Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Eski Katalonya Başbakanı Puigdemont, İtalya'da gözaltına alındı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Avrupa Parlamenteri ve eski Katalonya özerk hükümet başkanı Carles Puigdemont, İtalya'ya bağlı Sardunya adasında gözaltına alındı. Puigdemont'un cuma günü Sassari'deki mahkemeye çıkarılacağı ve serbest kalması ya da iadesiyle ilgili kararın verilmesinin beklendiği ifade edildi.

        Puigdemont'un ofisinden yapılan açıklama şöyle: "Puigdemont, Alghero havaalanına vardığında İtalyan sınır polisi tarafından durduruldu. Cuma günü, serbest bırakılıp bırakılmayacağına veya iade edilip edilmeyeceğine karar vermeye yetkili olan Sasser Temyiz Mahkemesi'nin kararını bekliyoruz"

        Puigdemont, Ekim 2017'de İspanya mahkemelerinden Belçika'ya kaçmıştı. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu üyesi olan Puigdemont'un AP'de dokunulmazlıklarının kaldırılması yapılan oylamayla kabul edilmiş, ancak AB Mahkemesi, 2 Haziran 2021 tarihli kararıyla, Parlamento kararlarının yürütmesinin geçici olarak durdurulmasına hükmetmişti.

        PUIGDEMONT'UN GÖZALTINA ALINMASINA TEPKİLER

        Diğer yandan Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin temsilcileri ve sivil toplum örgütleri, Puigdemont'un gözaltına alınmasına tepki göstererek İspanya'yı suçladı.

        Özellikle sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlarda, İspanya'nın Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'nı aldattığı, bir Avrupa Parlamentosu milletvekilini başka bir üye ülkede gözaltına aldırdığı savunuldu.

        Katalonya özerk yönetimi başkan yardımcısı Josep Costa, "Gözaltı en fazla birkaç saat sürecek ama İspanya'nın utancı tarihte hep kalacak." diye yazdı.

        Diğer yandan İspanya'da ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) lideri Pablo Casado ise "Puigdemont, anayasaya bağlılığa yaptığı darbeden dolayı İspanya'da yargılanmalı. (Başbakan) Pedro Sanchez de iktidarda kalmanın karşılığı olarak bir af uygulamak yerine mahkemenin vereceği karara saygı göstereceğine söz vermeli." ifadelerini kullandı.

        KATALONYA'DA YASA DIŞI BAĞIMSIZLIK SÜRECİ

        12 Ocak 2016-28 Ekim 2017 arasında Katalonya özerk hükümet başkanı olarak görev yapan Carles Puigdemont'un liderliğinde 1 Ekim 2017'de Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen yasa dışı bağımsızlık referandumu gerçekleşmişti.

        İspanya Senatosunda anayasaya dayanarak alınan kararla Katalonya'nın özerk hakları geçici olarak merkezi hükümete devredilmişti. Bu gelişmelerin ardından İspanya mahkemelerinden kaçan Puigdemont ve 6 eski Katalan siyasetçi ülkeyi terk etmişti.

        REKLAM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ