Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı’nın ‘fişleme’ tartışmasına neden olan 6’ncı maddesi kabul edildi

        GAZETE HABERTÜRK/ ANKARA

        Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı’nın ‘fişleme’ tartışmasına neden olan 6’ncı maddesi kabul edildi. Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler, ‘kamu sağlığının korunması’ başta olmak üzere, bazı kriterler çerçevesinde işlenebilecek.

        TBMM Genel Kurulu’nda, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı’nın “özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartlarını” düzenleyen 6’ncı maddesi, muhalefetin direnişiyle karşılaştı.

        MUHALEFET 4 SAAT MÜCADELE VERDİ

        Muhalefet partileri, düzenlemenin geçmemesi için yaklaşık 4 saat mücadele verdi. AK Parti, muhalefetin direnci üzerine, önergeyle sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verilerin işlenmesini bazı kriterlere bağladı.

        Kabul edilen düzenlemeyle, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri “özel nitelikli kişisel veri” sayılacak.

        Sağlık ve cinsel hayat dışındaki kişisel veriler, kanunlarda öngörülen hallerde ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın işlenebilecek.

        Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ve finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilecek.

        CHP, ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDİYOR

        Maddede yapılan değişiklik CHP’yi tatmin etmedi. CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, yapılan düzenlemenin “olumlu” ancak “yetersiz” olduğunu söyledi. CHP, düzenlemeyi ‘fişlemeyi’ yasallaştırdığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını açıkladı.

        ‘AMAÇ KAMUYU KORUMAK’

        Adalet Komisyonu Başkanı AK Partili Ahmet İyimaya, tasarıya yönelik “fişleme” eleştirilerinin doğru olmadığını belirterek “Bir defa kamu sağlığının zorunlu olması halinde, örneğin kişi AIDS olabilir, bu bir kişisel veri ama Sağlık Bakanlığı bunu bilecek. Burada söz konusu olan kamunun sağlığını korumaktır. Zaten vatandaşın rızası olmadan bu kişisel veriler kullanılamayacak. Önergeyle önleyici mekanizmaların uygulanmasına ilave garantiler getirildi” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ