Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İETT şoförü eğitiminde özel bir proje geliştirildi

        Nagihan ALAN/ GAZETE HABERTÜRK

        İETT, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ile İstanbul’daki yolculukları daha güvenli hale getirmek için şoförlere yönelik kişiye özel bir proje geliştirdi. Bu proje ile artık kara kutu sayesinde şoförlerin sürüş hataları kaydedilerek hataları iyileştirmeye yönelik eğitimler verilecek. Proje ile yoldan ve şoförden kaynaklanan hataların giderilerek kaza risklerinin minimuma indirilmesi hedefleniyor.

        İETT trafikteki yolculukları güvenli hale getirebilmek adına şoförlere yönelik toplu eğitimler düzenliyordu. Bu kez eğitimler geliştirilerek şoförün hatalarını tespit edip bizzat çözümüne odaklanan bir sistem oluşturuldu.

        “Yol Güvenliği ve Şoför Odaklı Sürüş Eğitimi” ile araçlara konulacak kara kutu sürücünün her hareketini kaydedecek. Ardından takip mesafesi, hız sınırı vb. konularda hatalar söz konusu olduğunda şoför bizzat bu konularda eğitime tabi tutulacak.

        Böylece İstanbul trafiği daha güvenli hale gelecek. İETT Garajı’nda 12 gündür süren eğitimlerin son gününe biz de Habertürk olarak katıldık.

        Eğitimleri veren WRI Yol Güvenliği Projeleri Yöneticisi Tolga İmamoğlu ve İETT Hizmet İyileştirme Müdürü Büşra Bektaş ile konuştuk...

        İLK ETAPTA 250 KİŞİYE EĞİTİM

        Proje kapsamında ilk etapta 18 farklı hatta çalışan 180 şoför ve 60 peron amiri, 10 müdür olmak üzere toplam 250 kişiye yol güvenliği, güvenli sürüş teknikleri ve stres yönetimi konularında teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor.

        Kara kutu ile izlenecek şoförlerin sürüş göstergeleri, ani ivmelenme, yakıt tasarrufu, kapı durumu, araç aydınlatma lambaları ve araç içi sıcaklık verileri dikkate alınarak hata yapmaları halinde onlara tekrar kişisel eğitim verilecek.

        Projenin ilk aşamasında kaza sayısı, kaza tipi, günlük yolculuk gibi veriler doğrultusunda belirlenen hatlarda yol güvenliği uzmanı tarafından incelemeler gerçekleştirilip ardından iyileştirme önerilerini içeren bir rapor hazırlanacak ve yetkililere sunulacak.

        Projenin ikinci aşamasında ise, otobüs şoförlerine güvenli sürüş eğitimi verilecek. Teorik eğitim ise trafikte stres yönetimi, müşteri şikâyetleri, yolcu konforu gibi konularda interaktif olarak gerçekleşiyor.

        Bu eğitimlere ek olarak belirlenen hatlarda kavşak, sinyalizasyon, durak konumları ve yol geometrileri analiz edilerek standartlara göre raporlanacak. Eğitim sonrasında sürüş konforu eğitim öncesine göre karşılaştırılarak iyileştirme oranı ölçülecek.

        "Eğitimlerde 50 ve 60 km hızla ani fren anında yaşanan çarpışmanın etkisi uygulamalı olarak (sağda) şoförlere anlatıldı. Uzmanlarca hız sınırına uyulmasının önemine işaret edildi."

        SARIGAZİ GARAJI’NDAKİ HATLAR PİLOT SEÇİLDİ

        Yoldan kaynaklı problemleri yol güvenliği uzmanıyla analiz ederek şoför ve yolcudan kaynaklı problemleri tespit edip minimize etmek amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Yol Güvenliği ve Şoför Odaklı Sürüş Eğitimi ile ilgili İETT Hizmet İyileştirme Müdürü Büşra Bektaş sürücülerin hatalarını birebir görebilmek ve ortadan kaldırabilmek için kara kutuyu kullandıklarını belirtiyor: “Önceden bir eğitim tüm şoförlere verilirken şimdi şoföre özel sürüş haritaları çıkarılarak eksiklikleri analiz edilip kişiye özel bir eğitim planı çiziliyor. Bir şoför ani hızlanma yapıyorsa buna yönelik eğitim alacak. Bu kapsamda pilot bölge Sarıgazi Garajı’ndaki 18 araç oldu.”

        Şoförlerin en büyük probleminin trafik sıkışıklığından kaynaklı stres problemi olduğunu söyleyen Bektaş, “Stres diğer fonksiyonları zayıflatıyor. Bir de durakların konumları. Yol uzmanlarıyla sahaya inip araştırma yapıp raporlanıyor bu durumlar. İyileştirilmesi için ilgili birimlerle paylaşılacak ve yoldan kaynaklı problemler minimize edilecek. Yol hataları iyileşince trafik rahatlayacak bu da şoförün sürüş anını daha güvenli kılacak. Sarıgazi’yi seçme nedenimiz en yoğun güzergâha sahip problemli yol geometrilerinin olduğu bölge olması. Buradan çıkan hatlar Sultanbeyli, Kayışdağı, Kadıköy tamamen Anadolu yakasındaki ana arterlerdeki hatlar. Anadolu yakası kriterlerimize göre eğitime ihtiyaç duyulan problemli bölgeydi burası” diyor.

        TESPİTLER SAHADA YAPILDI

        Kentteki otobüs duraklarında ve kavşaklarda saha çalışması yaparak problemleri bizzat tespit eden WRI Yol Güvenliği Projeleri Yöneticisi Tolga İmamoğlu diğer eğitimlerin sadece sürücü odaklı verildiğini, bu eğitimin yol problemlerini ve çözümlerini dikkate alarak geliştirildiğini belirterek inceleme yaptıkları bölgelerdeki sorunları şöyle anlatıyor: “Ana merkez, transfer merkezlerindeki yolcu talep ve ihtiyacını karşılamıyor. Bu da güvenli yolculuğu engelliyor. Keza durağa girme-çıkma sorunu güvensiz araç kullanımına neden oluyor. Ayrıca durak ceplerinde problem var. Yol kesimlerinde tasarımsal sorunlar var. 50 km sınır biçilmiş yolun tasarımı ona göre yapılmamış ve bu da çarpışma oranını artırıyor.”

        EN SORUNLU BÖLGE ANADOLU YAKASI

        İstanbul’da en sorunlu bölgenin Anadolu yakası’nda olduğunu ve bu nedenle Sarıgazi Garajı’ndan çıkan Kadıköy, Sultanbeyli, Kayışdağı gibi Anadolu yakasına hizmet veren hatları seçtiklerini söyleyen İmamoğlu, “Hem yolcu oranının hem trafik çarpışmalarının fazla olduğu bu alanı seçerek incelemeye aldık. Ama sadece şoförlerden değil sorun kazaları doğuran bir etken de yollardaki fiziksel hatalar. Durak cebi olmayınca şoför yanaşamıyor, arkadaki araçlar kornaya yükleniyor. Hem stres, hem kaza oranı hem de trafik sıkışıklığı artıyor. Bunu ancak toplu taşımayı güvenli hale getirip özel araç kullananları toplu taşımaya yönlendirerek çözebilirsiniz. Trafik sorununu çözecek sorunu oluşturan sürücülerdir” diyor.

        METROBÜS KAZALARI YÜZDE 40 AZALDI

        2012’de İETT ile 52 km’lik metrobüs hattının incelemelerini gerçekleştirdiklerini belirten İmamoğlu metrobüs güvenliği hakkında da şunları söylüyor: “Metrobüslerde de trafik kazaları, çarpışmalar oluyor fakat daha az. Çünkü kapalı yol sistemi var burada. Biz metrobüs kapsamında 2008’den bu yana yaptığımız çalışmalar neticesinde kaza oranlarının yüzde 40’ı aşkın bir oranda düştüğünü gördük. Aynı şeyi eğitimlerle İETT için de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ