Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye’de 10 çalışandan 3’ü kadın, kamuda 10 yöneticiden 1’i kadın - İş-Yaşam Haberleri

        AHMET KIVANÇ- GAZETE HABERTURK

        Kamuda kadın sayısı artıyor. Çalışanların 10’da 3’ü kadın. Ama yönetimdeki oran 10’da 1. Bakanlıklarda 20 müsteşarın tamamı erkek. Sadece 2 üniversitede kadın yönetici fazla. 14’te

        İstatistikler, toplam istihdamda erkeklerin oldukça gerisinde kalan kadınların üniversitelerde çoğunluğu erkeklerin elinden almaya başladığını gösteriyor. 8 devlet üniversitesinde çalışan kadınların sayısı erkekleri geride bıraktı.

        Türkiye genelinde yüzde 29 olan kadınların toplam istihdamdaki payı, kamu sektöründe yüzde 37. Akdeniz, Ankara, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul, Marmara ve Uludağ üniversitelerinde kadın çalışanların sayısı erkek çalışanları geçti. Çalışan sayısının az olduğu Avrupa Birliği Bakanlığı, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı gibi kurumların yanı sıra çalışan sayısının 80 bine yaklaştığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nda 32 bin 692 erkeğe karşılık 45 bin 154 kadın çalışıyor. En fazla kadın eğitim ve sağlıkta.

        İKİ ÜNİVERSİTEDE KADIN ÖNDE

        Kadınlar özellikle üniversitelerde giderek çoğunluğu elde etmeye başlasalar da üst düzey yönetim kademelerinde hâlâ çok geride yer alıyorlar. Üniversiteler, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki 10 yöneticiden 1’i kadın. Kadın sayısının erkekleri geçtiği sekiz üniversiteden ise sadece Ankara ve Marmara üniversitelerinde yöneticilerin çoğunluğunu kadınlar oluşturdu. Ankara Üniversitesi’ndeki 6 üst düzey görevden 4’ü, Marmara Üniversitesi’ndeki 8 üst düzey görevden de 5’inde kadınlar çalışıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ