Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Gazhane pislikte boğulmaya terk edildi

        ESRA BOĞAZLIYAN/HT İSTANBUL

        Kadıköy’ün ortasındaki Gazhane, makûs talihinden kurtulamıyor. Mezbeleliğe dönen her türlü pisliği bünyesinde barındıran tarihi yapı, yıllardır çevre sakinlerinin kâbusu...

        Kadıköy’ün bir baş belası var yıllardır... İlçenin göbeğinde, Hasanpaşa’da bir mikrop yuvası... Tarihi Gazhane’den bahsediyorum hemen anlaşılacağı üzere... Güya kültür merkezine dönüştürülecekti fakat şimdi her türlü pisliği barındırıyor bünyesinde. Çöp yığınları mı, hafriyat mı, İstanbul gibi bir dünya şehrine yakışmayacak ne ararsanız var burada... Yıkıntılar içinde yok yok anlayacağınız. Bir de bu mezbeleliği mesken tutanlar var tabii... Gazhane harabelerindeki derme çatma barakalarda kalan kâğıt toplayıcıları, çöpleri burada ayrıştırıyor, pislik alıp başını gidiyor.

        İSTANBUL’A LAYIK MI!

        Yıllar önce Gazhane’nin kurtarılması, hatta kültür merkezine dönüştürülmesiyle ilgili bir proje hazırlanmıştı, ne var ki bu proje yılan hikâyesine döndü, bir türlü de hayata geçirilmedi. Gazhane restore edilemediği gibi durumun vahameti her geçen gün artar oldu. Öyle ki Kadıköylülerin artık bu manzaraya tahammül gücü kalmadı. Bu sayfalarda Gazhane sorununu daha önce de defalarca okumuştunuz fakat Acil Şikâyet Hattı’na öyle çok mesaj geliyor ki bu problemi bir kez daha hatırlatmakta yarar gördüm. İşte fotoğraflar ortada. Kenti yönetenlere soruyorum: Bu manzara Kadıköy’e, İstanbul’a layık mı? Bu görüntüler kimsenin içini sızlatmıyor mu? Bu pisliği temizlemek, Gazhane’yi dönüştürmek bu kadar mı zor?

        Selami Öztürk: Verin bize kültürmerkezi yapalım

        Gazhane’deki bu manzara karşısında Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk şu açıklamayı yaptı: “Kadıköy’ün önemli bir tarihi eseri olan Gazhane, 1891 yılında Anadolu Yakası’nın gaz ve aydınlatma ihtiyacı için kurulmuş bir yapıdır. Uzun yıllar kullanımından sonra gelişen teknoloji ile işlevini yitirmiş ve 1993 yılından beri de kaderine terk edilmiştir. Gazhane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde. Biz ilçe belediyesi olarak yıllardır, defalarca İBB’den Gazhane’nin bize verilmesini istedik. Amacımız oradaki halkın da talebi ve ihtiyacı doğrultusunda bir kültür merkezi yapmak, hem tarihi miras olarak bu önemli yapıyı geleceğe taşımak, hem de şu andaki durumundan kurtarmaktı. Ancak defalarca yazılı ve sözlü taleplerimize olumlu bir yanıt verilmedi. Gerekçe olarak da kendilerinin bu binayı değerlendireceğini, proje hazırlandığını söylediler. Ancak her geçen yıl bina kaderine terk edildi ve hiçbir proje hayata geçirilemedi. Binanın bugünkü terk edilmiş hali, en çok semt sakinlerini zor durumda bırakıyor. Hem güvenlik hem de temizlik açısından büyük problemler yaşanabiliyor. Gazhane’yi bize devretsinler, kültür merkezi yapıp İstanbul’a armağan edelim.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ