Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı DACİA SANDERO TEST - Otomobil Haberleri

        BURAK TAŞÇI - HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Araç muayenesi ile ilgili bilinmeyen bazı hususlar var. Araç muayeneye gitmeden önce kendiniz aracınızı kontrol edebilirsiniz. Aracınızda hafif kusurlar varsa muayeneden geçebiliyorsunuz. Ancak ağır kusur olduğunda belirlenen kusurları düzeltip tekrar muayeneye gidiyorsunuz. İki defa üst üste ağır kusurla muayeneden geçemezseniz tekrar para ödemek zorunda kalıyorsunuz.

        Otomobil sahipleri muayeneler özelleştikten sonra araçlarının muayeneden geçmeyeceğini düşünüyorlar. Ancak ilk başlardaki bazı ağır kusurlar artık hafif kusur olarak nitelendirilmeye başlandı. Örnek vermek gerekirse ilk zamanlarda hangi otomobil giderse gitsin far ayarından dolayı muayeneden geçemiyor ve ağır kusur alıyordu. Şimdi ise far ayarı hafif kusur olarak değerlendiriliyor.

        Araca sonradan takılan trafikte görüşü engelleyen veya tehlike oluşturan tüm malzemeler muayeneden geçememenize neden olur. Bu nedenle muayeneye giderken aracın orjinalliğini bozup amacının dışına çıkan tüm aksesuar ve malzemeleri muayeneye gitmeden önce aracınızdan sökün.

        Muayene gitmeden önce mutlaka aracınızda ilk yardım çantasına dikkat edin. İçerisindeki ekipmanlarda eksik varsa tamamlayın. Trafik setinizde dikkat etmeniz gereken ise reflektörler. İki adet üçgen reflektör bulundurun. Yangın tüpünü kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmişse yenisini alın. Aracınızın aydınlatma ekipmanlarının tümünü kontrol edin. Ampulu patlamış olan varsa değiştirin. Kornasına, şaşi, motor numarasına özellikle dikkat edin. Şaşi ve motor numarası silinmişseyetkili servise başvurun.Ruhsat yıpranmış ve okunamaz hale gelmişse yenisini çıkartın. Fren sisteminiz zayıfladıysa kontrol edin. Frenleme mesafesi uzuyorsa fren ayarı yaptırın. Aracınızdaki Xenon farlar orjinal değilse (yani sonradan taktırdıysanız) yönetmeliğe uygun Xenon far takımını taktırın. Aksi taktirde muayeneden geçmeyecektir. Emniyet kemeri tokalarını mutlaka kontrol edin. Özellikle arka koltuklardaki emniyet kemeri tokaları kullanılmadığı için oksitlenebiliyor. Oksitlenme varsa temizleyin ve çalışır hale getirin. Lastik diş derinliklerine dikkat edin. Aracın rot balans ayarı bozuksa ayar yaptırın.

        Yukarıdaki saydığım önlemler ile aracınız muayeneye gitmeden önce kendiniz hazırlayabilirsiniz.

        Muayene esnasında aracınızın camlarında ( ön cam hariç ) film var ise ''hafif kusurlu'' olarak muayeneden geçebiliyorsunuz.Cam filmibazı tartışmalara neden oluyor. Çünkü yasalara göre cam filmi kullanmak yasak. Ancak ülkemizde modifiye malzemelerinin satışı yasal fakat kullanımı yasak. Bu nedenle trafik çevirmelerinin çoğunda ''Cam filmi var'' diye ceza kesiliyor. Polis memuru tarafından en kısa zamanda sökülmesi gerektiği tekrarlanıyor. Bunun yanı sıra aracınızın kaportasında bölgesel paslanma, çizik, eziklik, boya kalkması varsa da muayeneden hafif kusurlu olarak geçiyorsunuz.

        Araç muayenesinden 2 defa ağır kusurlu halde geçemediğiniz zaman 3. sefer muayeneye gittiğinizde tekrar ilk muayene ücretini ödemeniz gerekiyor. Bu nedenle ilk muayenede ağır kusur aldıysanız kusurları düzeltip giderseniz fazladan para ödememiş olursunuz.

        TEST ARACI

        DACİA SANDERO ŞEHİR İÇİN İDEAL

        Ayağınızı yerden kesecek şehir içinde deyim yerindeyse az yakan çok kaçan bir otomobil. Test ettiğim araç 90 beygir güç üreten 8 valfli 1.6 MPI motora sahip. 8 valf olmasına rağmen belli bir noktadan sonra tıkanmıyor. Sandero'nun motoru istenileni karşılıyor. Aracın yakıtı ise şehir içinde sakin kullanımda yaklaşık olarak 7-8 litre arasında değişiyor. Genel anlamda bakıldığında piyasada birçok ömrünü tamamlamış ikinci el araçlar neredeyse Sandero'nun fiyatından satılıyor. Sandero'ya baktığımızda ise sıfırının fiyatı 18 bin TL'den başlıyor. İkinci el eski bir aracı alıp masraflarıyla uğraşmak yerine sıfır Sandero alarak uzun yıllar sorunsuz olarak aracı kullanabilirsiniz.

        FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYIN...

        Dizayn Avrupai

        Fiyatından dolayı aracı kötü görmemeniz gerekiyor. Dış görünüşü gayet güzel. Çamurluğa kadar uzanan farları, kaput ile ön panel arasında kalan nikelajı araca ayrı bir hava katmış. Çamurluklarda kullanılan sinyal ise Renault Megane'dan alınmış. Kapı koruma bantları ise Yeni Megane Hatchback'te olduğu gibi en altta konuşlandırılmış. Sandero'nun yerden yüksek olması ise şehir içinde ayrı bir avantaj. İç mekanda kullanılan malzeme aracın fiyatı ile doğru orantılı. Sert plastikten yapılan torpido iyi bir dizayna sahip. Dacia Logan'daki yuvarlak havalandırmalar Sandero'da da kullanılmış. Elektrikli cam açma tuşları ise orta panelde yer alıyor. Arka camlar ise manuel olarak kontrol ediliyor. Elektrikli aynalara sahip olan aracın ayna kumandası ise el freninin hemen yanına yerleştirilmiş. Koltukları geniş ve rahat. Sürücü koltuğunda yükseklik ayarı mevcut. Direksiyonda ise derinlik ve yükseklik ayarı var. Aracın yol bilgisayarında mevcut yakıtla ne kadar yol alacağı, ortalama yakıt oranlarını görebiliyorsunuz. Bagajı geniş tutulan Sandero'nun arka koltuklarda diz mesafesi biraz dar. Hidrolik direksiyonu yüksek süratlerde hissizleşebiliyor. Aracın yol tutuşu yüksek olmasına rağmen başarılı. 15 inç alüminyum alaşımlı jantlara sahip olan otomobilin yakıt tankı 50 litre benzin alıyor. Güvenlik olarak ise sürücü ve yolcu hava yastıklarına sahip olan Sandero makul fiyatı ile beklentileri karşılıyor. 18.250 TL'den başlayan fiyatlar ile Dacia Sandero'ya sahip olabilirsiniz.

        buraktasci@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ