Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Akın Birdal'a kürsüde vurdular

        Bülent CİVANOĞLU - Uğur USLUBAŞ / BURSA (AHT)

        BDP'nin Bursa'da düzenlediği mitingde konuşma yapan BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, kürsüye çıkan bir kişinin yumruklu saldırısına uğradı. Saldırı sonucu yere düşen Birdal'ın sol elmacık kemiğinde çatlak meydana gelirken, Birdal'a saldıran Bilgehan Ş. (Şimşek) BDP'lilerce linç edilmek istendi. Ağır yaralanan saldırgan polis tarafından kurtarılırken, polis çıkan olaylara biber gazıyla müdahale etti.

        YUMRUK VE KAFA ATTI

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Bursa'nın Gökdere Meydanı'nda düzenlenen "Referandum için boykot" mitinginde olaylar çıktı. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın konuşmacı olarak katıldığı miting, yaklaşık 800 kişinin katılımıyla başladı. Konuşması için kürsüye çıkan Akın Birdal, bu sırada kürsüde bulunan Bilgehan Ş.'nin yumruk ve kafa darbesiyle yere düştü. Bu sırada alanda bulunanlar süratle kürsüye çıkarak, Birdal'a vuran kişiye saldırdı.

        SALDIRGAN YOĞUN BAKIMA ALINDI

        Onlarca kişi, ayaklarının altına aldığı saldırganı dakikalarca döverken, kanlar içinde kalan saldırgana kimse yardımcı olamadı. Polis dakikalar sonra saldırganı öfkeli kalabalığın elinden alarak, hemen alandan uzaklaştırdı. Polis bu sırada öfkeli kalabalığı dağıtabilmek için biber gazı ve cop kullanmak zorunda kaldı. Saldırgan polis tarafından götürüldüğü Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi Yoğum Bakım Servisi'nde tedavi altına alındı.

        Akın Birdal'ın yardımına ilk koşan kişi ise, alana birlikte geldiği Sebahat Tuncel oldu. Kalabalık polisin müdahalesinin ardından kısa sürede sakinleşirken, bu süre içinde miting alanından kimsenin ayrılmasına izin verilmedi. Akın Birdal'ın da ayrılmadığı miting, başka bir olay yaşanmadan sona erdi. Polisin olayları sonlandırmak için yaptığı müdahale sırasında 2 BDP'linin biber gazından etkilendiği öğrenildi.

        BİRDAL'IN ELMACIK KEMİĞİ ÇATLADI

        Saldırıya uğrayan BDP Milletvekili Akın Birdal Bursa Devlet Hastanesi'nde kontrolden geçirildi. Sol elmacık kemiğinde çatlak meydana geldiği belirlenen Birdal'ın tedavisinin ardından taburcu edildiği ifade edildi.

        TUNCEL: GAZETECİYİM DİYEREK KÜRSÜYE GELMİŞ

        Grup daha sonra BDP il binasına geçerken, basın açıklaması yapan Sebahat Tuncel, saldırganın kürsüye kadar "Gazeteciyim" diyerek geldiği, kürsüde de kendisini "Polis" olarak tanıttığını söyledi.

        "ÜLKÜCÜYÜM" DEDİ İDDİASI

        Bazı muhabirler ise kürsüye gelen şahsın, kendilerine "Ben ülkücüyüm. İstanbul'dan geldim. Olay çıkartacağım" dedikten sonra saldırıyı gerçekleştirdiğini öne sürdü.

        Bu arada Tuncel ile Birdal'ın, doğu kökenli vatandaşların ağırlıkta oturduğu İnegöl İlçesi'nin Huzur Mahallesi'nde bugün düzenleyecekleri mitingin iptal edildiği öğrenildi.

        Öte yandan Şimşek'in, bir sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında, biyografi bölümüne ''Aslan burcu! Kafama koyduğumu öleceğimi bilsem yaparım'', ''Sevdiği sözler'' bölümüne ise, ''Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner'' yazdığı belirlendi. Sitede, İstanbul'da yaşayan Şimşek'in, bayram için Bursa'daki amcasının yanına geldiği, Bakü Türk Dünyası İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptığı bilgileri de yer alıyor.

        "SALDIRGANIN SABIKASI VAR"

        Saldırgan Bilgehan Şimşek'in "kasten adam yaralamak" suçundan sabıkası bulunduğunu ifade eden Bursa Valisi Şahabettin Harput, "Sanık hakkında yapılan araştırmada daha evvel kasten adam yaralamaktan sabıkalı olduğu anlaşılmış ve bayramın birinci günü Bursa'ya geldiği öğrenilmiştir. Şahsın bir yakınının yanında kaldığı ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

        BDP'NİN BATMAN MİTİNGİNDE YER ALMIŞ

        Saldırganın 2 Eylül 2010 tarihindeki BDP'nin Batman mitinginde olduğu bilgisini aldıklarını kaydeden Harput, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

        "2 Eylül tarihinde sanığın Batman'daki BDP mitinginde bulunduğu tespit edildi. Bu dikkat çekici bir detaydır. Hadisenin daha fazla büyümemesi için Milletvekili Sebahat Tuncel'in yatıştırıcı açıklamaları etkili olmuştur. Vatandaşlarımızın daha fazla galeyana gelerek daha büyük bir olaya dönüşmemesi noktasında gösterdiği sağduyu memnuniyet vericidir. Bu gibi mitinglerde provokasyonların her zaman olabileceği söylenegelmiştir. Bu olayın da mahiyeti, sanığın ifadesinin alınması ile ortaya çıkacaktır."

        Platformdaki yaklaşık 10 kişi arasında bulunan şahsın oraya nasıl geldiğini konusunda soru işaretlerinin olduğunu söyleyen Harput, "Saldırganın ifadesinin alınmasıyla olay daha net ortaya çıkacaktır. Olayın akabinde gösterilen sağduyu fevkalade önemlidir. Herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca miting düzenleyen kişi ve kuruluşlar, platform içerisinde kim var kim yok noktasında hakim olmaları gerekir. Polisin güvenlik tedbirleri platformun gerisinde olur. Milletvekilleri yakın koruma teklifini uygun görmediği için polis ve yakın koruma verme imkanı olmamıştır. Olayın kişisel mi yoksa örgütlü bir eylem olduğu konusunda net bir bilgi yok" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ