Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem MHP ve CHP: "Af yetkisi Meclis'indir"

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Uşak’ta “af yok mu?” diye soran bir vatandaşa Kuran-ı Kerim’den bir ayetle karşılık vermesi ve “af yok. Suç işleyen cezasını çeker. Devlet suç işleyen katili affetmek yetkisine sahip değil. Katili affetme yetkisi maktulün varislerine aittir” şeklinde konuşması, siyasette af tartışmalarına yol açtı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, Başbakan Erdoğan’ın laik bir ülkenin başbakanı olduğunu unutarak dini sembollerle konuştuğunu ve Kuran-ı Kerim’e atıfta bulunduğunu kaydederek şunları söyledi:

        “Bu sözler laiklik ilkesiyle bağdaşmaz. Zaten Başbakan’ın da laiklik ilkesini içine sindiremediği ortada. Af devletin konusudur, ihtiyaç duyulduğu zaman af çıkarılabilir, nitekim geçmişte de çıkarılmıştır. Bu yetki TBMM’ye aittir. Af yetkisini maktulün varislerine bırakmak mümkün değil. Öldürülen kimsenin varisleri nasıl af çıkaracak, bu hukuken mümkün mü? Başbakan’ın sözleri, uygulamada anlamsız. Şahısların af yetkisi yoktur. AKP mali aflar çıkarmak, yolsuzluğa adı bulaşmış bakanlarını affetmek konusunda meşhurdur. Erdoğan’ın sözlerini, dini sembollerle konuşma, kutsal kitaptan ayetlerle konuşma merakının sonucu olarak görmek gerekiyor. Vatandaş orada af talep etmiş, affa karşı mısın, taraf mısın, vatandaşa bunun cevabını verirsin, ‘böyle bir düşüncemiz yok’ diyebilirsin. Bu tür sözler Türkiye’yi din devleti yapma amacında olduklarını gösteriyor. Türban mücadelelerinin arkasında da bu yatıyor. Başbakan afla ilgili sözleriyle de bu anlayışını dışa vurmuştur.”

        “AF MEYDAN NUTUKLARINA KONU OLMAMALI”

        MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Erdoğan’ın sözlerine yönelik yaptığı değerlendirmede Başbakan Erdoğan’ın kafasının karışık olduğunu savundu. Affın toplumsal bir olay olduğunu dile getiren Şandır şöyle konuştu:

        “Başbakan’ın kafası karışık. Toplumsal, dünyevi bir hadiseyi ilahi bir kuralla yorumlamış olması hem tutarsızlığını hem de kafasının karışıklığını gösteriyor. Başbakan’ın partisi idam cezasının kaldırılmasına destek vermiş bir parti. Şimdi Kuran-ı Kerim’deki kısasla meseleyi yorumlaması çelişkidir. Kaldı ki af meydan nutuklarına konu olmamalı ve politik malzeme yapılmamalı. Konu hukuki bir konu ve af yetkisi Meclis’tedir. Bunu başka bir değer sisteminin konusu yapmaksa büyük yanlış. Başbakan olarak gerçekleştiremeyeceği bir şeyi konuşması bile kafasının karışıklığını gösteriyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ