Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fırsat krizi unutturdu - Makro Ekonomi Haberleri

        Yabancı gayrimenkul yatırımcıları İstanbul’dan vazgeçmiyor. Krizde azalan iştaha rağmen gözler Türkiye’den ayrılmıyor. Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur, Yunan Zeus Capital Partners ve İsrailli Paz Group’un İstanbul’da gayrimenkul projesi geliştirmek ve yatırımyapmak için arayışta olduğunu söyledi. Bloomberg HT kanalında yayımlanan HT Ekonomi Soruyor programındaMenekşe Ataselim’in sorularını yanıtlayan Sur, “Geçen hafta 14 İtalyan yatırımcıyı İstanbul’da ağırladık. Yarın (bugün) İsrail’den bir grup geliyor. İlginin azalması bir yana dursun, İstanbul yükselen bir değer” dedi. İsraillilerin ticari gayrimenkul yatırımına yöneldiğini belirten Sur, şöyle konuştu: “Ofis, lojistik, alışverişmerkezi (AVM), karma projeler ve yeşil bina konsepti üstünde duruyorlar. Büyüklüğü 3milyar dolara ulaşan dev bir şirket. Yöneticileri ağırlayacağız. Şirketlerle görüşmeler yapacaklar. Yatırımmiktarına ilişkin rakamtelaffuz etmediler; önce güven kazanmak istiyorlar. Paz; enerji, inşaatmalzemeleri ve inşaat yatırımı alanlarında faaliyet gösteriyor.” Sur, Körfez’den ADIC’in TOKİ ile görüştüğünü, Emirates Fortune ve bir Rus şirketin de Türkiye’ye ilgisi olduğunu söyledi.

        YUNANLAR KONUTA BAKIYOR

        Sur, Yunanistanmerkezli Zeus Capital Partners’ın da konut yatırımı gerçekleştirmek üzere Türkiye ile ilgili araştırmalar yaptığını ifade ederek, “Eskiden Türkiye için yalnız ticari gayrimenkul yatırımı konuşulurdu. Son gittiğim toplantılarda, ‘2010’da size verilecek bir miktar parayla nereye yatırımyaparsınız’ diye sorulduğunda, çoğunluk ‘Türkiye’ dedi. Sadece ticari değil, konut yatırımından demvurmaya başladılar. Bumüthiş bir şey” diye konuştu. Dün Swissotel’de açıklanan, ULI ve PriceWaterhouse Coopers’ın (PwC) hazırladığı ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler 2010 Avrupa’ raporunun sonuçlarına da değinen Sur, şöyle devametti: “Emeklilik ve sigorta fonlarının hâlâ parası var ama daha seçiciler. Gelişmiş Batı kentlerinde getiri oranları fırsat oldu ve yatırımcı buralara yöneldi. Ancak, şüphesiz, orta vadede en önemli Avrupa kenti İstanbul.

        Temkinli iyimserler garantiye yöneldi

        ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu 2010 Avrupa’ raporunun sonuçlarına göre, İstanbul gelişim beklentisi kategorisinde, 27 Avrupa kenti arasından birinci oldu. Yatırım kategorisinde son 5 yıldır ilk üçte yer alan kent, bu yıl birkaç basamak geriledi. Uluslararası yatırımcıların İngiltere, Fransa ve Almanya’nın ön sıralarda yer aldığı riski düşük, garanti piyasalara yönelmesi nedeniyle yeni gayrimenkul alımlarında 5’inci, mevcut yatırım performansında 7’nci sırada yer aldı. İstanbul, aynı kategoride geçen yıl 3’üncü olmuştu; İstanbul’un en yakın rakibi Moskova ise bu yıl 24’üncülüğe kadar geriledi. 600’ün üzerinde Avrupalı yatırımcının yanıtladığı sorular ışığında oluşturulan raporda, 2010’un kriz yılı 2009’dan daha iyi geçmesinin beklendiği; ancak yatırımcıların ‘temkinli iyimser’ tutum gösterecekleri ifade edildi. PwC Küresel Gayrimenkul Sektörü Lideri Kees Hage, 2010’da sektörde istikrarın sağlanmaya başladığını, ancak piyasada iyileşmenin çok hızlı olacağını düşünmediklerini açıkladı. Hage, “Bazı işlemlerin geri dönüşünü görüyoruz ama piyasalarda belirsizlikler de var. Krizle birlikte verilmeye başlayan devlet yardımları bütün ülkelerde devam ediyor. Bu yardımlar kesilirse ne olacak?” diye konuştu.

        En çok perakende öne çıktı

        Avrupalı yatırımcılar İstanbul’da, gayrimenkul yatırımı açısından en çok perakende sektörüne sıcak bakıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 28.3’ü bu alanda gayrimenkul alımı tavsiyesinde bulunurken, yüzde 19.8’i de ofis ve konut alımı yapılmasını önerdi.

        'Söylemimizi değiştirmeliyiz'

        Sur, “Yatırımcı bildiği piyasaya gidiyor. Geliştirme riski yerine hazıra yöneliyor. İstanbul’un temel dinamiği değişmedi. Belki söylem

        değiştirmeliyiz. Şimdiye kadar hep dinamik, genç nüfus üzerinde durduk.

        Cezbedici başka enstrümanları devreye sokma zamanı geldi” dedi.

        Menekşe ATASELİM - GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ