Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Cimri kuşun değeri 9 milyar dolar! - Teknoloji Haberleri

        HABERTÜRK

        En geç 2014 başında halka açılması beklenen sosyal medya devi Twitter'ın değerinde bir anda 1 milyar dolarlık artış gerçekleşti.

        ABD'li dev yatırım firması BlackRock'a bağlı bir fon Twitter çalışanlarından firmanın 80 milyon dolarlık hissesini satın aldı. ABD basınında yer alan haberlere göre söz konusu satın alma ile sosyal medya devinin değeri 9 milyar dolar olarak belirlenmiş oldu.

        Geçtiğimiz Ağustos Twitter bir grup yatırımcıya firmanın yüzde 5'ini 400 milyon dolara satmış, böylece piyasa değeri 8 milyar dolar olarak belirlenmişti. Yani yaklaşık 5 ayda Twitter'ın piyasa değeri 1 milyar dolar artmış oldu.

        TÜRKİYE RADARINA GİRDİ AMA CÜZDANINA GİREMEDİ

        Aylık aktif kullanıcı sayısı 200 milyona ulaşan Twitter'ın halka arzı yaklaştıkça pazarlama faaliyetleri de yoğunlaşıyor. Türkiye, özellikle gelişmekte olan genç nüfuslu ülkeleri stratejisinin merkezine oturtan firmanın radarına girmiş durumda. Gelecek ay Twitter'ın Türkiye'de ilk defa gerçekleştireceği bir basın toplantısıyla yeni bir reklam ve pazarlama işbirliğini duyurması bekleniyor.

        Gelişmekte olan ülkelerde agresif büyüme hedefleyen Twitter, konu vergi vermeye gelince aynı hevesi göstermiyor. Avrupa merkezi kurumlar vergisinin en cazip olduğu İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan Twitter vergisini de bu ülkeye ödüyor. 9 milyon Türk kullanıcısı bulunan, diğer bir deyişle 9 milyon Türk'ün kişisel verilerine ulaşım imkanı olan sosyal medya devi Türkiye'de şu ana kadar hiç vergi ödemedi.

        Son dönemde internet sitelerinin benzer 'vergi kurnazlıkları' özellikle Avrupa ülkelerinden büyük tepki görüyor. Son olarak Fransa'da Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da imzası bulunan resmi bir raporda "İnternet üzerinden toplanan kişisel veriler dijital ekonominin "ham maddesi" olarak değerlendirilip, tanımlanmalı. Bu 'ham madde'den faydalanan şirketler, hükümete vergi ödemeli" ifadeleri yer almıştı.

        Fransa'nın çok yakın zamanda konuyla ilgili yasal düzenlemeye gitmesi bekleniyor. Sosyal medyada milyarlarca dolarlık bu değerlemeler devam ettikçe başka ülkelerin Fransa2yı takip etmesi şaşırtıcı olmaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ