Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İŞTE ORG.BÜYÜKANIT'IN MUHTEMEL HALEFLERİ..

        Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) alınan kararlar, 2017'ye kadar kimlerin Genelkurmay Başkanı olabileceğine ilişkin bir yol haritası da çıkardı. Teamüllere uyulması durumunda terfi ederek Ege Ordusu Komutanlığı'na atanan Korgeneral Necdet Özel 2013'te Genelkurmay Başkanı olabilecek. Olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ 2008-2010, Jandarma Genel Komutanı Org. Işık Koşaner de 2010 - 2013 arasında Genelkurmay Başkanlığı yapacak. 2. Ordu Komutanı Org. Hasan Iğsız yaş haddi nedeniyle, Koşaner'den 2010'da boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir yıl kalabilecek. Bu durumda 2011'de en kıdemli orgeneral olacak olan 1950 doğumlu Necdet Özel, 2 yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ardından olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa, Genelkurmay Başkanı olup 4 yıl görev yapabilecek. Şûrada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu getirildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ görevlerinde 1 yıl daha kalacak. Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korg. Hasan Aksay terfi ederek, olağanüstü bir gelişme olmazsa 2009-2011 arasında kuvvet komutanı olma şansını yakaladılar. Jandarma Genel Komutanlığı Harekât Daire Başkanı Tümgeneral Fikret Demirtaş da bu yılki şûrada korgeneralliğe yükseldi.

        Emekliye ayrıldılar

        34 general ve amiral bir üst rütbeye, 45 albay general ve amiralliğe yükseldi. 40 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ile EDOK Komutanı Orgeneral Orhan Yöney emekliye ayrıldı.

        Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki 7 korgeneralin 3'ü orgeneralliğe terfi etti, 3'ünün de aynı rütbede görev süresi bir yıl uzatıldı.

        7. Kolordu Komutanı Korgeneral Cahit Sarsılmaz, 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve 2. Kolordu Komutanı Hayri Güner'in görev süreleri bir yıl uzatıldı.

        3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman 1. Ordu Komutanlığı'na atanırken, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun görevinde kaldı.

        Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu 7. Kolordu Komutanlığı'na atandı. Korgeneral Arslan Güner'den boşalan İstihbarat Başkanlığı'na Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Harekât Başkanlığı'na da Korgeneral Nusret Taşdelen getirildi. Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korg. Mehmet Çavdaroğlu emekliye ayrıldı.

        YENİ KOMUTA KADEMESİ

        30 Ağustos 2007 tarihi itibariyle TSK'nın üst komuta kademesi şöyle:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ