Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Galatasaray - Fenerbahçe maçı yazar yorumları - Galatasaray Haberleri
        1

        MEHMET DEMİRKOL

        İkinci yarının ortasından itibaren özellikle İrfan oyundan çıkıp Mesut yorulduktan sonra iş değişti. Terim’in Diagne ile santrforlu oyuna dönüşüyle... Fenerbahçe Galatasaray savunmasını da davet eden bir ön alan beceriksizliği içine girdi. Galatasaray merkezi ve solu iyi kullandı. Kim ve Berke’yle ayakta kalmaya çalıştılar. 65-83 arası gerçek anlamda oyunu domine ettiler. Pereira’nın orta sahayı kaybetmişken bu kadar beklemesi ilginçti. Sonra olanlar ise gerçekten inanılmaz. Kırmızı kart, iptal edilen gol ve Crespo. Crespo gibi vurdu...

        2

        UĞUR MELEKE

        Son yıllardaki düşük tempolu Galatasaray-Fenerbahçe derbilerine göre daha hareketli ve heyecanlı bir maç izledik, doğru. Ancak, dün her iki takımın da sete karşı hücumlardan sonuç alamadıklarını, maçın kaderini topa sahip olan değil olmayan tarafın belirlediğini başlığa çıkarmak gerek. Bu bir “set oyunu derbisi” değil, “geçiş oyunu derbisi” oldu tanım itibariyle.

        3

        Ancak bu “geçiş oyunu derbisi”nin kaderini yine topa sahip olan değil olmayan belirledi son bölümde. Galatasaray’ın iyi oynadığı ve galibiyet golünü aradığı son bölümde Berke ve Kim’in hayati müdahaleleri var maçı dengede tutan. Galatasaray yüzde 58 topla oynadı, şutlarda 14-10, kornerlerde 4-1 üstünlük kurdu ama topu bir türlü çerçeveden içeri dürtemedikleri için iyi oyunun karşılığını alamadan ayrıldı stattan sarı kırmızılılar.

        4

        ERMAN TOROĞLU

        Türkiye'nin en büyük derbisi diyorlar ama oynanan futbol küçük. Tribünlerde merdivenler dolu, tribünlerden sahaya her şey yağıyor. Sahada bir hakem var, VAR'da bir hakem var. Şimdi bu maç o kadar çok konuşmaya gebe ki iki taraf da birbirini suçlayacak. Burada itmeyi veriyorsan orada da vereceksin ya da ikisine de vermeyeceksin.

        5

        İptal edilen gol pozisyonunda Diagne rakibini itiyor, aslında hakem de görüyor, VAR olaya el koyuyor. İyi tamam da şimdi G.Saraylılar diyecek ki yediğimiz golden önce İrfan Can, Kerem'i itiyor. Pozisyonlar benzer mi, benzerliği var. Türkiye'de VAR sistemini bir türlü oturtamadık, sahada futbol oynayamayan, 3 metreye top atamayan futbolcular hakemlerin üstüne yürüyüp baskı yapmaya çalışıyor. Dün Meler, istikrarlı maç yönetmedi. Aynı pozisyonlarda ayrı düdükler çaldı; zaten yangın da onun yüzünden çıktı. Şimdi seyredin bu hafta ne olacak.

        6

        AHMET ÇAKAR

        Hakem herkese iyi yönetti gibi gelebilir ama kafasında bin bir türlü tilki dolaşıyor. Onu ancak eski bir hakem anlayabilir. İlk yarıda Marcao'yu atamadı. Yine ilk yarıda Berkan'ın eline çarpan top bence penaltı değil zira top çok yakın mesafeden geliyor ve kol doğal konumunda. İkinci yarı Tisserand'ı attığı pozisyonda penaltı bile yok. Hem faul veriyor hem Tisserand'ı atıyor. Bu faul gol oluyor ama VAR davetiyle Diagne rakibini ittiği için gol iptal ediliyor. Doğrudur, Diagne'nin itmesi var amaaaa... Asıl şeytanlık bundan sonra başlıyor. Bitime saniyeler kala bir korner atışında Serdar Dursun, aynı Diagne'nin ittiği gibi Berkan'ı itiyor. Diagne'nin golünü iptal eden hakem ve VAR hakemi, Serdar Dursun'un bu hareketi için penaltı daveti yapmıyor. Bunun adı hakemlik falan değil düpedüz tetikçiliktir.

        7

        GÜRCAN BİLGİÇ

        Tam anlamıyla bir "diriliş" izledik. Krizle, taraftar öfkesiyle boğuşurken, 50 bin taraftarı önünde Galatasaray takımını geri ite ite kazandı Fenerbahçe. "Yeniden" demek adına kurgulanmıştı sanki her şey. Pereira'nın sistemi değiştirip, 4-3-3 ile sahaya çıkması, oyuncu grubunun en iyi bildiği düzene dönmesiyle silahlar eşitlendi ilk olarak.

        8

        15 dakika 10 kişi oynarken bile kontrolü bırakmayan bir Fenerbahçe takımı vardı. "Diriliş" buydu aslında. Hamleler sonucu getirdi. Rossi pası verdi, Crespo golü attı. Uzatma dakikalarında bir anda kış soğuğunu Seyrantepe'ye getirdiler.

        Tisserand'ın ikinci sarısı ne kadar yanlışsa, Mbaye Diagne'nin VAR tarafından tespit edilen gol öncesi faulü de o kadar doğru. Başkan Ali Koç döneminin ilk Galatasaray galibiyeti geldi, Fenerbahçe bu kriz döneminde kendini düzlüğe taşıyacak enerjiyi yakaladı.

        9

        ÖMER ÜRÜNDÜL

        Fatih Terim'in Taylan hamlesinden sonra G.Saray oyunun kontrolünü tamamen eline aldı. Son yarım saatte yoğun bir baskı ve pozisyonlar geldi. Pereira ise kulübede seyrediyordu. Oyuncu değişikliklerine ihtiyaç vardı ama yapmadı.

        Galatasaray rekor sayıda gol kaçırdı. Diagne'nin filelere giden topu da VAR uyarısı ile iptal edildi. Bu büyük gol sevincinin iptal edilmesinin yarattığı travma, Fenerbahçe'nin son dakikalarda Crespo'nun attığı mükemmel golle ilginç bir sonuca döndü.

        10

        Fenerbahçe dün çok önemli bir deplasman derbisinden üç puan kazandı. Ama bu galibiyetin bence iki mimarı vardı: Biri genç kaleci Berke, biri de baştan sona müthiş oynayan iki tane de net golü kesen Kim idi...

        Hakem Meler, VAR uyarısı ile Diagne'nin iptal ettıği golünden önceki pozisyona çok yakındaydı ve faulü kendisinin görmesi lazımdı. Bu büyük hata tansiyonu da iyice yükseltti.

        11

        LEVENT TÜZEMEN

        Galatasaray tamamen dolu tribünlerin avantajıyla Fenerbahçe'ye karşı ilk ve son 20 dakikada üstün oynadı. Galatasaray'ın kontrolsüz hücumu başına iş açtı. Pereira'nın Rossi hamlesi Fenerbahçe'ye galibiyeti getirdi. Derbiyi kazanmak Fenerbahçe'yi krizden çıkardı. Galatasaray eğer Marsilya'ya kaybederse kaosla tanışır.

        12

        ŞANSAL BÜYÜKA

        Galatasaray gerçekten bir derbide yakalayamayacağı kadar pozisyon yakaladı. Ama Berke’ye takıldı, Kim duvarına çarptı, beceriksizliğini de yanına kattı.

        İlk yarıda bu kadar etksiz kalırsan, ikinci yarıda bu kadar gol kaçırırsan, bu kadar beceriksiz kalırsan hakemdi, rakipti, VAR’dı, yoktu konuşmayacaksın, yanlışı kendinde arayacak , özeleştiri yapacak, faturayı kendine keseceksin.

        Fenerbahçe’de Mesut, en mesut olduğu dönemlerde bile bu kadar mücadele etmemiştir. İlk defa Mesut gibi oynadı... Genç kaleci Berke, “Ben buradayım, korkmayın” dedi. Kim Jae, “Süpermen“ gibi oynadı. Tombaladan çıkan Crespo, golü atıp “bingo” yaptı.

        13

        Galatasaray maç sonu kaybeden her takım gibi “hakem“ dedi. Özellikle ikinci yarıda yakaladığınız beş net gol pozisyonundan en az üçünü atabilseniz gene “hakem” diyecek miydiniz? Maç bitti, yazıyı yazıyorum. Hakem otoritelerini daha dinlemedim. Ama Galatasaray hakemle mi kaybetti, akıl almaz fırsatları kaçırıp mı kaybetti derseniz..... Ben “kaçırdıklarıyla kaybetti” derim.

        14

        ALİ GÜLTİKEN

        Galatasaray favori miydi? Evet, daha önde görünüyordu. Oynanan oyuna baktığınız zaman bunu sahada da gördük. Daha çok pozisyon üretti, daha çok denedi, belki daha da çok istedi. Ama burada da Berke'nin olağanüstü performansına ve direklere takıldı. Aslında maçın kırılma anı Tisserand'ın oyundan atıldığı noktaydı. Mostafa hamlesi ile beraber görüntü bundan sonra Galatasaray'ın daha çok maçı kazanmaya yakın olduğu şeklindeydi ama bu Crespo'nun müthiş şutu ile tamamen tersine döndü.

        15

        Bazen böyledir. Eksik kalmak bu tür maçlarda direnci ve motivasyonu daha yukarı çeker. F.Bahçe adına eksi görünen bu durum sonuca pozitif yansıdı. Galibiyet F.Bahçe'ye tekrardan yeni bir kapı açtı. Derbilerin kaderi yine değişmedi. Günde ve anda inisiyatif alan oyuncular, sonucun altına imza attılar.

        16

        ENGİN VEREL

        Maçın skorundan ve maç sonunda yaşanan nahoş olaylardan bağımsız olarak şunu söylemeliyim ki, son yıllarda böyle kaliteli bir derbi izlemedim. İki takım da taktik ve teknik disiplin ve oyun anlayışı bakımından derslik bir maç oynadı. Hocaların oyunda yaptığı hamleler ve değişiklikleri de buna eklemem gerekir.

        17

        Tabii burada Fatih Terim'in Diagne değişikliği sonrası hücumda bulunan pozisyonlar ve bunların harcanması Galatasaray adına ne kadar şanssızlıksa, Crespo'nun golü de Fenerbahçe adına o derece kurtarıcı oldu. Son sözüm Fenerbahçeli bazı futbolculara... Kazanmışsın içeriye gir. Rakibi tahrik etmek için kasıtlı ve abartılı hareketleri doğru bulmuyorum. Bu Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki ne ilk ne de son maç olacak. Fair-Play her şartta gerekli ve vazgeçilmezdir.

        18

        OSMAN ŞENHER

        Evet, herkes Galatasaray’dan daha baskılı, gol yollarında daha etkili bir futbol bekliyordu. Benim anlayamadığım, neden sarı-kırmızılılar çift santrfor ile oynayıp bu fırsatı kullanmıyor. Kendi kendime düşünüyorum, Feghouli ve Morutan’dan birinin yerine Mustafa Muhammed ya da Diagne oynasaydı acaba Galatasaray daha mı rahat skor bulurdu? Tabii Fatih Terim bunların hesabını bizden daha iyi yapıyordur.

        19

        Ama ne oldu o muhteşem taraftara... Kafası önünde stattan ayrılmak zorunda kaldılar. Halbuki herkes maçı Galatasaray’ın bu kadroyla rahat kazanabileceğini düşünüyordu. Maalesef bir türlü olmuyor. Futbolcular, o coşkulu, baskıyı, rakibe presi sahaya koyamıyorlar. Hele bazı maçlarda resmen yürüyerek oynuyorlar.

        Bundan sonra ne olacak? Zirve mücadelesinden daha çok uzaklaşacaklar. Sonuçta gerçekten Galatasaray adına üzüntülü bir gece oldu.

        Maçın hakemi Halil Umut Meler, iyi başladı ama daha sonra kontrolü kaçırdı. Kötü kararlar verdi.

        20

        MUSTAFA SAPMAZ

        Fenerbahçe maçı kazanırken, aynı zamanda gelecek haftalara dair planını da buldu. Bu üç puandan daha kıymetli. Topu iyi kullanan orta saha oyuncularını bir arada kullanarak maçın büyük bölümünde oyuna hükmettiler. Bu oyuncuların formunu kazandırdıkları takdirde ligde seri galibiyetler elde etmemeleri için hiçbir sebep yok.

        21

        Son söz de Crespo vasıtasıyla Türk futbolseverlere. Crespo'nun futbolcu olmadığı iddia edildi. Pek çok kulüpte erken kanıya varma hastalığı bulunuyor. Bu takıntılı durum da teknik adamların sahada oyuncularına hükmetmesine engel oluyor. Crespo derbide galibiyet golünü atarak, erken konuşan futbolseverlere cevap verdi. Türk futbolunu ilerletecek olan önyargılar değil, plan ve sakinliktir. Derbinin öğrettiği de bu oldu

        22

        ERMAN ÖZGÜR

        Berke ve Kim Min Jae'nin harika hamleleri olmasa Galatasaray golü de bulabilirdi. Pereira'nın son bölümde yaptığı değişiklikler pahalıya mal olabilirdi. Ama Pereira'nın kumarı tuttu. Oyuna giren Rossi ve Crespo, risk alan Galatasaray'a cezayı 90+4'te kesti. Fenerbahçe adeta hayat öpücüğü gibi bir 3 puanı, Mesut Özil, Berke, Kim Min Jae, Zajc ve Ferdi'nin iz bıraktıkları derbide alan taraf oldu. Pereira için 3 puan kadar yıldız oyuncu performansları ile takımının iskeletinin oluşması gerektiğinin ispatlandığı da bir maç oldu.

        23

        REHA KAPSAL

        F.Bahçe galip geldi ama saha içinde organizasyonu geliştirmesi gerekir. Bunu da Pereira'nın bilmesi gerekir. 3'lü veya 4'lü formasyon değil, sistemler değil. Maalesef ülkede bunlar çok konuşuluyor. Oyun felsefesi ve prensiplerini daha iyi belirlemeli. Takımı hücumda ve savunmada geliştirmesi gerekir. F.Bahçe, 1-0 geri düşmesine rağmen kırılan değil, 'kıran taraf' olarak hak ettiği 3 puanı almasını bildi.

        24
        25
        26
        27

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ