Kandil ve Mahmur'dan gelenlere, savcı 15'er yıl istedi
Kuzey Irak'taki Kandil ve Mahmur'dan gelen 7'si tutuklu 3'ü firari 10 sanığın yargılandığı dava karara kaldı
ABONE OLİlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)
İmralı Cezaevinde tutuklu bulunan terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 19 Ekim 2009 günü Kuzey Irak'taki Kandil ve Mahmur'dan gelen 7'si tutuklu 3'ü firari 10 sanığın yargılandığı dava karara kaldı. Savcı, Öcalan'ın çağrısı üzerine geldiklerini ifade eden PKK'lı Lütfü Taş, Elif Uludağ ile Mahmur'dan gelen Abdullah Yaman, Sisin Yaman, Zehra Tunç, Ayşe Kara ve Caziye Kabul'ün 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.
Kuzey Irak'taki Kandil ve Mahmur kamplarından gelip 19 Ekim 2009 günü Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan 30 kişiden 10'unun yargılanmasına Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar PKK'lı Lütfü Taş ve Elif Uludağ ile Mahmur'dan gelen Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Caziye Kabul, Zehra Tunç, Sisin Yaman ile avukatları hazır bulundu.
Duruşmada cumhuriyet savcısı hazırladığı mütalaayı mahkeme heyetine sundu. Savcılık, her ne kadar sanıkların kendi istekleri ile geldiklerini söylese de, konuşmalarında Öcalan'ın çağrısı ile geldiklerini ifade ettiklerine dikkat çekilerek cezalandırılmalarını talep etti. Irak gümrük sahasında gelen grubun sözcüsü Mehmet Şerif Gençdal'ın yaptığı basın açıklamasında, etkin pişmanlık yasasından yararlanmak için gelmediklerini söylediği belirtilen mütalaada, "Sanık Lütfü Taş, PKK terör örgütü tarafından belirlenen grup içerisinde yer alıp Irak sınırları içerisinde terör örgütünü temsil eden bez parçaları ve örgüt elebaşı Öcalan'ın posterleri altında törenle ve konvoyla sınır kapılarına getirildi. Sözde barış grubu adına Mehmet Şerif Gençdal tarafından Habur Sınır Kapısı'nın Irak kısmında kalan bölümünde yapılan basın açıklaması ve serbest bırakıldıktan sonra katıldıkları etkinliklerde sözde barış grubu adına açıklamalarda (Etkin pişmanlıktan yararlanmak için değil başkanımız, önderlerin önderi Apo çağrı yaptı. Barış grubu gelsin dedi. Biz de Apo'nun çağrısı üzerine, 9 Ekim'de geldik) şeklindeki açıklamaların sözde barış grubunun geliş nedenini açıkladığı ifade edildi.