Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Futbolu Elif, "Bölünmüş" bir ülkenin Elmas'ı oldu! - Futbol Haberleri
        1

        Makedonya 21. yüzyıl başlarında çalkantılı bir döneme girmişti. Balkanlar'da küçük bir yüzölçümüne sahip bu ülkenin kuzeyine komşusu Kosova'dan savaş sıçramıştı. Makedonlar ve Arnavutlar arasında tansiyon artarken çok az insan futbol konuşabiliyordu. Çatışmalar içindeki bu insanların sadece birkaçı bir ulusun 'Elmas'ının doğuşuna şahitlik edebiliyordu. Yani Elif'in...

        2

        Geçen yaz tarihinde ilk kez büyük bir turnuvaya katılma başarısı gösteren ve adından söz ettiren Kuzey Makedonya 2022 Dünya Kupası'na katılabilmek için play-off oynamaya hak kazandı. Bu ihtimalin kapısını da iki gol atan Elif Elmas araladı.

        3
        4

        Kuzey Makedonya'nın hikayesi dışarıdan bir göz için anlaması biraz güç kalıyor. EURO 2020 yolunda Gürcistan'daki play-off maçını kazanırlarken ülkenin sevince boğulduğunu söylemek zor. Şimdilerde Kuzey Makedonya adıyla bilinen ülke uzun yıllar boyunca başka ulusların egemenliği altında kalmış. Osmanlı, Bulgaristan, Yugoslavya gibi... 1991'de Yugoslavya'nın dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını kazansalar da ülkenin milli takımı, ulusal çapta bir ilgi uyandırmamış.

        5

        Ülkedeki pek çok Ortodoks Hristiyan Makedon, kendilerini köklü gelenekleri olan Yugoslavya futbolunun bir parçası olarak kabul ediyordu. Hemen kuzeyde diğer bir Yugoslavya takımı olan Sırbistan'ı desteklemeye devam ettiler. Diğer yanda ise nüfusun dörtte birini oluşturan Arnavutlar var... Rahibe Teresa'ya rağmen neredeyse hepsi Müslüman olan bu etkin kökenin ezici çoğunluğu ise Arnavutluk ya da Kosova Milli Takımlarını desteklemeye devam ettiler.

        6

        Ülkedeki bu bölünmüşlük başkent Üsküp'ten bağımsız da düşünülemezdi. Elif de başkentin en tehlikeli bölgelerinden biri olan Cair'de, Makedon, Arnavut, Türk ve Rumenlerin yan yana yaşadığı bölgede bir pastanenin varisi olarak dünyaya geldi. Cevat Elmas'ın oğlu 20 yaşında ülkenin birleştiricilerinden biri oldu.

        7

        Öngörülemez bu 20 yılda Elif futbolla yatıp kalkarken aynı zamanda aile işletmelerine de yardım ediyordu. Elif'in Makedonların geleneksel tatlılarını harika şekilde yaptığı pek bilinmezken futbol kazandı. Yedi yaşında mahalle kulübü olan Fenerbahçe Tefejuz'da top koşturmaya başladı, 11 yıl sonra ise Fenerbahçe'ye imza attı. Bundan önce Kuzey Makedonya'nın en ünlü futbolcularından olan Jovce Dzipunov'ın akademisinde oyunun kurallarını öğrenmeye başladı.

        8

        Şimdilerde milli takımı çalıştıran Igor Angelovski o yıllarda Rabotnicki'nin başındaydı ve Elif 12 yaşındayken Elmas ailesiyle görüştü. Elmasların rızasını alan Angelovski genç Elif'i Rabotnicki altyapısına kazandırdı. 15 yaşında Elif'in yeteneklerinin ünü sınırları aştı. Hollanda ekiplerinden Heerenveen, 18 yaşında kendilerine imza atması için bir protokol yaptı.

        9

        "Elif'te tarif etmesi zor bir büyü vardı" diyor Angelovski. "İnanılmaz bir enerjisi, genç yaşına rağmen herkesi çeken bir X faktörü. Oyun okumadaki ustalığı ve gol yollarındaki etkinliği..." Elif'in gelişimi bu sözlerin sahibiyle birlikte devamlı ilerledi. Eylül 2015'te Rabotnicki A Takımıyla ilk maçına çıktı. Devamını 33 maç ve bu karşılaşmalardaki 6 gol ile 7 asisti izledi.

        10

        Elif'in ünü, soyadı gibi parlamaya 2017'de başladı. Polonya'daki U21 Avrupa Şampiyonasına gittiğinde bir seviye daha atladı. Teknik direktör Bobi Milevski, EURO 2020'de de oynamış olan Enis Bardhi, Boban Nikolov, Visar Musliu ve Darko Velkovski'den oluşan yetenekleri bir araya getirdi. Kadronun en genci ise 17 yaşındaki Elif'ti.

        11

        Daha Polonya'ya gitmeden dönemin Türkiye Futbol Direktörü olan Fatih Terim, Elif'e Türkiye'yi seçip seçemeyeceğini sordu. Elif ise bu teklifi reddetti. Polonya'dan sonra Manchester City, Borussia Dortmund ve Fenerbahçe, genç yıldıza imza atmak için yarışa başladı; kazanan sarı-lacivertliler oldu. Rabotnicki 300 bin Euro alırken o dönem Fenerbahçe'de oynayan ünlü basketbolcu Pero Antic de bu transfere aracılık etti.

        12

        Türkiye'deki iki yılın ardından Elmas ailesi zor bir tercihle daha karşı karşıya kaldı. Juventus, Napoli, Manchester City ve Tottenham, Elif'i transfer etmek istiyordu. Inter ile bir anlaşma yapıldı ancak Milano ekibinin başına Antonio Conte geçtiğinde bu protokol devre dışı kaldı. Masada hala Napoli, Tottenham ve Manchester City'nin teklifleri vardı ve Elmas ailesi seçim yapmak zorundaydı.

        13

        "Fenerbahçe'yle İstanbul'da son bir görüşme yaptık ve hangi teklifi kabul edeceğimizi düşünüyorduk" diyordu Elmas'ın menajeri Nikola Gjosevski. "Dönemin Napoli Teknik Direktörü Carlo Ancelotti arayıp Elif'le doğrudan konuşunca konu kapandı. Elif bize dedi ki 'Ben Napoli'ye gidiyorum" Napoli, Elif için Fenerbahçe'ye 16 milyon Euro bonservis bedeli, Elif'e ise yılda 1,3 milyon Euro ödedi.

        14

        UEFA Uluslar Ligi'nin dördüncü kademesindeki Kuzey Makedonya, EURO 2020'ye katılmaya hak kazanarak tarih yazdı. Elif de bu ekibin en önemli oyuncularından biri oldu. Angelovski'nin öğrencileri EURO 2020'de galibiyet alamasada da ses getiren bir futbol oynadı. 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde ise Almanya'yı deplasmanda Elif'in golüyle 2-1 mağlup etti.

        15

        Elemelerde altıncı maçlar geride kaldığında lider Almanya'nın 6; ikinci Ermenistan'ın 2, üçüncü Romanya'nın ise 1 puan gerisinde dördüncü sırada olan Kuzey Makedonya, Lihtenştayn'dan sonra Ermenistan'ı deplasmanda 5-1 mağlup etti Romanya'nın da puan kaybetmesiyle ve ikinciliği devraldı. İzlanda'yı ağırladıkları mücadelede Elif bir kez daha sahne aldı ve önce 65 sonra 86'da iki gol bularak takımını galibiyete taşıdı. Puanını 18'e yükselten Kuzey Makedonya, tarihinde ilk kez Dünya Kupası'na katılabilmek için play-off oynamaya hak kazandı.

        16

        Kuzey Makedonya'nın tarihi galibiyeti, ülke adının kaderini yaşamış bir statta geldi. Makedonya ile Yunanistan arasında yıllar boyunca süren ismin sorunu için 2017'de müzakereler başladı, 2018'de Prespa Anlaşmasıyla, Makedonya'nın adı "Kuzey Makedonya" olarak değiştirildi. Ülkenin ulusal stadyumu da bu değişiklikten nasibini aldı. Büyük İskender'in babası İkinci Philip'in adını taşıyan stadın ismi, Balkanlar'ın Elvis Presley'si olarak görülen ve 26 yaşında hayatını kaybeden pop sanatçısı Tose Proeski Stadyumu olarak değiştirildi.

        17

        Cumhurbaşkanlığına aday olsa kazanmasına kesin gözüyle bakılan Goran Pandev, kazandığı gelirlerin neredeyse tamamını Kuzey Makedonya futbolu için harcarken Elif Elmas da elini taşın altına koydu. Pandev'in izinden giden bu genç, milli takımı play-off'larda da sırtlayabilmesi durumunda Kuzey Makedonya'nın bu bölünmüşlüğüne de son verebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ