Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 5 soruda MHP'deki kurultay krizi

        Düzgün KARADAŞ/GAZETE HABERTÜRK

        Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 19 Haziran’da yapılan MHP Olağanüstü Kurultayı’nda alınan kararların ve tüzük değişikliğinin yürütmesini durdurması, 10 Temmuz’da yapılması planlanan kurultaya ilişkin belirsizliği artırdı, bazı soru işaretlerini gündeme getirdi.

        5 soruda, MHP’de bundan sonra yaşanması beklenen gelişmeler şöyle:

        * Mahkemenin 19 Haziran’la ilgili kararı ne diyor?

        Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, tüzük kurultayındaki kararları tedbir kararıyla durdurdu. Karar kesinleşene kadar tüzük değişiklikleri yapılmamış sayılacak. Dolayısıyla 10 Temmuz kurultayında, genel başkanlık seçiminden önce tüzükteki "Olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılamaz" hükmünün değiştirilmesi gerekiyor.

        * 10 Temmuz’da kurultay yapılabilecek mi?

        Şu anda hem MHP yönetimi hem de muhalifler bu sorunun yanıtını arıyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Davada, davalı konumunda olan MHP Genel Merkezi’dir. Hal böyle olunca verilen yürütmeyi durdurma kararı ne oranda bizi bağlıyor, hukuki bir inceleme yapmak durumundayız” dedi. MHP Genel Merkezi’nin avukatı Yücel Bulut da “Yeni bir iptal davası açılması olasılığı da var. O yüzden genel merkez, en ufak bir hukuki boşluğa neden olmayacak şekilde 10 Temmuz’da kurultayı toplama düşüncesinde” diyor.

        * Genel Merkez, 10 Temmuz’da yapılacak kurultaydan vazgeçebilir mi?

        MHP Genel Merkezi’nin, yargı kararı üzerinde yapacağı incelemede, ihtiyati tedbir kararı nedeniyle hukuki bir sakınca görürse 10 Temmuz kurultayından vazgeçebileceği de dillendiriliyor. Parti içi muhalefetin önde gelen isimlerinden, eski Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, “Genel merkezi savunan bir üst kurul delegesi genel merkezi dava ediyor ve bizim yaptığımız kongreye tedbir kararı konuluyor. Genel Merkez şimdi bu davanın arkasına sığınarak, bir üst kurul delegesinin itirazıyla 10 Temmuz kongresini de iptal edebilir. Çünkü delegeden ödleri kopuyor” görüşünü savundu.

        * 10 Temmuz’da genel başkanlık seçimi yapılabilir mi?

        Muhalifler, önce tüzük değişikliği ve ardından genel başkanlık seçiminin “hukuken” mümkün olmadığını öne sürüyor. MHP Genel Merkezi’nin avukatı Yücel Bulut ise “10 Temmuz’da yapılacak kurultay yargı kararıyla yapılan bir kurultay olmadığı için hem tüzük değişikliği hem seçim art niyet olmazsa yapılabilir” diyor.

        * Süreç uzarsa MHP’de bundan sonra neler olabilir?

        Muhalifler, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararına itiraz edecek. Tedbir kararının mahkeme tarafından kaldırılması durumunda, “10 Temmuz kurultayını kim yapacak?” tartışması yeniden başlayacak. Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) gibi karar vermemesi durumunda yeni bir mahkeme süreci gündeme gelebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ