Dolar mı? Altın mı? Euro mu?
Piyasalarda yaşananlar risk mi? Yoksa bir fırsat mı? Altındaki yükseliş sürer mi? Euro devri kapanıyor mu?
ABONE OLUMAY ŞEKERCİ-HABERTURK.COM
EKONOMİ SERVİSİ
usekerci@haberturk.com
Haftalardır herkes komşudaki kriz, Euro'daki çöküş, doların rekorlar getiren yükselişi ve altın fiyatlarında durdurulamayan ralliyle yatıp kalkıyor. Hemen hemen tüm ekonomi ekranlarında son dakika ve flaş haberler hep bu başlıklar çerçevesinde oluyor. Bu gelişmelerin hepsi Türkiye'yi de çok yakından ilgilendiriyor. Komşunun çöküşünün Avrupa'da yarattığı etki Türkiye'nin en büyük ihracat pazarını tehdit ederken, siyasetin ön plana çıkmasıyla hassaslaşan piyasalar, sert hareketlere maruz kalıyor.
Dolayısıyla dolar tüm para birimleri karşısında olduğu gibi Türk Lirası karşısında da değer kazanıyor. Euro çöküyor. Altın doların da verdiği destekle uçuyor.
Haliyle akla hep aynı sorular geliyor. Piyasalarda yaşananlar risk mi, yoksa fiyatları ucuzlatan birer fırsat mı? Altının yükselişi sürecek mi? Beli iyice bükülen Euro'nun devri artık kapanıyor mu?
Uzmanlar döviz ve altınla ilgili analizlerini HABERTURK.COM ile paylaştı...
Özgür YURTDAŞSEVEN – Meksa Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı
EURO UZUN VADEDE YÜKSELECEK
Uzun vade için piyasalarda öngörü yapmak çok zor. Kısa vade için yorum yaparsak bir miktar daha gerileme olacak, TL değerlenecektir. Uzun vadede çok önemli bir değişim öngörmüyorum Dolar-TL tarafında. Euro-TL’de Avrupa kaynakları tekrar Euro üzerinde yılbaşından bu yana baskı yaratıyor. Baskıyla beraber de doların Euro’ya göre yüksek performans sergilediğini görüyoruz. Euro’nun değer kaybı sürecinde de artık yavaş yavaş sonlara yaklaşıldığını düşünüyorum. Bir miktar toparlanma ve hatta Euro tarafında önümüzdeki uzun vadede yukarı yönlü potansiyel oluşabilir. Uzun vadede Euro açısından potansiyel yukarı diye düşünüyorum.
ALTINDA 1200 DOLARIN AŞILMASI GÜNDEME GELEBİLİR
Altın eğer 1000 dolar seviyesinin üzerinde kalmaya devam ederse yukarı yönlü potansiyel devam edecektir. Özellikle 1200 doların aşılması uzun vadede gündeme gelebilir.
Avrupa’daki sorunlar nedeniyle Euro devrinin kapanacağını düşünmüyorum. Bu şöyle bir şeye benziyor; geçen sene Amerika’daki sorunlar nedeniyle doların bittiği öne sürülüyordu. Ama bu seneye baktığımızda sorun Avrupa’ya geçti. Bu sefer Avrupa için aynı şeyler konuşuluyor ama ben para birimi Euro’da böyle bir yıkım olacağını düşünmüyorum. Belli bir süre sonra risklerin artık bertaraf edilmesinin ardından dolar kadar hızlı olmasa da Euro tarafında bir toparlanma yaşanacaktır.