Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kurbanlık fiyatları 2015'de ne kadar?

        2015'de kurbanlık fiyatları el yakacak. Kurban Bayramı yaklaşıyor. Ankara, İstanbul Kurbanlık fiyatları ne kadar diye merak eden vatandaşlar minimum 600 TL'yi gözden çıkaracak.

        Et fiyatlarındaki artış yüzünden kırmızı et almakta güçlük çeken vatandaş, Kurban Bayramı'nda koyun kesebilmek için en az 600 TL'yi gözden çıkarmak zorunda.

        Fiyatların bu denli artmasının altında Türkiye'de yeteri miktarda kurbanlık besinin bulunmaması yatıyor.

        Besiciler, Türkiye genelinde hayvan sayısının az olduğunu ve maliyetlerin arttığını, bunun da ister istemez fiyatlara yansıyacağını belirtiyor. Kurban fiyatlarının küçükbaş hayvan için 600-1200, düve için 4000-7000, tosun için ise 10-15 bin lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

        FİYATLAR YÜZDE 50 ARTTI

        Türkiye'de geçen yıla oranla kurbanlık fiyatlarının ortalama yüzde 50 oranında arttığı, bu durumun çiftçilerin yeterince büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirememesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

        Kurban Bayramı yaklaştıkça, kurbanlık satışları da yoğunlaştı. Vatandaşlar kurbanlık alabilmek için çeşitli çiftliklere gitmeye başladı. Ancak ete gelen zamlardan dolayı vatandaşlar umdukları fiyatlara kurbanlık bulamayabiliyor. Bu durumdan satıcılar da şikayetçi. Ancak kendilerini savunan üreticiler, ete gelen zam ve yem fiyatlarını adres gösteriyor. Kurban bayramı yaklaştıkça et fiyatlarının artış gösterebileceği de iddia ediliyor. Geçen yıl alınan kurbanlık fiyatları ile bu yıl arasında hayli fark olması da vatandaşların kurbanlık almasını zorlaştırıyor.

        "YETERİNCE HAYVAN YOK"

        Muşlu Kurban satıcısı Metin Demir, bu yıl düve ve dana getirdiklerini belirterek, "Bu sene maliyeti çok pahalı, sadece bu yıl saman ucuz, ondan sonra her şey pahalı, maliyeti şu an için Muş'ta canlı kilo 18-19 liraya mal oluyor. Ayrıca bu sene hayvan az, maliyeti çok pahalı olduğu için kurban getiremiyorlar. Belediye bizden sadece bu çadır yeri için 2 bin 500 lira aldı, geçen sene bin 900'dü. Burada şu anda su yok elektrik yok. Sözleşmede 20 gün kala su ve elektrik verileceği yazıyor. Kurbanlıkların maliyeti çok pahalı bu sene." dedi.

        Demir, girdi fiyatlarının kurbanlıkların fiyatlarına yansıdığını dile getirirken, "Bu yıl düveler 4'den 7 bin liraya kadar çıkar, danalar ise 6 bin liradan 15 bin liraya kadar gider. Şu anda biz yeni geldik dün gece geldik. Bu nedenle henüz fiyatlarını belirlemedik." şeklinde konuştu.

        BAKANLIK: "KURBAN SIKINTISI OLMAYACAK"

        Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık hayvan varlığı tespiti çalışmalarının tamamlandığı belirtilerek, kurbanlık hayvan şartlarını haiz büyükbaş hayvan varlığının 1 milyon 230 bin, küçükbaş hayvan varlığının ise 3 milyon 830 bin baş olarak tespit edildiği kaydedildi.

        Son üç yılın ortalama değerlerine göre Türkiye'de yılda 840 bin büyükbaş, 2 milyon 300 bin küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiği dikkate alındığında mevcut kurbanlık hayvan potansiyelinin öngörülen ihtiyacın üzerinde olduğuna işaret edilen açıklamada, kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmayacağı ifade edildi.

        VEKALET KESİMLERİ NE KADAR OLACAK?

        Türkiye Diyanet Vakfı, bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 625 TL, yurt dışında da 450 TL olarak belirledi.

        Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl "Vekaletle Kurban Kesim Programı" kapsamında yurt içinde 182 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 76 ülkenin 450 bölgesinde kurban kesimi yapılacağını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ