Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Konsolos eşi yargılanacak mı?

        Bebek’te motosikletli bir çifte çarpıp kaçan İsviçre Konsolosu’nun eşi Andrea Köppel hakkında soruşturma başlatıldı. Hâkim karşısına çıkarılan Köppel her hafta karakola gidip imza vermek şartıyla serbest bırakıldı. Yurtdışına çıkışı yasak

        Sedef ŞENKAL DEMİR-Hayati ARIGAN/AHT

        İSTANBUL Bebek’te Filiz İnal ile Doğan Durmuş İnal’ın bulunduğu motosiklete çarpıp kaçan İsviçre Konsolosu Florian Köppel’in eşi Andrea Köppel’in yurtdışına çıkışı yasaklandı. Önceki gün yaşanan kazadan sonra görgü tanığı Gülay Ataç isimli kadının ifadesi üzerine kimliğine ulaşılan Köppel, karakola davet edildi. Köppel, “Olayın şokuyla kaçtım” diyerek kendini savunmaya çalıştı. Halen Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altında tutulan İnal çiftinin avukatı Müge Bozok, dün sabah erken saatlerde Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Avukat Bozok, başvurusunda olayın İsviçre’de 2. dereceden cinayet suçu sayıldığına dikkat çekerek, yargılama yapılamaması halinde “persona non grata” yani ‘istenmeyen adam’ talebinde de bulundu.

        HER HAFTA KARAKOLA

        Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü de “72/1 No’lu genelge uyarınca şüphelinin bu suç bakımından diplomatik bağışıklık ve ayrıcalıklardan yararlandırılmayacağını” bildirdi. Bunun üzerine savcılık, İsviçre Konsolosluğu ile bağlantıya geçerek soruşturma başlatıldığını bildirdi. Köppel de polis eşliğinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Mahkeme Andrea Köppel hakkında yurtdışına çıkış yasağı koyup denetimli serbestlik uygulanmasını karara bağladı. Köppel, her cuma karakola giderek imza verecek. Açılacak davada Türk vatandaşı gibi yargılanacak.

        ‘Kasten işlenmiş suç’

        Andrea Köppel’in 5 yıl önce yenilenen genelgeye göre yargılanacağını söyleyen Avukat Müge Bozok, kazadan sonra kaçmasının kasten işlenmiş bir suç olduğunu savundu. Bozok, “Genelge devlete karşı işlenen suçlar dışında konsolos, konsolos eş ve çocuklarının bulundukları ülkelerde işledikleri suçlardan yargılanmalarını sağlıyor. Öyle olmasaydı istenmeyen adam ilan edilip kendi ülkesinde yargılanacaktı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ