Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim ÖSYM Yeni Tercih Kılavuzu 2016 / Üniversite Tercih Robotu

        Üniversite tercih maratonu için sona gelindi. 29 Temmuz-03 Ağustos tarihleri arasında yaşanacak tercih heyecanına Eyüp Belediyesi de ortak oldu. Eyüp Meydanı'na kurulan çadırda üniversite tercihi yapacak öğrenci ve aileleri Eyüp Belediyesi Simurg Gençlik Merkezi öğretmenleri ile buluştu. İlginin yoğun olduğu çadırda Simurg rehber öğretmenleri 03 Ağustos'a kadar çadırda öğrencilere yardımcı olacak.

        ÖSYM LİSANS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ ÖSYM ÖNLİSANS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ ÖSYM YENİ TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

        TABLO-4'DEN GATA ÇIKARILDI

        Ölçme ve Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 28 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda yer alan Tablo-4'den Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) çıkartıldığını, adayların tercih işlemi için 1 Ağustos 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan kılavuzu esas almalarını bildirdi.

        ÖSYM'den yapılan duyuruda, "2016-ÖSYS tercih işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihinde başlamış olup 03 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir. 2016- ÖSYS tercih süresi uzatılmayacaktır. 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 28 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır. 28 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda yer alan Tablo-4'den Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) çıkartılmıştır. Adayların tercih işlemi için 1 Ağustos 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan kılavuzu esas almaları ve bu tarihler arasında ÖSYM'nin internet sayfasında yer alabilecek duyuruları takip etmeleri gerekmektedir. Tercihleri arasında GATA'ya yer veren adayların 1 Ağustos 2016 tarihli Kılavuzdaki Tablo-4 bilgileri doğrultusunda tercihlerini güncellemeleri gerekmektedir" denildi.

        TERCİH ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE TAVSİYELERDE BULUNULDU

        29 Temmuz'da başlayan ve hala devam etmekte olan üniversite tercihlerinde adaylara, Eskişehir'de Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı olan Murat Şentürk, önemli tavsiyelerde bulundu.

        Birçok öğrencinin zorlu bir çalışma dönemini atlattığını, sınav döneminin öğrenciler için hem fiziksel hem de psikolojik olarak yoğun geçtiğini belirten Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Murat Şentürk, "Lise eğitimi boyunca ortaya konan emeklerin sonucunu doğru bir şekilde almak iyi bir araştırma yapmayı gerektirir. Bu bağlamda en önemli husus adayın geleceği için doğru lisans veya ön lisans programlarına karar verebilmesidir. Bu noktada kişi, hem bireysel vasıflarını doğru tartmalı hem de çalışma hayatından beklentilerini dikkate almalıdır. Doğru mesleki kararların verilmesinde en fazla sorumluluk alması gereken kişiler adayların kendileridir. Bu bağlamda öğrenciler, sosyal çevrelerindeki kişilerin (aileler, öğretmenler, arkadaşlar) düşüncelerine kulak asmalı ancak kararı kendileri vermelidir" ifadelerini kullandı.

        "MUTLU OLUNAMAYACAĞI BİLİNEREK TERCİH YAPILMAMALI"

        PDR Uzmanı Şentürk, lise dönemi boyunca öğrencilerin, üniversite sınavına hazırlık sürecini kolaylaştırabilmek ve kendilerini olumlu bir şekilde motive edebilmek amacıyla üniversite öğrencisi olmanın hayalini kurduklarını bildiğini kaydetti. Şentürk, "Hayal kurmak, olumlu bir sonuca giden yolda ilk ve önemli adımdır, ancak adayların bir kısmı bu hayallerini gerçekleştirebilecekken diğer bir kısmı ya gerçekleştiremeyecek ya da erteleyecek. Öğrencilerin meslek hayatında başarılı ve mutlu olmalarının yolu doğru seçimler yapmalarından geçiyor. Dolayısıyla mutlu olunamayacağı bilinerek tercih yapılmamalı diye düşünüyorum. Öğrenciler kendilerine uygun olduğunu düşündükleri programları, meslek gruplarını alternatifleriyle birlikte öncelik sıralamalarına göre düşünmeli, eğer bu hedefler gerçekleşmeyecek gibiyse bir daha sınava hazırlanmayı düşünmelidir. Bu durum aynı süreci tekrar etme ve zaman kaybetme anlamında bir çok öğrenciyi korkutuyor olsa da yanlış yapılmış bir seçimden daha mantıklıdır. Üniversite sınavına ilk girişinde istediği başarıyı gösterememiş ve tekrar şansını deneme kararı almış adaylarla sohbet ettiğimizde ciddi bir çoğunluğun tekrar hazırlanma kararından memnun olduklarını görüyoruz. Özetle, adaylar bu sürece sadece üniversite öğrencisi olma hayallerini gerçekleştirme penceresinden bakmamalı, gelecekleri için uygun olduklarını düşündükleri programlar üzerine odaklanmalı, hedefleri gerçekleşmeyecek gibi duruyorsa şanslarını bir kez daha denemeyi göze almalıdır" şeklinde konuştu.

        "ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE EN SIK YAPILAN HATALARDAN BİRİ, ADAYLARIN PROGRAMLARI BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE YAZMA EĞİLİMİDİR"

        Öncelikle üniversiteye giriş sınav sisteminde adayların puanlarından çok hedefledikleri puan türlerindeki yerleştirme sıralamalarını dikkate almaları gerektiğini ifade eden PDR Uzmanı Murat Şentürk, "Öğrenciler ilgilendikleri bölümlerin başarı sıralarına internetten kolaylıkla ulaşabilir ya da rehber öğretmenlerinden bununla ilgili doküman alabilirler. Üniversite tercihlerinde en sık yapılan hatalardan biri, adayların programları puan ya da sıralama anlamında büyükten küçüğe yazma eğilimidir. Burada en dikkat edilmesi gereken husus yapılacak listenin öğrencinin istek sıralamasını yansıtmasıdır. Kimi zaman adaylar daha düşük puanlı bir programı daha yüksek puanlı bir programa tercih edebilirler. Bu tarz durumlarda öğrenciler listelerinin en fazla istedikleri programdan en az istedikleri programa doğru gittiğinden emin olmalıdırlar" diye belirtti.

        "EĞİTİMCİLER OLARAK ÖĞRENCİLERİN EMEĞİNİN KARŞILIĞINI EN VERİMLİ BİR ŞEKİLDE ALMALARINA KATKI SAĞLAMAK GİBİ BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR"

        Tercih döneminde adayların dikkat etmesi gereken bir başka noktaya da değinen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Murat Şentürk, açıklamasını şöyle sürdürdü;

        "Adaylar kendi puanlarının üstündeki programlardan tercih yapmaya başlayabilir ve kendi puanlarından daha düşük yerlere kadar tercih yapabilir. Burada öğrencinin ne kadar yüksekten tercih yapmaya başlayıp nerede duracağının oranı öğrencinin başarı dilimiyle de alakalı olacağından dolayı kişiye göre farklılık arz eder. Dolayısıyla bu noktada bir rehber öğretmenden yardım almak en doğrusu olacaktır. Eğitimciler olarak öğrencilerin emeğinin karşılığını en verimli bir şekilde almalarına katkı sağlamak gibi bir sorumluluğumuz vardır. Lise hayatı boyunca yapılan çalışmaların tercih döneminde yapılan teknik hatalarla harcanmasını istemeyiz. Üniversite adaylarına tercihleri konusunda dikkatli davranmalarını tavsiye ediyor, bir uzman eşliğinde yapılacak tercihlerin daha faydalı olabileceğini hatırlatıyorum."

        "TERCİHLERİ ARAŞTIRARAK YAPIN SON GÜNE BIRAKMAYIN"

        Tercih çadırında öğrencilere yardımcı olan Simurg Gençlik Merkezi Rehber Öğretmeni Duygu Keleş, Eyüp Belediyesi'nin tercih hizmeti vermesinin öğrenciler için önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Belediyenin böyle bir hizmet vermesi tabi ki önemli. Şöyle bir şey var. Özel üniversitelerimizin tercih standları oluyor. Onlar biraz daha özel üniversiteye yönelik tercihler yapabiliyorlar. Biz burada Eyüp Belediyesi olarak her öğrenci profiline yardımcı olabiliyoruz. Dershaneye gidemeyen öğrencilerimiz olabiliyor, evinde interneti olamayan öğrencilerimiz olabiliyor. Öğrencilerimize daha iyi hizmet verebilmek için, daha iyi yardımcı olabilmek için buradayız."

        Tercih yapma işlemlerinin son güne bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Keleş, üniversite tercih listesi oluştururken dikkat ettikleri noktaları ise şöyle anlattı: "Tercihleri yaparken öğrencilerin ve ailelerin genel profili, çocuklarını çok fazla il dışına göndermek istemiyorlar. O yüzden hem maddi hem diğer yönlerden düşünmemiz gerekiyor tercih yaparken. Önümüzde iki üniversite seçeneğimiz var zaten, devlet ve vakıf üniversiteleri. Eğer ailelerimiz il dışına göndermek istemiyorlarsa çocuklarını, öncelik olarak kendi bulundukları şehirlerdeki vakıf üniversitelerini yazabiliriz. Onun dışında tabi ki önceliğimiz devlet üniversitesidir. Devlet üniversitelerinin puanı daha yüksektir, eğitim kalitesi olarak da daha iyidir. Onun için ona dikkat ederek önce devletler, eğer başka yere gitmek istemiyorsa vakıflar kendi şehirlerinde yazılabilir." Araştırma yaparak tercih listelerinin oluşturulması gerektiğini belirten Keleş, üniversite türlerine, geleceğin mesleklerine, iş olanaklarına göre araştırma yaparak listelerin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

        YÜZLERCE ÖĞRENCİ TERCİH İÇİN EYÜP BELEDİYESİ ÇADIRINI SEÇTİ

        Tercih döneminde bilgi alışverişi yapmak üzere Eyüp Belediyesi çadırını tercih eden Rümeysa Atmaca, Simurg Gençlik Merkezi öğrencilerinden. Simurg'da aldığı eğitimden memnun kaldığını ve tercih çadırından Simurg öğretmenleri aracılığıyla haberdar olduğunu söyleyen Atmaca, İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümünü seçmek istiyor. Lisede aldığı İngilizce eğitimini böylece devam ettirmek isteyen Atmaca, tercih listesine öncelikli olarak devlet üniversitelerini koyduğunu ardına özel üniversiteleri yazdığını söyledi. Atmaca, "Tercihimi yaparken üniversitelerin öğrenci, öğretmen kalitelerine, ne kadar mezun çıkardığına, kaliteli kadroya sahip olup olmadığın baktım" dedi.

        TERCİHTEN ÖNCE SEVDİĞİN BÖLÜMÜ YAPMAK

        Simurg öğrencilerinden Hamidenur Aksoy da tercih için Eyüp Belediyesi çadırına gelenlerden. İç mimarlık okumak isteyen ancak puanların yüksek olmasından dolayı Mimari Restorasyon bölümünü tercih edeceğini anlatan Aksoy, tercih listesini oluştururken neleri dikkate aldığını şöyle anlattı: "Tercih yaparken hocalar hangi bölümleri istediğimi sordu. İş olanağı olan bölümleri tercih edeceksin tamam ama sevmedikten sonra o bölümü tercih etsen de bir işe yaramaz. İlk önce bunu ön plana koyarak istediğim bölümleri söyledim. Bir liste oluşturduk, ailemle de bakarak tercih yapacağız." Çadırdaki hizmetten memnun kaldığını söyleyen Aksoy, "Özellikle listeleri kağıda çıktı olarak vermeleri çok iyi. Çünkü ben telefondan bakıyordum ancak çok zordu. Zaten çoğu hocayı tanıyordum, çok mutlu oldum. Buraya açılması çok iyi oldu, çok memnun kaldım" dedi.

        Tercih çadırından arkadaşı aracılığıyla haberdar olan ve rehber öğretmenlerin yaklaşımından memnun kalan Dilek Fidan ise mimarlık okumak istediğini ancak puanların ve özel üniversitelerin ücretlerinin yüksek olmasından dolayı tercihini Matematik bölümünden yana yapacağını belirtti. Fidan, tercih yapacak öğrencilerin birçok kurumu gezerek bilgi alışverişi yapmasının düşüncelerini netleştirmek açısından önemli olduğunu söyledi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ