Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Güvenli Alışveriş Futbol taraftarları hangi ülkede hangi tepkileri veriyor? - Güvenli Alışveriş Haberleri

        Ödeme teknolojileri kuruluşu Mastercard’ın 9 ülkede 14 bin taraftarla yaptığı ve bir futbol maçı sırasında yaşadıkları duyguları tespit etmeyi amaçlayan araştırmaya göre Avrupa ülkeleri genelinde boğazı tahriş edecek kadar bağırmak, sarılma ve rakip taraftarlara yönelik alaycılık en çok sergilenen davranışlar oldu.

        UEFA maçlarında taraftarların takımlarını seyrederken verdikleri tepkilerin araştırıldığı çalışmaya göre Fransız taraftarlar sarılırken, İtalyanlar zıplıyor, Almanlar ise bağırıyorlar. Taraftarlar tuttukları takımın performansının modlarını etkilediklerini belirtiyorlar. Portekizli, Hollandalı ve İspanyol taraftarlar ise maçın en gergin anlarında kalp atışlarının yükseldiğini söylüyorlar.

        UEFA Şampiyonlar Ligi sponsorlarından Mastercard’ın araştırmasına göre Türk taraftarlar maçın en heyecanlı anlarında takımları için dua ediyor.

        TÜRKLERE GÖRE SEYRETMEK OYNAMAK KADAR STRESLİ

        Futbolseverlerin tuttukları takımların maçlarında duydukları heyecanı nasıl gösterdiklerini ortaya koyan bu araştırmaya göre, Türk taraftarların tamamına yakını (yüzde 91) seyirci olmayı oyuncu olmak kadar stresli buluyor.

        Türk taraftarların dörtte üçü ise taraftarlığı neredeyse aile bağı gibi görüyor ve kendisiyle aynı takımı destekleyen diğer taraftarları “ailem gibidir” şeklinde tanımlıyor.

        MAÇ MI, YOKSA SEVGİLİ Mİ?

        Tuttukları takım kaybettiğinde ise kabahati çoğunlukla tüm takımda ya da hakemde buluyorlar. Araştırmaya göre maça gitmeyi sevgilisiyle buluşmaya tercih eden, maç olduğu için hasta olduğunu söyleyerek işe gitmeyen ya da sevdiklerinin doğum gününe katılmayan Türk taraftarlar çoğunluktalar.

        Takımı gol attığında şarkı söyleyen, bağıran, alkışlayan, zıplayan Türk taraftarlar gol yediklerinde ise ya bağırıyorlar ya da tam bir sessizliğe gömülüyorlar. Maçın en heyecanlı anlarında ise dakikaları sayarken takımını desteklemek için dua ediyor ancak her ne olursa olsun kalp atışları hep yükseliyor.

        SAHADAKİ HEYECANIN HİSSEDİLMESİ İÇİN GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ GELİŞTİRDİ

        Mastercard futbolda heyecanın etkisini ölçebilmek için başka birinin kalp atışının gerçek zamanlı olarak hissedebilmesini sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi. “Kalp Kiti” adı verilen bu teknoloji, birbirine bağlı bir alıcı ve bir vericiden oluşuyor.

        Vericinin kalbi tarafından alıcıya gönderilen gerçek zamanlı sinyaller ile alıcı, vericinin kalp atışlarını anlık hissediyor. Giyilebilir teknoloji sayesinde tribündeki seyirciler, sahadaki oyuncuların kalp atışlarını ve heyecanlarını gerçek zamanlı olarak hissedebiliyor. Mastercard, bu teknolojinin gelecekte maçları ev rahatlığında televizyonda izleyen futbolseverlerin de kullanabilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

        ÇOCUKLARIN HEYECANINI EBEVEYNLERİ DE HİSSETTİ!

        Mastercard geliştirdiği bu yeni teknolojinin lansmanını ise UEFA Şampiyonlar Ligi yarı finalinde gerçekleştirdi. Lansmanda giyilebilir teknolojinin kullanıldığı formalar sayesinde, sahaya oyuncularla birlikte çıkan çocukların duyduğu heyecanı, ebeveynleri de çocuklarıyla aynı anda tribünlerde hissettiler.

        Mastercard bu teknoloji ile futbolcular ve taraftarların gerçek anlamda birbirlerine bağlanabilmelerini ve takım ruhu oluşturmayı amaçlıyor. Futbolcular ve taraftarlar ise bu deneyimi ilk kez, UEFA final maçında birlikte yaşadılar. Bu sayede taraftarların tribünden takımlarını desteklediğinde yarattığı gerçek etki, sahadaki futbolcular tarafından da gerçek zamanlı olarak hissedebildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ