Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para POAŞ satılıyor mu? - Makro Ekonomi Haberleri

        Bir süredir iş çevrelerinde ilginiç bir dedikodu var. "POAŞ satıldı" Aydın Doğan'ın Petrol ofisi AŞ'deki hisselerini Avusturyalıortağı OMV'ye sattığı ya da satmak üzere olduğu konuşuluyor. OMV'nin Aydın Doğan'la ortak kaldığı müddetçe POAŞ'takihedeflerine ulaşamayacağını ve rafineri izni alamayacağınıanlaması üzerine POAŞ'ın tamamını alarak Türkiye'dekisorunlarını çözebileceğini düşündüğü ve bu nedenle busatışın gerçekleştiği söyleniyor. Bankacıların dedikodularına göre Aydın Doğan elindebulundurduğu POAŞ hisselerini OMV'ye satıyormuş. Daha önce şirketin yüzde 30'unu 1 milyar avroya OMV'ye satanDoğan kalan yüzde 70'e yakın hisseyi de OMV'ye devrederekPOAŞ'tan çıkacakmış. Bilgiler çok üst düzeyden geldiği için inandırıcı. Rakam da makul. Aydın Doğan, POAŞ'ı İş Bankası ile ortak olarak Özelleştirmeİdaresi'nden satın almıştı. İş Doğan Petrol Yatırımları AŞ POAŞ'ın önce yüzde 51'ini1 milyar 260 milyon dolar bedelle satın almış ardından yüzde25'i için 387 milyon TL yani yaklaşık 270 milyon dolar ödemişti. POAŞ'ın yüzde 95,3'üne sahip olan İş Doğan PetrolYatırımları AŞ'ye POAŞ'ın maliyeti piyasadan topladıklarıhisselerle birlikte 2 milyar dolara yaklaşmıştı. Daha sonra İş Bankası İş Doğan'daki payını Aydın Doğan'asatın alma bedeli üzerinden devretmiş ve şirketin tamamı AydınDoğan'ın olmuştu. Ardından Aydın Doğan şirketin yüzde 30'unu 1 milyar AvroyaAvusturyalı OMV'ye satmış, o günkü pariteyle yaklaşık 1,5milyar dolar almıştı. Daha sonra şirketin satın alma bedelini vergiden düşerek Maliye'yeödettiği ortaya çıkmış ve Cumhuriyet tarihinin en büyükvergi cezası kesilmiş, bu ceza uzlaşma yoluyla 275 milyon YTL'yedüşürülmüştü. Eğer söz konusu satış gerçekleşirse Aydın Doğan POAŞ'ıngeri kalan hisseleri için ciddi bir miktar daha alacak. Bu durumda basit bir hesaplamayla Aydın Doğan yaklaşık 2 milyardolara aldığı POAŞ'tan dolar bazında en az yüzde yüz belki dedaha fazla kazançlı çıkacak. Hele Aydın Doğan'ın şirketteki İş Bankası payını veözelleştirmeden aldığı yüzde 25'lik bölümü 5 yıl vadeliolarak aldığı göz önüne alınırsa bu ticari başarıdandolayı Aydın Doğan'ı kutlamak lazım. Bana bu bilgileri aktaran bankacılar, OMV ile Aydın Doğanarasında küçük bir pürüz kaldığını, Doğan'ın satışıngerçekleşmesi için OMV'ye "Aydın Doğan Vakına 100 milyon dolarbağış yapma şartı" getirdiğini, OMV'nin ise son dakikada çıkanbu talebe çok sıcak bakmadığını ve özellikle Avusturya'daki vergi yasaları nedeniyle bu miktar bir bağışın bir vakfayapılmasının imkansız olduğunu bildirdiği de konuşuluyor.

        Bir annenin sevinci

        Ergenekon'un 11. dalga gözaltılarıyla ilgili haberi izledim dün.

        Bir haber çok ilginçti.

        Teğmen Melih Yüksel, Şırnak'ta Ergenekon terör örgütü üyesiolma iddasıyla gözaltına alındı.

        Teğmen Yüksel'in gözaltına alındığı saatte, annesininBursa'daki evine de bir baskın yapıldı.

        Melih Yüksel'in annesi kapıyı açtığında karşısında aramaiçin gelmiş olan polis ve jandarmaları görünce düşüp bayıldı.

        Yakayı ele verdiği için, evinde silah, mühimmat sakladığı içinmi?

        Hayır elbette.

        Karşısında asker ve polisleri görüncü, evladı Güneydoğu'daaskerlik yapan her ananın düşündüğünü düşündüğü için.

        Anne Yüksel, karşısında resmi kıyafetli kişileri görünceaklına ilk gelen "Eyvah Melih şehit oldu onu haber vermeye geldiler"oldu haliyle.

        Ve düşüp bayıldı.

        Oğlunun teröristlerle çatışmada şehit düştüğünü zannedenanne, oğlunun terör örgütü mensubu olduğu suçlaması nedeniyleevinin basıldığını öğrenince büyük ihtimalle sevinmiştir.

        Bu memleket böyledir.

        İnsanı olmadık şeylerle sevindirir.

        NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

        Müzik dinleyerek gündemden kaçamayacağımızı anladığımız zaman

        fatihaltayli@haberturk.com

        Petrol Ofisi konuyla ilgili İMKB'yeşu açıklamayı gönderdi: "Çeşitli basın organlarında çıkan haberlerde, şirketin ortaklarından Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş'nin şirkette sahip olduğu hisselerini şirket ortaklarından OMV Aktiengesellschaft'a sattığı veya satmak üzere olduğu yönünde ifadeler yer almaktadır. Bu konuda şirketimize ulaşan herhangi bir bilgi bulunmamaktadır." Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. konuyla ilgili İMKB'ye şu açıklamayı gönderdi: "Bazi yayin organlarinda musterek yonetime tabi teşebbüslerimizden Petrol Ofisi A.Ş.'nin (POAŞ) şirketimize ait hisselerinin tamamının ortağımız OMV Aktiengesellschaft'a satıldığı veya satılmak üzere olduğu yönünde yazılar yer aldığı görüşülmüştür, mevcut durum itibariyle, zaten içeriğinde dedikodu niteliğinde olduğu belirtilen ve yanlış bilgiler içeren yazıda iddia edildigi gibi POAŞ hisselerinin ortağımız veya başka bir kişi/ kuruluşa satılması yönünde bir sureç gündemde değildir, şirketimiz sermaye piyasasi mevzuatının kamuya açıklama yapma zorunluluğu ile ilgili düzenlemelerine uyuma hassasiyetle özen göstermekte olup, kamuya açıklanması zorunlu durumlar ortaya çıktığında gerekli bildirimler zamanında yapılmaktadir, bu nedenle, şirketimiz kaynaklı olmayan ve dedikodu mahiyetindeki ifade ve yazilara yatırımcılarımızın olası mağduriyetlerinin önlenmesi açısından itibar edilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ