Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa hükümeti emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltmeyi planlıyor - Dünya Haberleri

        Başbakan Elisabeth Borne düzenlediği basın toplantısında reform planlarını açıklarken, Fransız hükümetinin 2030 yılına kadar normal emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltmeyi amaçlayan bir yasa tasarısı sunacağını söyledi.

        "Emeklilik sistemimizi değiştirmenin Fransız halkı arasında soru işaretleri ve korkular uyandırdığının gayet iyi farkındayım" diyen Borne, reform için halkın desteğini toplamanın artık hükümetin görevi olduğunu da sözlerine ekledi.

        Bazı mesleklerdeki yıpranma payı göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Borne, mesleki yıpranmaların önlenmesine ilişkin 1 milyar avroluk bir fon oluşturulacağını söyledi.

        EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1200 AVRO

        Borne, en düşük emeklilik maaşının asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltileceğine ifade etti. Böylelikle, en düşük emekli maaşı aylık yaklaşık 1200 avro olacak.

        Farklı emeklilik çeşitlerinin ekseriyetine son vereceklerini değinen Borne, bunun işe yeni alınanlar için geçerli olacağını kaydetti.

        Öte yandan, söz konusu reform kapsamında erken yaşta çalışmaya başlayanlar daha erken emekliliğe ayrılabilecek ve işçiler 44 yıldan fazla çalışmak zorunda olmayacak.

        Fransız hükümeti, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaracak olan emeklilik reformu önerisi sayesinde 2030 yılına kadar 17,7 milyar avroluk (19 milyar dolar) ek kazanç öngörüyor.

        Fransa'nın emeklilik sisteminde reform yapmak, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2017'de ilk seçildiğinde verdiği en önemli vaatlerden biriydi.

        YASA TASARISINA TEPKİLER

        Fransa işçi sendikaları ve sol muhalefet bloğu ise reforma karşı 'sert direniş' içinde.

        Boyun Eğmeyen Fransa partisi Milletvekili Mathilde Panot, Twitter'dan yaptığı açıklamada, iktidarın emeklilik projesinin "arkaik, adaletsiz ve acımaz" olarak niteleyerek "Sonuç: Bayan Borne hiçbir şeyden utanmıyor." ifadesine yer verdi.

        Geçen yılki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan Boyun Eğmeyen Fransa partili Jean-Luc Melenchon, Twitter hesabından, hükümetin duyurduğu emeklilik reformunu "ciddi sosyal gerileme" olarak değerlendirdi.

        Ulusal Birlik (RN) Milletvekilli Marine Le Pen, Twitter'da, "Fransızlar, bu haksız reformu engellemek için tüm kararlılığımıza güvenebilirler." yazdı.

        Ülkedeki farklı sendikalar ortak açıklama yayımlayarak, emeklilik reformuna karşı 19 Ocak'ta grev ve sokağa inme çağrısında bulundu.

        Fotoğraf: AA

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ