Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yurtta Gezi eylemleri

        Neşet DİŞKAYA-Atakan ŞEN/İZMİR-Kadir TAMER/MUĞLA-Neşet KARADAĞ/ADANA-Can HACIOĞLU/ESKİŞEHİR-Ahmet ÜNSAL/MANİSA (AHT) - AJANSLAR

        İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı ile ilgili yaşananlara tepki için yurdun dört bir yanında dün gece de eylemler sürdü. Göstericiler polise taşlarla saldırırken, polis de su ve gazla müdahale etti. Yurt genelinde yüzlerce kişi gözaltına alındı.

        İZMİR

        İzmir'de yapılan eylemde, polis göstericileri dağıtmak için sabah saatlerine kadar su ve biber gazıyla müdahale etti. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren gösterilerde eylemciler birçok işyeri ve bankaya zarar verdi, kırdıkları kaldırım taşları ve yön levhalarını polise fırlattı. Alsancak Devlet Hastanesi'ne molotof kokteyli atıldı, şans eseri kimse yaralanmadı. Karşıyaka'da AK Parti ilçe binasına taş ve yumurta atıldı, binanın camları kırıldı. Havanın aydınlanması ile birlikte bütün gece süren gösterilerin bilançosu da ortaya çıktı. Bir banka ve bir kafeteryanın içinde bulunduğu onlarca işyerine hasar veren eylemcilerden 53'ü kadın toplam 191 kişi gözaltına alındı, 10'u polis 100 kişi de yaralandı. Bazı eylemciler belediyenin yeşillik alanları korumak için diktiği sopaları söküp polislere fırlattı. Sivil polis olduğu öne sürülen kişilerin bu sopalarla göstericileri dövdükleri görüntüler sosyal medyada paylaşıldı ve büyük tepkiye yol açtı. Eylemler sırasında Birinci Kordon'da oluşan kirliliği yine göstericiler bugün öğlen saatlerinde toplanıp temizledi. Bir yandan temizlik yapılırken, diğer yandan Gezi Parkı'ndaki olaylara tepki göstermek için Karşıyaka ve Göztepeli taraftarlar Türk bayraklarıyla Kordon'da yeniden toplanmaya başladı.

        MUĞLA

        Yaklaşık 150 kişilik grup, saat 03.30 sıralarında AK Parti Muğla il binası önünde polise taş ve şişelerle saldırdı. Polis gruba tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. 70 kişi gözaltına alındı. Taşla yaralanan 6 polis tedavi altına alındı.

        BODRUM

        Bodrum'da Gezi Parkı olaylarını protesto eden grupla polis arasında çıkan çatışmalar gece boyunca sürdü. Olaylarda 16 polis ve 23 eylemci yaralandı, 29 eylemci gözaltına alındı.

        MANİSA

        Manisa'da bir kız yurdunda (Reyhan Bayer Kız Yurdu) kalan öğrenciler dün gece saat 01.00 sıralarında Gezi Parkı'ndaki olaylara tepki için tencere, tava, kaşıklı eylem yaptı. Emniyet Müdürü Yunus Çetin "Ne olursunuz yapmayın, yarın sınavı olanlar var, hastası olanlar var, eylemi tadında bırakın" anonsu yaptı. 3.5 saat sonra eylemi bitiren öğrencilere Kabahatler Kanunu'na muhalefetten 83'er TL para cezası uygulanacağı belirtildi.

        ADANA

        Adana'da çıkan olaylarda 3'ü polis memuru 9 kişi yaralandı, 30 kişi ise gözaltına alındı. Olayların yaşandığı caddelerde 2 kamyon taş toplandı.

        Kentin tamamına yakını evlerinin ışıklarını yakıp söndürdü, tencere-tavaları birbirlerine vurarak Gezi Parkı'nda yaşananlara tepki verdi. Gece olayların yaşandığı AK Parti Adana İl Başkanlığı önüne gelen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, göstericilerin attığı bir taşı eline alıp, göstererek, "Bu taş bir kişiye gelse ne olur? Yazık değil mi? Taş atana dünyanın hiçbir yerinde sevecen olunmaz. Taş atmak demokratik hak değil. Bu taşı atan demokrasiyi sabote ediyor. Polis toleranslı olmasa hepsini dağıtır şuan. Bunları atmak vatandaşın hakkı değil. Bunu atana vatandaş da denmez" dedi. Vali Coş, incelemeler sırasında arabasından Türk bayrağı sarkıtarak ilerleyen bir sürücüye tepki göstererek, bayrağı öpüp, düzgün bir yere koymasını istedi.

        ANKARA

        Öğle saatlerinden itibaren Kızılay'da toplanan gruba polis müdahalesinin ardından gözaltına alınanların sayısı 500'e yaklaştı. Zanlılar, otobüslerle ifade işlemleri için Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.

        Ankara'da Güvenpark'ta eylemcilerin polise taş attığını gören Mustafa Özdemir adlı tarih öğretmeni, "Hak böyle mi aranır arkadaşlar" diye uyarınca, eylemciler tarafından sivil polis zannedilerek sopalarla darp edildi. "Kaçmasaydım öldüreceklerdi' diyen öğretmenin burnu kırıldı, vücudunda ezikler oluştu.

        Kızılay Meydanı'nda eylemciler, bir üst geçitten, polis aracı geçtiği sırada üzerine büyük bir kaya parçası attı. Kilolarca ağırlığındaki taş, aracın üzerinde hasara yolaçtı.

        BURSA

        Nilüfer ilçesine bağlı Görükle de toplanan yaklaşık 200 kadar öğrenci topluluğu Görükle den İzmir Yolu üzerine çıkarak Uludağ Üniversitesi Metro İstasyonuna kadar yürüdü. Zaman zaman yolu araç trafiğine kapatan grup ile hastası olduğunu söyleyen bir sürücü arasında kısa süreli tartışma çıktı. Uludağ Üniversitesi Metro istasyonundan tekrar Görükle ye yürüyen kalabalık grup Görükle Atatürk Caddesi üzerinde yürüyüşüne devam ediyor.

        Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nda toplanan kalabalık grup ise bulvar üzerinde yürüyüşüne devam ediyor. Yürüyüş yapan kalabalığa polis ekipleri herhangi bir müdahale de bulunmadı.

        Ayrıca Atatürk Caddesi üzerinde toplanan kalabalık ise olaysız bir şekilde dağıldı.

        SAMSUN

        Samsun'un Atakum ilçesinde, Gezi Parkı olaylarını protesto eden grup ile polis arasındaki gerginlikte çok sayıda kişi yaralanırken, olaylarla ilgili gözaltına alınan 190 kişi serbest bırakıldı. Samsun'da bugün düzenlenen eylem olaysız sona erdi.

        AFYON

        Afyonkarahisar'da önceki gece gerçekleştirilen eylemde gözaltına alınan 36 kişi çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

        ANTALYA

        Antalya'da yapılan gösterilerde gözaltına alınan 160 kişiden 124'ü savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Taksim Gezi Parkı eylemine destek amacıyla Antalya'da yapılan gösterilerde 160 kişinin gözaltına alındığı, ifadeleri alınan eylemcilerden 124'ünün Cumhuriyet savcılığının talimatıyla serbest bırakıldığı kaydedildi. Çeşitli polis merkezlerinde tutulan gözaltındaki 36 kişinin ise işlemlerinin devam ettiği belirtildi. Alanya'da protesto sabaha kadar sürdü.

        AK Parti Antalya İl Başkanlığı'nın bulunduğu Gazi Bulvarı'nı çöp konteynırları ile trafiğe kapatan ve taş atan gruba polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Polisin müdahalesi sonucu Vatan Kavşağı'na kaçan göstericiler, buradaki elektrik direğini yıktı, çöp konteynırlarını yaktı. Göstericiler, polisin müdahalesinin ardından dağıldı.

        AK Parti Antalya İl Başkanlığı'nın bulunduğu Gazi Bulvarı'nı çöp konteynırları ile trafiğe kapatan ve taş atan gruba polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Polisin müdahalesi sonucu Vatan Kavşağı'na kaçan göstericiler, buradaki elektrik direğini yıktı, çöp konteynırlarını yaktı. Göstericiler, polisin müdahalesinin ardından dağıldı.

        Polis ekipleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan başka bir gruba müdahale etti. Polisin müdahalesiyle göstericiler dağıldı. Gece boyunca yaşanan olaylarda 40 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

        MERSİN

        Taksim’deki Gezi Parkı olaylarına destek amacıyla Mersin’de protestolar devam etti. Eylemlerde atılan taş ve şişelerden 16 polis yaralandı, 31 kişi gözaltında alındı.

        Sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen gruplar, bugün (pazar) akşam saatlerinde Adnan Menderes Bulvarı Barış Meydanı’nda toplandı. Ellerinde Türk bayrağı bulunan göstericiler, Barış Meydanı’nda slogan atıp, marşlar söyledikten sonra gösterilerini Adnan Menderes Bulvarı’na taşıdı. Yolu trafiğe kapatan kalabalık, attıkları sloganlarla hükümeti protesto etti. Daha sonra Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerine çıkan topluluk burada çöp konteynırlarını devirerek yolu kapattı.

        Emniyet güçleri ise kalabalığı uzaktan takip ederek müdahalede bulunmadı. Binlerce gösterici, sloganlar eşliğinde gerçekleştirdikleri eylemi başladıkları nokta olan Barış Meydanı’na gelerek burada devam ettirdi. Grup havanın kararmasına rağmen gösterilerine devam ederken, grup arasında bulunan bazı kişiler olayı uzaktan izleyen polislere taş attı. Kentin değişik noktalarında süren gösterilere polis müdahale etmezken, eylemlerin sürmesi bekleniyor.

        Merkez Yenişehir İlçesi’nde ise İnönü Bulvarı üzerinde bulunan AK Parti İlçe Başkanlığı binasına yaklaşık 300 kişilik grup, saldırı girişiminde bulundu. Bölgede güvenlik önlemi alan polis ekipleri, gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Dağılan gruptan 9 kişi gözaltına aldı.

        ESKİŞEHİR

        Binlerce kişi gece AK Parti il binasının önüne yürümek istedi, ancak polis tarafından tazyikli suyla müdahale edilerek engellendi. Eylemcilere çok sayıda Eskişehirli de ellerinde tava ve tencerelere metal kepçe veya kaşık ile vurarak destek verdi. Vali Güngör Azim Tuna'nın, polise, "Gaz ve cop kullanmayın" talimatı verdiği öğrenildi. Belediyeler Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) için su vermek istemedi, polis kendi olanaklarıyla araca su doldurdu. İki gün süren olaylarda 177 kişi gözaltına alındı, savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Bazı eylemciler gece çöp konteynerlerini ateşe verdi, polisle çatıştı. Polis biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale etti.

        MALATYA

        Malatya'da eylem yapan 13 kişi gözaltına alındı.

        KÜTAHYA

        Kütahya'da olayları protesto etmek amacıyla toplanan grubun taşlı saldırısı sonucu Anadolu Ajansı Muhabiri Hadi Şengül ile 2 polis memuru yaralandı.

        TUNCELİ

        Tunceli'de dün akşam saatlerinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bir araya gelen yaklaşık 400 kişilik grup, burada alkış ve sloganlarla Taksim'de yaşanan olayları protesto etti. Protesto esnasında bazı göstericiler kaldırım taşlarını sökerek kent merkezinde bulunan Şehit Nahit Bulut Polis Karakolu ile güvenlik önlemi alan TOMA polis araçlarına attı.

        Polisin tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ettiği grup, yollara barikat kurarak polise taşlarla karşılık verdi. Saatlerce süren gerginlik vatandaşların araya girmesiyle sona erdi. Polis, bazı şahısları gözaltına aldı.

        UŞAK

        Uşak'ta Stadyum önünde toplanan göstericiler, kent meydanındaki Atatürk anıtına yürüdü, ardından İzmir-Ankara karayoluna çıktı. Yolu araç geçişine bir süre kapatan grup, polisin ikna etmesi üzerine yolu trafiğe açtı.

        CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu grup, Şeref Caddesi'nde yürüyüşünü sürdürdü.

        Kent meydanında da eylemini bir süre devam ettiren grup, daha sonra dağıldı.

        Iğdır, Kilis, Zonguldak yapılan eylemler olaysız geçti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ