Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, BDP'li milletvekillerinin, Şemdinli-Derecik bölgesinde silahlı teröristlerle buluşmasıyla ilgili inceleme başlattı.

        Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, BDP'li milletvekillerinin, Şemdinli-Derecik bölgesinde silahlı teröristlerle buluşmasıyla ilgili inceleme başlattı.

        BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak başkanlığında, dün Şemdinli ilçesi Bağlar köyünde incelemede bulunan BDP'li milletvekillerinin, terör örgütü PKK üyeleriyle buluştuğu yönünde bazı basın yayın organlarında yer alan haber, fotoğraf ve görüntüler, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. Maddesi'nden sorumlu Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ni harekete geçirdi.

        Bazı internet sitelerinde yer alan video kayıtlarını izleyen Başsavcıvekilliği, milletvekilleri ile teröristler arasındaki samimi konuşmalar ve sarılmaların bir yol kesme eylemi olarak gözükmediğini, ''BDP'li milletvekilleri ile teröristlerin buluşması'' olarak değerlendirileceği kanaatine vararak, konuyla ilgili inceleme başlattı.

        Yapılacak inceleme sonunda Başsavcıvekilliği'nce, BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak ile grupta yer alan BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Esat Canan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Halil Aksu, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırlanacak fezlekenin Adalet Bakanlığı aracılığıyla TBMM'ye gönderileceği bildirildi.

        Başsavcıvekilliği'nin, milletvekillerinin yanı sıra aynı grupta yer alan BDP'li yöneticiler ve diğer siyasi parti temsilcilerinin arasında olduğu bazı kişiler hakkında da inceleme başlattığı belirtildi.

        Öte yandan, milletvekilleri ile yaklaşık yarım saat süresince görüşen teröristlerin tespit edilmesi ve yakalanması için de Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı'na soruşturma talimatı verildiği öğrenildi.

        AK PARTİ'Lİ ÇELİK'TEN AÇIKLAMALAR

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, temaslarda bulunmak üzere Şemdinli'ye giden BDP'li milletvekillerinin yol üzerinde bir grup PKK'lı ile bir araya gelmesi üzerine Twiiter'dan PKK ile ilgili açıklamalarda bulundu.

        'PKK, CHP'li Aygün'u kaçırdıktan sonra BDP'lilerin yolunu kesmiş, propaganda-sohbet görüntüleri var gazetede. PKK gizli bir mesaj veriyor.'

        'PKK'nın Kürtlere ve diğer gruplara dönük asimilasyon politikasının çarpıcı bir örneği bu. 'Zazayim' diyen Aygün'ü asimile etmeye çalışıyor.'

        'Aygün'ün 'Zazayim' demesi ona PKK'nın 'özel savaş yürütücüsü' sıfatı takmasına yetiyor. Hedef olmasını sağlıyor. CHP'den ayrılması isteniyor.'

        'PKK'nın tanımladığı şekilde Kürt olmayan herkesi asimile etme politikası ortaya çıkıyor. 'PKK Kürdü' olmayan herkesi hedefe alıyor.'

        'PKK'nın Kürtlügü, Aleviliği, Sunniliği tanımlama, kimliklere baskı politikasına "barış", "kimlik mucadelesi" sıfatları yakıştıranlar var.'

        'Kürt kimliği için mücadele edenlere, PKK'nın çizdiği alan dışında Kürt olma hakkı tanınmıyor. En büyük asimilasyon ve inkar politikasi bu.'

        'PKK, Aleviliği ve kendi tanımı dışında Kürt olmayı da düşman ilan ediyor...'

        Savcılık incelemesine BDP'li vekillerden cevap

        SORUN, MAHKEME KORİDORLARINDA ÇÖZÜLMEZ

        Kışanak, Kürt sorununun mahkeme koridorlarında çözebilecek bir sorun olmadığını belirterek, "Kürt sorunu adaletle, vicdanla demokrasi ile çözülebilecek bir sorundur. Her ne vesileyle konuşsak mahkeme açıyorlar, halkla buluşsak mahkeme açıyorlar. Bu ülkenin savaş gerçeği kamuoyuna doğru yansıdı diye dava açıyorlar. Kürt sorununu mahkeme koridorlarında boğmaya çalışıyorlar. Ama bu bir çare değil. Bu ülkenin artık gerçek, kesin, hakiki bir çözüme ihtiyacı var. Herkes bu işi sağa sola havale etmekte. Biri karakola havale ediyor, biri mahkemeye havale ediyor. Havale etmekten vazgeçsinler. Bu konunun özeti, siyaseti, politik olarak bir çözüm bulunmalıdır. Dünkü sorunu, oraya buraya havale eden, mahkeme koridorlarında boğmaya çalışan bir yaklaşım olarak görüyorum. Hiç bir faydası yok, bugüne kadar faydası olmamıştır" dedi.

        TUĞLUK: KARŞILAŞMADAN MUTLUYUZ

        Tuğluk ise yaptıkları her faaliyetten soruşturma başlatıldığını söyledi. Tuğluk, "Başlatabilirler bizim de söyleyeceğimiz şeyler var. Bizim yaşadığımız, yasa dışı bir şey değil. Son derece doğal, son derece gerçek bir durumla karşılaştık. Bunların farkında değilse, bu onların sorunu. Biz o karşılaşmadan mutluyuz. En azında onları dinlemek, onların hangi koşullarda, nasıl bir mücadele verdikleri, bizim açımızdan anlamlıydı, önemliydi. O yüzden istedikleri kadar soruşturma ve ceza verebilirler" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ