DEĞERİ İÇİN YÜKSEK FİYAT!

        Havayollarının bilet fiyatı belirleme konusunda gözettikleri bir başka önemli konu da marka algısını ve piyasa değerini korumak. Zira uçuşa çok az bir süre kala hâlâ ciddi oranda boş bir seferin bilet fiyatlarını ciddi şekilde aşağı çekmek mümkün. Ama şirketler piyasa değerini belirli bir seviyede tutabilmek için bu yöntemi pek tercih etmiyorlar. Zira o uçuşa daha önceden bilet almış yolcuların veya havayolunun daimi yolcularının gözünde şirketin marka değerini düşürmemek fikri de koltuk fiyatlarında belirleyici olan önemli bir husus.

        NEREDEN, NASIL BİLET ALINIR?

        Bilet alırken ekranda gördüğünüz rakam bazen sizi ciddi bir sevince sürüklerken bazen de sonrasında büyük bir öfkeye götürebilir. Çünkü havayollarının bileti sunarken izlediği stratejiler farklılık gösteriyor. Kimi her şey dâhil sistemini benimseyerek karşınıza çıkan fiyattan koltuğu satarken, kimi de (özellikle düşük maliyetli havayolları) ekstra ücretleri bilet alma adımlarında ekleyerek ödeme kısmına geldiğinizde bambaşka bir fiyatla karşınıza çıkabiliyor. Bu sebeple bilet alırken algılarınızı açık tutun ve bu işi bir fastfood dükkânından mönü mü seçeceksiniz, yoksa sadece tek bir hamburger almakla mı yetineceksiniz mantığıyla düşünerek yönetin. Seyahatleri önceden planlayın, kampanyalar sebebiyle çok uyguna satılan bazı biletlerin iadesinin olmadığını ve tarih değişikliği yapılmadığını unutmayın…

        AIRPORT YENİ YAYIN DÖNEMİNE BAŞLIYOR

        Türkiye’nin en uzun soluklu havacılık ve turizm programı Airport, Habertürk TV’nin yeni yayın dönemindeki ilk bölümüyle ekranlara geliyor. Bu yaz çok hareketli ve üzücü günler yaşadık. Atatürk Havalimanı da tarihi anlara tanıklık etti. Bu vesileyle ilk programımda TAV Grup CEO’su Sani Şener’i konuk aldım. Hem yaşadığımız terör ve hain darbe girişimini hem de ülkemizde ve dünyadaki havacılığın durumunu konuştuk. Şener, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı ve darbe girişiminin ardından THY ve diğer paydaşlarla uçuşların kısa sürede nasıl normale döndürüldüğünü anlattı. Airport’ta ayrıca uçuşların daha güvenli hale gelmesine katkı sağlayan 5 gelişme, uçuş rotasında Vietnam ve dünya jet sosyetesinin gözde destinasyonlarından İbiza’da Corendon Havayolları çatısı altında açılan ilk Türk oteli ekrana gelecek. Airport programı bu hafta saat 11.10’da; sonraki haftalarda ise saat 12.10’da ekrana gelecek. Hepinizi Habertürk TV ekranlarına bekliyoruz.

        Güntay ŞİMŞEK / HT CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ