Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Varşova hatırası! GALERİ - Turizm Haberleri

        Polonya bana hep müziği, sinemayı, fotoğrafı kısacası sanatı hatırlatır. Bir de Krzysztof Kieslowski’ye gider aklım; “Üç Renk” üçlemesinden Beyaz’ı anımsarım mesela. Ya da “Aşk Hakkında Kısa Bir Film”i... Zbigniew Preisner ve Abel Korzeniowski tınıları duyarım. Sürreal ressam, fotoğraf sanatçısı Zdzislaw Beksinski’nin eserlerini görürüm. Özetle Varşova’nın sanatla ilişkisi, benim de bu kentle ilişkimin pusulasıdır sanki

        VARŞOVA HATIRASI!

        Pek çoğumuzun düşündüğünün aksine hiç de gri betonarme bir şehir değil burası. Demir perde yıllarının getirdiği bir kasvet mevcut ama yine o dönemden kalan geniş, upuzun cadde ve kaldırımları, parkları, yeşil alanları şehir içinde de nefes almaya yardımcı oluyor. Kaybolma ihtimalinin hiç olmadığı bu şehirde doyasıya yürümenin keyfini çıkarabilirsiniz. Varşovalılar soğuğa alışık, kışın bile bisikletle dolaşanlarla karşılaşabiliyorsunuz. Sembolü, bir denizkızı heykeli olan Varşova, tam anlamıyla bir heykeller şehri. Varşova’nın ortasında meşhur Alie Jerusalemski Caddesi yer alıyor. Yoğun bir ticaret trafiğinin yaşandığı bu caddede toplu taşıma araçları, otobüs durakları, trenler de var. Müze, park, askeri müze, meydan gibi kamu alanlarının bol olduğu bir cadde. Geniş meydanlarda yer alan kafeler mola vermek için bire bir. Ünlü Vistül Irmağı kıyısında Kraliyet Sarayı yer alıyor. Bilim ve Kültür Sarayı da dikkat çekici. Palac Kultury adlı kültür merkezi, yapıldığı dönemde Varşova’nın en yüksek binasıymış. Varşova, özellikle de Eski Kent denen bölüm bir park ve bahçeler diyarı. Kafeleri, sokak ressamları, seyyar satıcıları, kehribar işlemecileri, ortaçağdan kalma kiliseleri ve 15. yüzyıla uzanan evleriyle burada tadına doyulmaz saatler yaşayabilirsiniz.

        SANATA DUYARLI KENT

        Kentte yaklaşık 30 tiyatro, konser salonu ve çok sayıda müzik merkezi yer alıyor. Şehirde dört mevsim çok sayıda kültürel etkinlik ve festival düzenleniyor. Frederick Chopin Uluslararası Piyano Yarışması, Eski Müzik Festivali, Uluslararası Poster Bienali, Uluslararası Çağdaş Müzik Festivali, Varşova Caz Günleri, Stanislaw Moniuszko Uluslararası Ses Yarışması ve Mozart Festivali, Varşova’da düzenlenen etkinliklerin en önemli olanları.

        MUTFAĞI DA ÇOK MEŞHUR

        Polonya’nın farklı tatları çok iyi kaynaştıran bir mutfağı var. Tatlı ve tuzlu soslar bir arada kullanılıyor. Yemekler çok lezzetli, fiyatlar çok uygun ve dev tabaklarla servis ediliyor. Zubrowka, Tarniowka, Sliwowica ve Pieprzowka, popüler Polonya votkalarından.

        NOT EDİN

        * Sanata meraklıysanız Kazimierz Dolny’de yer alan galerileri kaçırmayın.

        * İnsanlık tarihinin kara sayfalarından Yahudi Soykırımı’nı derinden yaşayan Varşova, toplama kamplarıyla, özellikle de Auschwitz’le de turistlerin ilgisini çekiyor.

        * Popüler kapalı çarşılarda her markayı bulmak mümkün. Sevdikleriniz için hediyelik eşyaları ise Eski Kent’ten alın.

        * Başkanlık Sarayı ile Ostrogski Şatosu’ndaki Chopin Müzesi görülebilir.

        NE YENİR

        * La Fiesta Tortilla Al. Ujazdowskie 22 00–478 Tel: 48 22 621 3154

        * Restauracja Bazyliszek Rynek Starego Miasta 1/3 00272 Tel: 48 22 831 1841

        * Tygmont Jazz Club. 6/8 Mazowiecka St. Varşova’da en iyi caz müziği burada dinlenir. Jean’le gidebilirsiniz.

        * Enklawa. Mazowiecka 12, Stare Miasto. Kırmızı, turuncu peluş koltukları ve dev aynalı tavanı olan bu mekânda sabaha kadar dans edebilirsiniz.

        * Café Bar Lemon. Sienkiewicza 6. Geceye geç başlayanların uğrak yeri. Geç saatlere kadar servis veren mutfağı tüm beklentilerinizi karşılayacaktır.)

        GAZETE HABERTÜRK / Levent ÖZÇELİK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ