2 bin yıllık tarihi olan Şile Kalesi'nin restore edilmesi üzerine kavuştuğu yeni görüntüsü, sosyal medyada tartışmalara neden oldu.
Çizgi film karakteri Sunger Bob'a benzetilen Şile Kalesi hakkında vatandaşların sosyal medyadan yayınladıkları mesajların basında yer alması üzerine Şile Belediyesi tarihi kalenin restorasyonu ile ilgili açıklamada bulundu.
Şile Belediyesi'nin 'Ocaklı Ada Kalesi' olarak da bilinen Şile Kalesi hakkındaki açıklamasında; Kalenin restorasyonu'nun İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylı olduğuna değinildi.
Koruma Kurulunca onaylanan restorasyon projesinin uygulanma sürecinde “savunma yapıları ve restorasyon” konularında uzman restoratör mimar, arkeolog ve sanat tarihçisi üyeleri içeren bir bilim kurulu oluşturulduğunun altı çizildi.
Şile Belediyesi tarafından; onaylı projenin dışına çıkılmadığı söz konusu kalenin 14. yüzyıl başlarında (1305) Cenovalıların hakimiyetine geçtiği düşünülen dönemden kalma Bizans Devri yapısı olduğu ve 1391 tarihinde Yıldırım Bayazıt tarafından fethedilerek Türklerin eline geçen kalenin dönemine uygun restorasyon yapıldığı belirtildi.
Açıklamanın devamı şöyle:
Restorasyon proje kararı; olduğu gibi koruyarak tehlike arz eden kısımlar sağlamlaştırılarak farklı bir fonksiyon vermeksizin özgün ahşap merdivenleri canlandırıp seyir kalesi-hisarı olarak kullanılması önerilmiştir. Adaya kale ziyaretçileri (minimum sayıda 7şer kişilik guruplar halinde) kabul edilmesi planlanmıştır.
Kale’nin tasarım ilkeleri belirlenirken öncelik, tarihsel-doğal konumun güncelleştirilmesi olmuştur. Aynı zamanda doğal tahribatın göz önünde bulundurularak gelecek tehlikelere karşı güçlendirme kaygısı güdülmüştür. Bununla birlikte Kale’nin detayları dönem kaleleri incelenerek ve yüklendiği işlevler göz önünde bulundurularak restorasyon projelerinin hazırlanması kararlaştırılmıştır.
Şile Ocaklı Kalesi Restorasyon Uygulama İşi kapsamında, 04.05.2010 tarih B.16.0.KVM.4.34.00.14870 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararına istinaden oluşturulan Bilim Heyetinin gözetiminde, yine aynı karar doğrultusunda Arkeolojik Kazı çalışmaları tamamlanmıştır.
Kale restorasyon projesinin bilim kurulu; İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon A.B.D Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prohistorya ve ÖnAsya Arkeoloji A.B.D Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Dönmez ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatı A.B.D. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet Vefa Çobanoğlu’ndan oluşmaktadır.
Konu ile ilgili olarak halkımız tarafından yapılan yorumların, tarihine ve mirasına sahip çıkmak açısından öneminin farkında olduğumuzu belirtir, bununla birlikte restorasyon sürecinde yapılan çalışmaların son derece akademik ve bilimsel olduğunu kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.
Şile Belediyesi
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.