Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Doğu Anadolu Bölgesi kredi - Makro Ekonomi Haberleri

        Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 8 ilde 44 kooperatifin bağlı olduğu Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Birliği'nce 2011'de esnafa 73 milyon lira kredi kullandırıldığı bildirildi.

        Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkan Vekili ve Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Birliği Başkanı Hüseyin Akal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, esnaf kredi taleplerinin arttığını, esnaf kredilerinin piyasaları da canlandırdığını ifade etti.

        Doğuda kredi kullanım oranının her geçen gün artığına dikkati çeken Akal, şunları kaydetti:

        ''Şu an Erzurum'da bin 25 ortağımız bulunuyor. Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Birliği aynı zamanda Doğu Anadolu bölge birliği konumda. 8 ilde 44 kooperatif bölge birliğimize bağlı olarak hizmet vermekteyiz. Doğu Anadolu Bölgesi'nde son bir yılda 73 milyon liralık esnaf kredisi kullandırılmıştır. İhtiyacı olan esnafa finansal açıdan destek vermeye çalışıyoruz.''

        HEDEF 100 MİLYON LİRA

        Akal, birliklerinin 2010 yılında 60 milyon lira kredi kullandırdığını, 2011'de bu rakamı 73 milyon liraya çıkardıklarını belirterek, 2012 yılı hedeflerinin de 100 milyon lira olduğunu söyledi.

        Ticari kredilerdeki faiz oranının yüzde 24 olduğunu, esnaf kredilerinde ise bu oranın yüzde 6 olarak uygulandığını bildiren Akal, ''Halk Bankası'ndan kullandırdığımız kredilerimizin şartları çok cazip. Bu da beraberinde esnafımızın ilgisini getiriyor'' dedi.

        Kullandırdıkları kredilerin geri dönüşüm oranında da başarı sağladıklarını belirten Akal, geri ödemedeki oranın yüzde 95 civarında olduğunu kaydetti.

        Hüseyin Akal, esnaf kredilerinin genel amacının kar marjını artırmak olduğunu ancak bazen farklı sebeplerle de kredi kullanıldığını söyledi.

        ''Çocuğunu evlendirmek isteyen esnafımız da kredi kullanabiliyor'' diyen Akal, şöyle konuştu:

        ''Esnaf kredileri finansal ihtiyaçlarını gidermek için kullanılıyor. Kar marjını artıran esnaf, krediler sayesinde farklı ihtiyaçlarını da giderebiliyor. Sanıldığı gibi iflasın eşiğinde olan esnaf kredi kullanmıyor. İşini büyütmek isteyen, ticari hacmini genişletmek isteyen esnaf krediye yöneliyor. Küçük esnaf zaman zaman farklı ihtiyaçlarını gidermek için krediye yönelebiliyor. Örneğin ev almak isteyen, çocuğunu evlendirmek isteyen esnafımız kredi kullanımına başvuruyor. Başbakanımızın desteğiyle, esnaf kredi taleplerini olumlu değerlendiriyoruz. Kredi faizlerinin makul oranlarda kalması bu yöndeki talepleri artırıyor.''

        Akal, doğuda zor şartlar altında faaliyet gösteren küçük esnafı desteklemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, 100 bin liraya kadar küçük esnaf kredisi verdiklerini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ