Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupa'da şirketler artık Yuan'ı tercih ediyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Deutsche Bank Döviz İşlemleri Direktörü Frank Scholler, Deutsche Bank'ın üç ülkede, Çin'le ticaret yapan toplam 102 şirketle görüşerek hazırladığı araştırmaya referans vererek, ''Yuan üzerin ticaret yapan Avrupalı şirketler Çin'li işadamları ile olan iş görüşmelerinde ürün fiyatları üzerinde yaklaşık yüzde 4-5 oranında fiyat avantajı sağlıyor'' dedi.

        Araştırmaya göre, Çin'le ticaret yapan şirketlerin şirketlerin yaklaşık yüzde 20'si faturalarını bile Yuan üzerinden kesiyor. Scholler'e göre, Avrupalı şirketlerin Çin'le Yuan üzerinden ticaretini sürdürmeyi tercih etmesinin bir sebebi de, ''Henüz Çin'de finansal kuruluşların yeterince gelişmiş olmaması''.

        Avrupalı şirketlerin Yuan'ı seçiyor olmaları bir yandan uluslararası eğilimin de bir yansıması.Scholler, ''Dünyada Çin dışında her gün 2 milyar dolar değerinde ticaretin Yuan üzerinden yapılıyor. Bu hacim son 15 ayda iki katına çıktı'' ifadelerini kullandı.

        Deutsche Bank'ın Almanya ve Avusturya Küresel Finans ve Döviz Departmanı'nın Başkanı Nils Ole Matthiessen de ''Avrupalı şirketler Yuan üzerinden ticaret yaparak, daha fazla Çinli tedarikçiyi Avrupa pazarına çekerek ürünleri kolaylıkla satın alınmasını sağlıyor'' ifadelerini kullandı.

        Küresel piyasalardaki artan kırılganlığa rağmen şirketler Yuan kullanmayı tercih ediyor. Fakat Yuan'la ticarete artan talebin yanında, çeşitli sıkıntılar da söz konusu. Deutsche Bank'ın araştırmasına göre, şirketlerin yüzde 30'su Yuan üzerinden havalelerin yavaş olduğunu belirtirken, yüzde 15'i ödemelerin Çin otoriteleri tarafından onaylanmasında zorluklara dikkati çekiyor.

        Matthiessen konuya ilişkin olarak, ''Ödeme süreçlerinin hızlandırılması ve basitleştirilmesi Avrupalı şirketlerin Çin'de rekabet gücünün artırmasına yardımcı olur'' dedi.

        Araştırmayı yapan Deutsche Bank, Haziran ayında Çin Merkez Bankası ile birlikte Yuan üzerinden ödeme sistemi pilot projesini hayata geçiren ilk Alman bankası olmuştu.

        2011 yılında, Çin ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin karşılıklı ticareti bir önceki yıla kıyasla 30 milyar avro artarak 428,3 milyar avroya yükseldi. Geçen yıl, Avrupa Birliği ülkelerinin Çin'e olan ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 20,3 oranında artarak toplam 136,2 milyar avro seviyesine ulaştı. 2011 yılında, Çin ise 292,5 milyar avroluk ihracatını Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ