Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Krize karşı 3A kalibresinde silah! - Para Haberleri

        Almanya'nın krizden çıkış için Avrupa ülkelerinin ortak tahvil ihraç etmesine karşı çıkmasına rağmen alttan alta kendi planı için hazırlık yaptığı ortaya çıktı.

        Alman basınına göre, hükümet, Euro Bölgesi'ne üye ''AAA'' kredi notuna sahip ülkelerin ortak tahvil ihraç etmelerini önermeye hazırlanıyor.

        Almanya'da yayım yapan Die Welt'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Almanya, Finlandiya, Fransa, Lüksemburg, Hollanda ve Avusturya gibi Euro Bölgesi'nin merkezinde yer alan diğer 5 ülke ile birlikte piyasaları sakinleştirmek için güvenlik duvarı oluşturmak üzere ortak tahvil ihraç etmeyi değerlendiriyor.

        ''Seçkin tahvil'' olarak nitelendirilen ortak tahvillerin yüzde 2-2,5 arasında bir faiz oranına sahip olabileceği ifade ediliyor.

        Almanya, İngiltere, Finlandiya ve Hollanda, kamu borçları nedeniyle sorunlu hale gelen veya batma aşamasına gelmiş olan ülkeleri korumak üzere bir finansman kaynağı yaratmak amacıyla bir süredir tartışılan Euro Bölgesi ortak tahvil ihracına karşı çıkıyordu.

        Avrupa Birliği içerisinde yer alan ülkelerden AAA kredi notuna sahip olanlar şunlar:

        Avusturya

        Danimarka

        Finlandiya

        Fransa

        Almanya

        Lüksemburg

        Hollanda

        İsveç

        İngiltere

        Buna karşılık bu ülkelerin tümü Euro Bölgesi'nde bulunmuyor. İşte Euro Bölgesi'nde bulunan ve AAA kredi notuna sahip ülkeler:

        Avusturya

        Finlandiya

        Fransa

        Almanya

        Lüksemburg

        Hollanda

        ALMANYA ORTAK BONO KONUSUNUN GÜNDEMDE OLMADIĞINI BİLDİRDİ

        Almanya, ''AAA'' notuna sahip 5 euro ülkesiyle birlikte ortak bonoları piyasaya sürmeyi düşündüğü şeklinde ''Die Welt'' gazetesinde yayınlanan bir habere ilişkin, konunun gündeme gelmediğini duyurdu.

        Almanya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, böyle bir planlamanın olmadığı belirtilerek, bunun Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Finlandiya ve Hollandalı meslektaşlarıyla yaptığı görüşmede gündeme gelmediği ve bu yönde İngiltere'yle de bir görüşme olmadığı ifade edildi.

        Euro ülkeleriyle birlikte istikrar sağlanması için yoğun şekilde çaba harcandığı, bunun da Lizbon Anlaşması'nda yapılacak bazı değişikliklerle sağlanabileceği kaydedilen açıklamada, üye ülkelerin bütçeleri için borçlanma sınırlarının öngörülmesinin önerildiği bildirildi.

        Bunun yapılamaması durumunda AB Komisyonuna üye ülkelerin bütçe planlarını reddetme yetkisi verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, bunun için de anlaşmada değişiklik yapılması gerektiği ve bunun hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceği ifade edildi.

        AB KOMİSYONU'NDAN "BÖLÜNMEYİN" UYARISI!

        Almanya ve Fransa'nın Euro Bölgesi'nde AAA kredi notuna sahip diğer ülkelerin de katılımıyla yeni bir birlik oluşturarak ortaklaşa borçlanacakları iddiaları AB Komisyonu'nu rahatsız etti.

        Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn'in sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, Euro Bölgesi'nde eurobond adıyla ortak tahvil çıkarılmasının AB'de bölünme değil tam aksine daha fazla entegrasyona hizmet etmesi gerektiğini söyledi.

        Rehn'in sözcüsü, ''Eurobond önerisindeki amaç Euro Bölgesi ve tüm AB'de istikrarı sağlamaktır. O halde bu konuda üye ülkler arasında bölünnmelerin faydalı olmadığını söylemeye gerek yok'' dedi.

        Avrupa gazetelerinde son günlerde yoğun şekilde Euro Bölgesi'nde Almanya ve Fransa'nın öncülüğünde yeni yapılanmaya gidilerek ortak tahvil çıkarılacağı iddialarına yer veriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ