Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Hücuma devam! - Teknoloji Haberleri

        HT Ekonomi

        Apple Inc. dün Samsung ile olan davalarına bakan Federal yargıca satışının durdurulması talebiyle 8 üründen oluşan bir liste sundu. Listede popüler Galaxy model telefonlar da yer alıyor.

        Geçen hafta jürinin Samsung'u "bilinçli bir şekilde" ürünlerinde iphone ve iPad'i taklit ettiği nedeniyle 1 milyar dolar tazminat cezasına çarptırması üzerine yargıç Lucy Koh Apple'dan ürünlerin listesini talep etti.

        Apple'ın verdiği listede yer alan ürünler şöyle: Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2, Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy S2 Epic 4G, Galaxy S Showcase, Droid Charge ve Galaxy Prevail.

        Yargıç Koh 26 Haziran'da, Samsung Galaxy Tab 10.1 tablet bilgisayarın ABD'de satışını "tasarım patenti"ni ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklamıştı. Samsung şimdi yargıçtan bu kararını bozmasını istiyor ve buna dayanak olarak da geçen hafta jürinin verdiği karar gerekçesinde tasarım patenti ile ilgili bir ihlal yer almamasını gösteriyor. Jüri kararını yazılım patentleri ihlaline dayandırmıştı.

        Apple'ın ürünlerin yasaklanması ile ilgili talebini dinlemek üzere 20 Eylül'e mahkeme günü veren yargıca Samsung itiraz ederek hazırlanmak için yeterli zamanları olmadığını belirtti.

        Yargıç Koh henüz Samsung'a hazırlanması için daha fazla zaman vermek üzere duruşmayı erteleyip ertelemeyeceğine dair bir kara vermiş değil.

        Samsung ayrıca duruşmada yargıçtan jürinin kararını geçersiz saymasını talep etmeyi çünkü kararın kanıtlarca desteklenmediğini savunmayı planlıyor. Eğer bu konuda bir gelişme elde edemezse firma daha üst mahkemelere ve ABD Temyiz Mahkemesi'ne gitmeyi planlıyor.

        Apple, satış yasaklarına ek olarak ayrıca jüriden tazminatı 3 katına çıkartarak 3.15 milyar dolar olarak yenilemesini isteyecek.

        Apple geçen sene Nisan ayında Samsung aleyhine dava açmış ve 28 akıllı telefon ve tablet bilgisayar ürününün, iPad ve iPhoneları kopyaladıkları gerekçesiyle yasaklanmasını istemişti.

        Samsung da buna karşılık olarak, Apple'ın kablosuz bağlantı teknolojilerini izinsiz kullandığını iddia etmişti.

        Cuma günü çıkan karar 9 kişilik jürinin oybirliği ile verildi ve ağırlıklı olarak Samsung'un akıllı telefonlarını kapsıyor. Jüri ayrıca Samsung'un karşı iddialarını da reddetti.

        Patentleri ihlal ettiğine karar verilen Samsung telefonların çoğu şu an piyasada olmayan eski ürünler. Apple'ın yeni verdiği listedekiler ise popüler Galaxy S2 modelleri gibi halen ABD'de satışta olan ürünleri içeriyor.

        En yeni ve en çok satan Galaxy S3 ise iddiaların dışında ve cezadan etkilenmeyen bir ürün.

        Verilen ceza Samsung'un yıllık gelirinin yüzde 1.5'ine tekabül ediyor.

        Analistler jürinin kararının yaşattığı utancın firmaya finansal gerilemeden daha çok zarar verdiğini belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ