Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Gastrite ne iyi gelir? İyi gelen yiyecekler, gıdalar ve besinler

        Gastritmide zarında oluşan bir iltihaplanma hastalığıdır. Mide ülserine göre iyileşmesi daha kolaydır. Beslenme biçimi ve dikkat edildiği takdirde düzelebilecek bir hastalıktır. Genelde kullanılan ilaçların yan etkileri, alkol, bağışıklık sisteminden kaynaklanan hastalıklar vegıdalrdanoluşan alerjiler neden olmaktadır.

        Gastritte Beslenme Nasıl Olmalı?

        REKLAM

        Az Yağ İçeren Proteinler:

        Gastrit sorunu yaşayanların en öneli sıkıntısı hazmın sonunda yaşanan ağrılardır. O yüzdenprtoteiniçerebgıdalar hazmıkolylaştırarakmide zarındathribattanoluşan iltihabın iyileşmesine fayda vermektedir. Ancak aşırı yağlı proteinleri değil az yağlıları tercih edilmelidir. Balık, tavuk (derisiz),soyaiçerikli ürünler, baklagiller, az yağlı yoğurt ve süt uygun olacaktır.

        Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler:

        A,Cvekavitamini içeren yeşil yapraklısebzelerkalsiyum, demir vefolatiçerir. Bu vitaminler iltihabın tedavi edilme imkânını sağlar. Yeşil fasulye, brokoli, ıspanak, bezelye, lahana, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, karalahana, gibi sebzeler faydalı olacaktır.

        REKLAM

        Flavonoidlerİçeren Gıdalar:

        Flavonoidler;helicobacteradlı bakteri ile mücadeleederkiltihabın çoğalmasını ve ülsere dönmesini engeller.

        Flavonoidleriçeren gıdalar ise; kızılcık, kereviz, kabak yabanmersini, yeşilçay, kiraz elma ve biberdir.

        Gastrite Zarar Veren Besinler

        Hazır olarak satılan gıdalar, kızartılarak yapılan yemekler, hamurişlerigibibazı gıdalar iltihaplanmayı artırabilir. Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur.

        REKLAM

        İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır. Bunların yerine bitki çayları tercih edilebilir.

        İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur. Bunun yanında karabiber, acı biber,jalapenobiberi, biber tozu da zararlı etkileriyle iltihabın artmasına neden olur.

        Hazımsızlık (dispepsi), Karın ağrısı, İştah kaybı, Hıçkırık, Bulantı, Mide ekşimesi, Kanlı kusma, Koyu renkli dışkı gastrit hasatlığının belirtileridir.

        Haberi Hazırlayan: Fatma Isaoğlu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ