Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 1 milyon euroluk spor otomobile Türk imzası - Makro Ekonomi Haberleri

        DÜNYA süper spor otomobil segmentinde büyük rekabet devam ediyor. Ferrari F50, Bugatti Veyron, Mercedes Mclaren F1 gibi rüyalara girecek güzellikteki otomobillerin bulunduğu bu sınıfta yer almaya hazırlanan Edonis modelinin dış görünümü, bir Türk tasarımcının elinden çıktı. 1980’li yıllarda Ferrari F40 gibi efsane modellerin bazı bölümlerini tasarlayarak, kendini bugünlere hazırladığını söyleyen Mehmet Taşanyürek, “İtalyan B. Engineering şirketi, Edonis adıyla yeni teknolojilerin kullanıldığı süper spor bir otomobil

        geliştiriyor. Benim Ferrari ve Pinin Farina şirketlerinde çalışırken tanıdığım ve Bugatti markasını ortaya çıkaran bu ekip, dış tasarım için benimle çalıştı. Edonis ilk kez 2000’de çıktı. İkinci faz 2 yıllık bir proje. 2008 sonunda tam olarak ortaya çıkacak. İtalya’da Campagalliano’daki B Engineering tesislerinde üretilecek” bilgisini verdi. Taşanyürek, Istittuto Europe Di Design okulunda politechic ve anatomic tasarim egitimi almış bir isim. Bu alanda dünyanın en önemli isimlerinden Bruno Belli ile çalışmış. Ayrıca çalışma arkadaşları ve ustaları arasında A. Materatsi, F. Trombi ve Ali Canko gibi tasarım alanında dünya çapında isimler bulunuyor.

        Otomotiv dizaynında Türk adları

        DÜNYA otomotivinin tasarım ayağında görev alan Türkler önemli projelere imza atıyor. Daha düne kadar VW’nin Tasarımdan Sorumlusu Murat Günak EOS’u çizdi. Ford yeni Mondeo ve consept aracı IosisX’in çizgileriyse Murat Güler’e ait.

        Mazda’da Hasip Girgin, tasarımda önemli bir isim olarak öne çıkıyor. Son olarak Mehmet Taşanyürek, Edonis ile dünyanın en elit otomobil koleksiyoncuların alacağı bir modele imza attı.

        BUGATTI MÜHENDİSLERİNİN ŞİRKETİ

        İTALYANLARIN süper spor otomobil üreticisi Bugatti, isim hakkını Volkswagen’e sattıktan sonra yeniden bu alana dönmenin hesaplarını yapıyordu. Şirketin adını B. Engineering olarak değiştiren eski Bugatti mühendisleri, 2001 yılında Edonis adıyla bir rüya otomobili ortaya çıkarmaya başladılar. Bugatti EB110 super sport üzerine geliştirilen yeni araçta 3.5 lt’lik Bugatti motoru, 610 beygir güç üreterek, 0-100 km hızlanmasını 3.9 saniyede tamamlayan 3760 cc’lik bir motora dönüştürüldü. Karbon fiber şasi kullanılacak aracın Faz II’si ise 2008 yılı sonlarında tam olarak ortaya çıkacak.

        Yeni aracın dış dizaynı ise bir Türk’e ait. Daha önce İtalya’da Ferrari ve Pinin Farina’da tasarımcı olarak çalışan Mehmet Taşanyürek, Bugatti mühendisleriyle yeniden buluştu. Bu buluşmada süper spor otomobil Edonis’in dış çizimini Mehmet Taşanyürek’e yaptırma kararı verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ