Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Burdur'da 45 yaşındaki mucit kadın Aysun Ural

        Öykünaz KOKAL / İSTANBUL

        Aysun Ural Burdur'da yaşayan bir Anadolu kadını. İki çocuk annesi. 45 yaşında... Eşi devlet memuru... Elektrik meslek okulu mezunu. Burdur'da elektrikçide çalışıp mesleğini ilerletmiş.

        Ural, küçük yaşta anne ve babasını kaybetmiş. Aile, elektrik faturası ödeyemediği için sürekli elektriksiz kalmış. Bu durum üzerine çok kafa yoran Ural, mesleğindeki becerisini de kullanarak kendince buluşlar gerçekleştirmiş. Ural, ünlü Amerikalı mucit Nikola Tesla'dan esinlenerek kendince buluşlar yapmış. Güneş enerjisinden depoladığı elektrikle de kesilen elektriğe çare bulmuş.

        İHTİYACA GÖRE ELEKTRİK

        İşte Aysun Ural'dan ağzından yaşam öyküsü: "Fakir bir ailede büyüdüm. Anne babamı kanserden kaybettim. Elektrik parası ödeyemiyorduk. Hep elektriğimiz kesilirdi. Güneş enerjisini kullanabileceğimizi düşündüm. Bu sıkıntılardan kurtulabilmek için solar enerjiden seyyar elektrik ürettim. Panel inverter sayesinde ihtiyacımız olduğu miktarda elektrik depolayabiliyordum. Bu duruma birçok kişinin de ihtiyaç duyduğunu fark ettim. Talebe göre güneş enerjisinden panellerde elektrik depolayarak ihtiyaç sahiplerine ve müşterilere vermeye başladım. Panelleri yurtdışından getirip burada satıyorum. İnsanlar bana geliyor. Kaç saatlik elektrik kullanımına ihtiyaçların olduğunu söylüyorlar, ben de onların talebine göre elektrik depoluyorum. Panel, güneşten enerjiyi alıyor. Şarjörün yardımıyla aküye veriyor. Aküde depolanan enerjiyi de dağıtıyoruz. Daha çok büyük kentlerden talep var"

        Eşinin devlet memuru olduğunu söyleyen Ural, "Bu benim kendi işim. Eşim vakit buldukça bana yardımcı oluyor. 10 yıldır bu sistemin içindeyim" dedi.

        Akülü buzdolabı tasarladığını ancak maddi yetersizlikten dolayı üretemediğini söyleyen Ural, "Dağda bir çoban, arabasının aküsüyle buzdolabını çalıştırabilecek. Elektrik olmadan sadece aküyle panelle çalışabilecek bir sitem bu" diyerek çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

        İNGİLİZCE ÖĞRENDİM

        Bir gün güneş enerjisinden elektrik üretmeyle ilgili bir konferansa katıldığını söyleyen Ural, nasıl İngilizce öğrendiğini şu sözlele anlattı: "Konferans İngilizceydi. Çeviri olmadığı için hiçbir şey anlayamadım. Çok üzülmüştüm. O gece uyuyamadım. Bu kadar insan öğreniyorsa ben niye öğrenemeyeyim dedim ve öğrendim" dedi.

        LED TÜRK BAYRAĞI

        Okullara satabilirim düşüncesiyle led ışıklı Türk bayrağı tasarlayan ve bugün Türkiye'de birçok kişinin kullandığı tasarımın mimarı olan Aysun Ural, "Bu proje özellikle yurtdışında şoförlük yapan insanların dikkatini çekti" dedi.

        ANADOLU KADINININ AZMİ

        Anadolu'da kadınların potansiyellerini genellikle keşfedemediklerini söyleyen Ural, "Kadınlar her şeyi yapabilir. Kadınlar küçümsenmemeli. Ben elimden geleni yaptığım için çevremde çok takdir görüyorum. Bazen dükkana gelen müşteriler ‘patronun nerede' diye soruyor. Kadın ve elektriği bağdaştıramıyorlar. Burası küçük bir yer olduğu için çok yadırgandığım da oluyor. Ama ben mücadeleme devam ediyorum" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ