Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Can Dündar ve Erdem Gül tahliye edildi

        Güngör KARAKUŞ/İSTANBUL

        İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin "hak ihlali" kararının ardından, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesine hükmetti. Can Dündar ve Erdem Gül, 92 gün sonra saat 03.20 sıralarında cezaevinden tahliye edildi.

        Can Dündar cezaevi çıkışı yaptığı açıklamada, "Geç vakit oldu, çok beklettik sizi. Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü kararı basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün önünü açmıştır. Bizim ödediğimiz bedel Türkiye'de gazetecilerin ödediği bedelin yanında hiçtir, 3 ay yattık. Sizler sayesinde dik durduk, sonuç aldık. Umut nöbetçilerine teşekkür ediyoruz. Ailelerimize teşekkür ediyoruz. Buradan zehirlenmeden çıktık, kin duymuyoruz, öfke duymuyoruz. Biz çıktık, 30'u aşkın meslektaşımız içeride. Mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.

        Erdem Gül ise, "İçeride arkadaşlarımız var, mücadelemiz devam etmeli. Aslolan her türlü özgürlüğü ve barışı isteyen insanların varlığıdır. Biz diğer tutukluklardan farklı olarak gazeteci tutuklularız" açıklamasında bulundu.

        YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

        Tahliye kararı verilen Can Dündar ve Erdem Gül hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

        YAKINLARI CEZAEVİ ÖNÜNE GELDİ

        Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği "hak ihlail" kararının ardından, Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar, Erdem Gül'ün eşi Aslı Işık Gül ve çocukları Deniz ve Sarp Güney Gül, CHP milletvekilleri, gazeteciler ve vatantaşlar Silivri Cezaevi önüne akın etti.

        ANNE DÜNDAR: HAKİMLERİMİZLE GURUR DUYUYORUM

        Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği ihlal kararının ardından, Dündar'ın annesi Öznur Dündar da Silivri Cezaevi'nin önüne geldi.

        Burada basın mensuplarına açıklama yapan Öznur Dündar, “Bu adalet hepimize lazım. Çok mutluyum, herkese teşekkür ediyorum. Hakimlerimiz sağ olsun, var olsunlar. O kadar güzel bir karar verdiler ki... Hakimlerimizle gurur duyuyorum. Başka söyleyecek bir şeyim yok dedi.

        DİLEKDÜNDAR: CAN'LARI ALMAYA GELDİK

        Dilek Dündar, eşi Can Dündar ve Erdem Gül'ü elleriyle teslim ettiklerini ve elleriyle almaya geldiklerini belirterek "Ben hep güvenmemiz gerektiğini söylüyordum, özellikle Anayasa Mahkemesi'ne. Anayasa Mahkemesi çok güzel bir karar verdi. Siyaset üstü olduğunu gösterdi bence. Can'ları almaya geldik" dedi.

        2 oğluyla birlikte Silivri'ye gelen Aslı Işık Gül de "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı, Türkiye'de kurumların, kurumsallığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize hatırlattı. Evrensel hukuk normları açısından Türkiye'nin itibarını kurtardı. Son olarak Türkiye toplumuna bence şöyle bir mesaj verdi; 'Düşünün, düşündüğünüzü ifade edin, ifade etmekten korkmayın' dedi bence" diye konuştu.

        Gül, bir gazetecinin "En son görüşmenizde neler söyledi?" sorusuna ise "O daha çok ilk mahkemede çıkacağından hep umutluydu. Ben de en son görüşmemizde ona 'Sen mahkemeden ben de Anayasa Mahkemesi'nden umutlu olmaya devam edelim' dedim. Son görüşmemiz öyle bitti. İlk kez bir siyasi öngörüsü hatalı çıktı" yanıtını verdi.

        CHP'li Yasemin Öney Cankurtaran ise "Adalet her zaman yerini bulur derler. Belki şu anda ülkemizde kör topal gidiyor ama, ağır da olsa yerini buldu. Öncelikle eşine sabır diledik. O kör topal adaletin gitmeye çalıştığı yolda, siz basın emekçileri o yolda onları yalnız bırakmadınız. Basın emekçilerine verdikleri destek için teşekkür ediyoruz" dedi.

        "DİĞER GAZETECİLER BAKIMINDAN DA İNŞALLAH EMSAL OLUR"

        Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP'li Sezgin Tanrıkulu ise, "Özgürlüklerinden yoksun kalan diğer gazeteciler bakımından da inşallah emsal olur. Ve yargı yeni bir AYM kararı beklemeden tutuklu bulunan diğer gazeteciler bakımından da bir karar verir. Bunu da mahkemelerden beklemekteyim" şeklinde konuştu.

        DÜNDAR VE GÜL'ÜN İLK MESAJI

        Anayasa Mahkemesi'nin gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül'e ilişkin kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da infaz savcılığına ulaştı. Dündar ve Gül'ün avukatları da 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine tahliye için dilekçe sundu. Dilekçenin duruşma salonunda bir başka davaya bakan mahkeme heyetine verilmesi nedeniyle uzun süre karar beklendi. Hem adliyede hem Silivri'de saatler süren bekleyiş sırasında Can Dündar ve Erdem Gül'ün ilk mesajlarını Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay aracılığıyla verdi. Atalay, "İlk olarak 'Ankara'da yargıçlar varmış' dediler. Ülkemiz adına mutlu olduklarını söylediler" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ