Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para “İran konusunda bize psikolojik baskı uygulanıyor” - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Uluslararası ilişkilere katkılarından dolayı İngiltere'nin ünlü düşünce kuruluşlarından "Chatham House"un verdiği ödülü Londra'da kabul edecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'den sadece Bloomberg HT'ye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Londra'dan canlı yayında Aslı Şafak'ın Türkiye'deki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        "DERECELENDİRME KURUMLARI ÇOK TEMKİNLİ DAVRANIYOR"

        Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik anlamda kademe kademe yükselen tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Derecelendirme kurumları çok temkinli davrandılar. Kademe kademe yükselen tek ülke Türkiye. Kriz ve notun 2 kademe artması Türkiye'nin ne kadar sağlam olduğunu gösterdi. Bankacılık sistemi hiç taviz vermedi. Risk primlerinin düşüklüğü Türkiye'ye olan güveni gösteriyor. Türkiye kısa beklentilerle hareket etmedi, uzun vadeye odaklandı. Sosyal güvenlik tedbirlerini hatırlarsanız bunlar şimdi şimdi Avrupa'da gündeme geliyor. İşsizlik bazı AB ülkelerinde Türkiye'nin üzerinde seyrediyor. G20'de konuşulan pek çok önlemi Türkiye geçen 7-8 yılda almış durumdaydı."

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        "İRANLA İLİŞKİLERDE TÜRKİYE'YE PSİKOLOJİK BASKI UYGULANIYOR"

        ABD'nin "İranlılarla iş yapmayın" uyarısına ilişkin soruya Cumhurbaşkanı Gül şöyle cevap verdi "Türkiye herşeyi ilkesel bazda yapıyor. BM Güvenlik Konseyi'nin bazı yaptırımları var İran'a karşı. BM'ye üye olan herkesin bunları uygulaması gerekiyor. Türkiye bunları uyguluyor. Bir de ülkelerin aldığı tek taraflı kararlar var. Bunlar kimseyi bağlamıyor. Türkiye İran'a ne satıyor ki? Çok fazla birşey yok. Almanya, Fransa, İngiltere de İran'a mal satıyorlar. İran'ı besleyen Türkiye'ymiş gibi gösteriliyor. Bu psikolojik bir baskı. Türk bankacılık sistemi çok şeffaf. İranla ilişkiler konusunda BM yaptırımlarını uyguluyoruz."

        BM GENEL SEKRETERİ OLACAK MI?

        Aslı Şafak'ın "Bundan birkaç yıl sonra bugün kendinizi nerede görüyorsunuz? BM Genel Sekreterliği için adınız geçiyor." sorusuna Cumhurbaşkanı Gül gülümseyerek yanıt verdi: "Geleceği bilemeyiz, bakalım zaman ne gösterecek. Ben şu an Cumhurbaşkanlığı görevini, en iyi şekilde yapmakla meşgulüm" dedi.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ