Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Temassız kart sayısı 10 milyonu geçti! - Para Haberleri

        35 TL’nin altındaki işlemlerde, şifre girmeden daha hızlı ödeme yapma imkanı sağlayan temassız kartlar giderek yaygınlaşıyor. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre temazsız kart sayısı 2012 sonunda yüzde 61 artışla 10.3 milyon adede ulaştı.

        Bu kartların 1.4 milyonunu ön ödemeli banka kartları, 8.9 milyonunu ise kredi kartları oluşturdu. Bugün, toplam 54 milyon kredi kartının yüzde 16’sı ile temassız ödeme gerçekleştirilebilirken, temassız özellikli kredi kartları ve ön ödemeli banka kartları ortalama 17.2 TL tutar ile en çok marketlerde kullanılıyor.

        Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, “2012 yılında işlem adetlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış gerçekleşti. Temassız özellikli kart sayısı ise toplam 10.3 milyon adede ulaştı. “2023 Nakitsiz Ödemeler” hedefimizin önemli bir ayağını oluşturan temassız işlemler, daha hızlı ödeme yapma imkanı sunarken, nakit ve bozuk para taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırması ise hayatı kolaylaştırıyor. Önümüzdeki dönemde tüm ön ödemeli banka ve kredi kartlarının nakitsiz özellik taşımasını hedefliyoruz” diye konuştu.

        İŞLEM ADEDİ 400'ÜN ÜZERİNDE

        BKM’nin yaptığı bir araştırmaya göre, yeni ödeme araçlarına hızlı biçimde uyum sağlayan ülkemizde temassız kartlar ile ödeme yapanlar vakit kaybetmeden alışverişlerini tamamlıyor. 35 TL’nin altındaki alışverişlerde, kartı POS’a yaklaştırmanın yeterli olduğu temassız ödemeler, nakit ile ödemelere göre çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. Araştırma sonuçlarına göre nakit ödemeler 26 saniyede, banka veya kredi kartı ile ödemeler 16 saniyede gerçekleştirilirken, temassız ödemeler sadece 9 saniyede tamamlanıyor.

        Temassız kartlarla gerçekleştirilen alışverişlerdeki artış ile, temassız ödemelerin hacmi de genişliyor. Ön ödemeli banka kartı ile gerçekleşen temassız işlemler yüzde 171 oranında artış ile 30 milyon TL tutarında hacme ulaşırken, kredi kartları ile temassız alışveriş hacminin ise yüzde 243 oranında artış ile 117 milyon TL’ye yükseldiği görülüyor. 2011 yılını toplam 45 milyon TL ile tamamlayan temassız işlemlerin, 2012 yılında toplam 147 milyon TL tutarına ulaşması dikkat çekiyor.

        Temassız ödeme yapılabilen POS sayısı ise 2009 yılında 18 bin iken, 2012 yılını 61 bin ile tamamladı. Bu artışla beraber işyerleri temassız ödemelere olan inançlarının karşılığını da almaya başladı. 2009 yılında 88 olan POS başına temassız işlem adedi 2012 yılında 435 adede ulaştı ve neredeyse 5 katına çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ