Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk pamuğuna 'GDO İçermez' etiketi - Makro Ekonomi Haberleri

        İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'de üretilen pamuğa GDO'suz olduğunu vurgulamak amacıyla ''GDO İçermez'' etiketinin konulacağını, bunun özellikle Avrupalı tüketicilerin tercihlerini olumlu yönde etkileyeceğini ve Türk tekstil sektörüne rekabette önemli avantaj sağlayacağını belirtti.

        Kestelli, Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz ile birlikte İZTB Meclis Salonunda düzenlediği basın toplantısında, GDO'suz pamuk üretiminin hem Türk pamukçuluk, hem de tekstil ve konfeksiyon sanayi için bir fırsat oluşturduğunu söyledi.

        GDO'lu ürünler konusunda dünyada ve Türkiye'de bir belirsizlik yaşandığını, bu ürünlerin zararlı olup olmadığının, zararlıysa etkilerinin tam bilinmediğini anlatan Kestelli, ''Ancak büyük bir tüketici kitlesinin GDO'lu ürünlere olumsuz yaklaştığına şüphe yoktur'' dedi.

        Kestelli, İZTB olarak pamuk balyalarından başlamak üzere pamuktan mamul tüm tekstil ve konfeksiyon ürünlerine ''GDO İçermez'' ibaresinin etiket olarak yazılmasının uygun olacağını düşündüklerini ifade ederek, ''Bu etiket ürünlerimizin markalaşmasına katkı sağlayacak, özellikle en büyük pazarımız olan refah ve bilinç düzeyi yüksek Avrupalı tüketicilerin tercihlerini olumlu yönde etkileyecek, Türk tekstil sektörüne rekabette önemli avantaj sağlayacaktır'' diye konuştu.

        Bu dönemde borsanın, GDO yönetmeliklerinin ilgili bakanlığı olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve pamuk balyalarının ambalajı konusunda yetkili kurum olan Dış Ticaret Müsteşarlığı ile yazıştığını anlatan Kestelli, ''Yürürlükteki mevzuatlara göre böyle bir etiketlemenin önünde yasal olarak bir engel olmadığı sonucuna varılmıştır. İZTB olarak bu etiketlemeyle ilgili çalışmaların sektörün ortak kuruluşu olan Ulusal Pamuk Konseyi tarafından yürütülmesinin uygun olacağını düşündük'' dedi.

        KOCAGÖZ: ''ETİKET, ÖNÜMÜZDEKİ SEZON KULLANILMAYA BAŞLANACAK''

        Barış Kocagöz ise Ulusal Pamuk Konseyi olarak Türk pamuğuna ''GMO Free-GDO İçermez'' etiketi kullanılması projesini Türk pamuğunun kalitesinin vurgulanmasına katkıda bulunmak üzere geliştirdiklerini söyledi.

        Türkiye'de pamuk üretiminde GDO'lu tohum üretimi ve kullanımına hiçbir zaman izin verilmediğini hatırlatan Kocagöz, ''Türk pamuk üreticisi yıllardır GDO'lu tohum ekemediği ve yetiştiremediği için kilo başına daha yüksek maliyetlerle pamuk üretmek zorunda kalıyor. Ama bunun yanında Türkiye'ye sıfır gümrükle giren ve GDO'lu olma avantajıyla düşük maliyetlerle üretilen ithal pamuklarla da fiyat rekabeti yapmak zorunda kalıyor. Bu proje Türk pamuğu ve Türk tekstil sektörünün bu dezavantajını avantaja çevirme şansı yaratacaktır'' diye konuştu.

        Kocagöz, Türk pamuğunun ''GDO İçermez'' etiketi ile kullanıldığı tekstil ürünlerine, iplik, kumaş ve konfeksiyon ürünlerine dünya liginde fark yaratma imkanı sağlayacağını belirterek, ''Yani bir örnekle Türk pamuğu ile işlenmiş bir Türk gömleği ''GMO Free' etiketiyle dünya pazarında yer bulabilir'' dedi.

        AB ülkelerinde GDO'lu pamuk üretiminin yasak olduğunu, ancak Amerika ve Avustralya gibi ülkelerdeki pamuğun yüzde 84'ünün GDO'lu olduğunu anlatan Kocagöz, ''Ülkemize ithal edilen pamuğun yüzde 70'i Amerika'dan, yüzde 25'i Yunanistan'dan geliyor. Genel olarak Türkiye'ye ithal edilen pamuğun yüzde 60'ı GDO'lu'' şeklinde konuştu.

        Kocagöz, GDO'suz pamuğun dünyada aranan bir ürün olduğunu, bu nedenle Türk tekstil sektörüne bir çağrıda bulunmak istediğini belirterek, ''Türk tekstil sektörü bu etiketi ürünlerine taşısın istiyoruz. Mesela Türk pamuk çekirdeğinden üretilen yağlar, GDO'suz olduğu için yurt dışında primli fiyatla satılıyor. Bu etiketimiz, hem yağ sektörü hem de tekstil sektörü için dünya pazarlarında fark yaratacaktır. Bu etiketi koyduğumuzda biz pamuğu daha pahalıya satmayacağız. Ama bu etiket Türk pamuğunun dezavantajlarını avantaja çevirecektir'' dedi.

        Dünyada özellikle alerjik bünyeli insanlar ve bebekler için üretilen giysilerde GDO'ya dikkat edildiğini aktaran Kocagöz, son yıllarda önemli avantajlar kazanan Türk tekstil sektörünün ürünlerine bu etiketi kullanmasıyla yaratacağı katma değerin sektörü dünya liginde öne çıkaracağını söyledi.

        Barış Kocagöz, etiketin önümüzdeki sezon kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ