Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Gültekin Avcı'ya müebbet hapis istemi!

        Serdar KULAKSIZ / İSTANBUL

        Kamuoyunda Selam Tevhid (Kudüs Ordusu) olarak bilinen, kumpas iddialarına yönelik olarak yürütülen soruşturmada tutuklanan gazeteci Gültekin Avcı ile ilgili iddianame tamamlandı. Savcılık, Gültekin Avcı hakkında, "Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "Özel hayatın gizliğini ihlal etme", "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 36.5 yıldan 75 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

        EYLEM BİRLİĞİ

        İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı vekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Gültekin Avcı'nın, FETÖ/PDY terör örgütü lideri oldukları iddia edilen ve haklarında yakalama emri bulunan Fethullah Gülen ve Emre Uslu'nun talimatlarını, Selam Tevhid örgütüne kumpas iddialarına ilişkin davanın sanıklarıyla resmi hiyerarşinin dışındaki ast üst ilişkisi içerisinde bilinçli, sistematik ve koordineli biçimde, eylem ve fikir birliği içinde gerçekleştirdiği öne sürüldü. İddianamede, Avcı'nın kamuoyunda 17-25 Aralık girişimleri ile eş zamanlı olarak operasyon düzenlemek niyetiyle diğer sanıklarla aynı amaç içerisinde hareket ettiği ifade edildi. Nihai hedef olarak başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakan ve Bakanları ile Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı olmak üzere çok sayıda devlet yetkilisi, gazeteci ve yazarları, iş adamlarını, vakıf ve dernek yetkililerini sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü (Selam Tevhid Örgütü) soruşturması kapsamında terörle ilişkilendirerek gözaltına almayı planladıkları iddia edildi.

        SAHTE DELİL VE İHBARLAR

        Sözde Kudüs Ordusu, Terör Örgütü soruşturması kapsamında Hatay ve Adana'da MİT'e ait yardım TIR'larının, MİT personeline darp, cebir ve şiddet uygulamak ve silah kullanmak suretiyle durdurulduğu, bu şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve 61'nci Hükümeti'nin sahte delil ve ihbarlarla terörle ilişkilendirmeye çalışıldığı ifade edildi.

        ETKİ AJANLIĞI İDDİASI

        İddianamede Gültekin Avcı'ya yöneltilen suçlamalar arasında etki ajanlığı da bulunuyor. Avcı'nın, hakkında yakalama emri bulunan Fethullah Gülen'in talimatları doğrultusunda devletin en üst düzey yetkililerinin telefonlarının dinlenmesi ve MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulması amacıyla sahte delillerle oluşturulan sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü soruşturmasının operasyona geçirilmesi öncesi kamuoyunu oluşturmak maksadıyla etki ajanlığı yaptığı öne sürüldü.

        AYNI AMAÇ VE EYLEM BİRLİĞİ

        İddianamede şüpheli Gültekin Avcı'nın mağdur ve müştekilerin özel hayatları üzerinden itibarsızlaştırılması görevini yaptığı iddia edilerek, "Böylece Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümeti'ni ürettikleri sahte deliller doğrultusunda terörle ilişkilendirerek görevini yapamaz hale getirmeyi hedefleyen sanıklarla aynı amaç ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği tespit edilmiştir" denildi.

        İDDİANAME MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

        Savcılık, Avcı hakkındaki iddianamenin Selam Tevhid örgütüne kumpas iddialarına ilişkin dava ile birleştirilmesini istedi. Avcı hakkındaki iddianame başsavcılığının onayının ardından İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme iddianamenin kabul ya da reddine ilişkin kararının 15 gün içerisinde açıklayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ