Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Biyografi Hüseyin Nihâl Atsız kimdir?

        Yaşamı boyunca türkçülük düşüncesinden vazgeçmemiş bir isimdi kendisi.. Birçok kez yazdığı makaleler yüzünden mahkemelik oldu, işkenceler çekti... Ama hiçbir zaman bulunduğu yoldan sapmadı. Evet bu isimHüseyin Nihâl Atsız bugün ölümünün tam 44. Yıldönümü... Büyük yazarı rahmetle anıyoruz.

        Hüseyin Nihâl Atsız kimdir

        Hüseyin Nihâl Atsız 12 Ocak 1905 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Türk yazar,şair, düşünürveöğretmen. Türklerin tarihini konu edindiği edebî eserleri, tarih araştırmaları vardır.

        Hüseyin Nihâl Atsız eğitim ve iş hayatı

        REKLAM

        İlköğrenimini Kadıköy’deki çeşitli okullarda, orta öğrenimini Kadıköy ve İstanbul Sultanilerinde(İstanbul lisesi)yaptı. Buradan mezun oluncaAskeriye Tıbbiyeye yazıldı.

        Atsız, yükseköğrenim çağına gelipAskeri Tıbbiye'ye kaydolduğu çağlardaTürkçülükfikrinin etkisi altına girmeye başladı.ZiyaGökalp'in cenaze töreninin yapıldığı günün gecesi Türkçülük fikrine karşı öğrencilerle kavga ettiği ve daha sonrasında ise aralarında bir takım problemler geçenArapasıllıBağdatlı Mesut Süreyya Efendiadlı birmülazm(teğmen)'a selam vermediği gerekçesi ile 4 Mart 1925 tarihinde 3. sınıf talebesiyken Askeri Tıbbiye'den çıkarılmıştır.

        Bu olaydan sonra üç ay kadarKabataş erkek lisesi'nde yardımcı öğretmenlik yapan Atsız, daha sonraları Deniz Yolları'nınMahmut Şevket paşaadlı vapurunda kâtip muavini olarak çalışmış ve bu vapurla İstanbul-Mersinarasında birkaç sefer yapmıştır.

        REKLAM

        1926 yılında İstanbul Darulfinunu'nun Edebiyat Fakültesi'nin "Edebiyat Bölümü"ne ve İstanbul Dârülfünûnu'nun yatılı kısmı olanYüksek Mualim Mektebi'ne kaydolan Atsız, bir hafta sonra askere çağrılmış, Atsız askerliğini 9 ay olarak 28 Ekim 1926-28 Temmuz 1927 tarihleri arasında İstanbul'da Taşkışla'da 5. piyade alayında er olarak yapmıştır.

        Ahmet Naciadlı arkadaşı ile birlikte hazırladığı 'Anadolu'da Türklere Ait Yer İsimleri' adlı makaleninTürkiyat Mecmuası'nın ikinci cildinde yayınlanması ile hocasıMehmet fuad köprülü'nün dikkatini çeken Atsız, 1930 yılında Edirneli Nazmi'nin divanı üzerinde mezuniyet çalışması yapmıştır ('Divân-ı Türkî-i Basit, Gramer ve Lügati', 1930, 111 s. Türkiyat Enstitüsü Mezuniyet Tezi, no 82). Aynı yıl Edebiyat Fakültesi'nden mezun olmuştur.

        Atsız'ın sınıf arkadaşları arasındaTahsin Banguğlu,Ziya Karamuk,Orhan Sa,ik Gökyay, Pertev nailli,NihadSami Banarlıgibi isimler yer alıyordu.

        Mezuniyetinden sonra Edebiyat Fakültesi Dekanı olan hocası Prof. Dr.Mehmet Fuad Köprülü,Maarif Vekaleti’nde Atsız için girişimde bulunarak,Yüksek Muallim Mektebi'ni öğrenci olarak bitirdiği için, liselerde yapması gereken 8 yıllık mecburi hizmetini affettirmiş ve 25 Ocak 1931'de Atsız'ı kendisine asistan olarak almıştır.

        REKLAM

        Atsız, yine 1931 yılında Dârülfünûnun felsefe bölümünden mezun olan ilk eşi Mehpare Hanım ile evlenmiş, ancak 1935 yılında ayrılmıştır.

        Atsız, 15 Mayıs 1931'den 25 Eylül 1932 tarihine kadarAtsız Mecmua'yı çıkarmaya başladı.Mehmet Fuad Köprülü,Zeki VelidiTogan,Abdülkadir İnangibi edebiyat ve tarih bilginlerinin de içinde bulunduğu bir kadro ile yayın hayatına atılan buTürkçü ve Köycüdergi, devrinde ilim, fikir ve sanat alanında çok tesir yaratan Türkçü bir çığır açmış, âdetâ Cumhuriyet devri Türkçülüğünün öncüsü olmuştur.

        Atsız, kendini tanıtmaya başlayan ilk yazılarını "H. Nihâl" imzasıyla, hikâyelerini de "Y.D." imzasıyla, bu dergide yayınlamaya başlamıştır. 1932 Temmuzunda Ankara'da toplananBirinci Türk Tarih Kongresiesnasında, Prof. Dr.Zeki Velidi Topal'a Dr.ReşidGalib'in yaptığı eleştiriler üzerine Atsız, içerisinde ikinci eşi Bedriye atsızile Pertev Naili Boratay'ın da bulunduğu 8 arkadaşı ile, Dr.Rşid Galib'e "Zeki Velidi'nin talebesi olmakla iftihar ederiz" diyen bir protesto telgrafı çekmiş ve bu telgraf üzerine deReşid Galib'in tepkisini üzerine çekmiştir.

        REKLAM

        19 Eylül 1932'de Reşid Galib,Maarif Vekili olmuştu. Kısa bir süre sonra da Mehmet Fuad Köprülü'nün dekanlıktan ayrılması üzerine Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'na vekâleten bakanAli Muzaffer beyasâleten tâyin edilmiştir. Reşid Galib,AtsızMecmua'nın 17. sayısındaki 'Dârülfünûn'un Kara, Daha Doğru Bir Tabirle, Yüz Kızartacak Listesi' adlı makalesi nedeniyle Edebiyat Fakültesi Dekanı'na baskı yaparak, 13 Mart 1933 tarihinde Atsız'ın üniversite asistanlığına son vermiştir.

        Üniversiteden çıkarılmasından birkaç gün sonra Atsız, Edebiyat Fakültesi'nin Dekanı'nı Tokatlıyan Oteli'ndeki bir çayda yakalayıp yüzlerce kişinin önünde tokatlamıştır. Atsız'a bu hadise için hiçbir şekilde tepki gösterilmemiştir.

        Hüseyin Nihâl Atsız aile hayatı

        Babası Gümüşhane'ninTorulkazasının Midiköyünün Çiftçioğulları ailesinden Deniz Güverte Binbaşısı Mehmet Nail Bey, annesi Trabzon'un Kadıoğulları ailesinden Deniz Yarbayı Osman Fevzi Bey'in kızı Fatma Zehra Hanım'dır.

        Çiftçioğulları ailesinin tespit edilen ceddi 19. asrın başlarında yaşadığı tahmin edilen Ahmed Ağa'dır. Ahmet Ağa'nın İsmail, Süleyman, Hüseyin ve Şakir adlı dört oğlu olmuştur. İsmail Ağa'nın çocukları Midi'den,Yozgat'ın AkdağmedeniilçesininDayılıköyüne göçmüşlerdir. Şakir Ağa'nın evladı olup olmadığı bilinmemektedir.

        REKLAM

        Ahmet Ağa'nın üçüncü çocuğu olan Hüseyin Ağa (1832 - 1894) ise 1850-1852 şıralarında Deniz eri olarak Istanbul'a gelmiş, okumayı ve yazmayı asker ocağında öğrenmiş, askerliğinin nihayetinde de teskere bırakarak Donanma-yı Hümayun'da kalmış ve makine önyüzbaşlığına Çarkçı Kolağalığı'na terfi etmiştir.

        Hüseyin Ağa'nın eşi Emine Hayriye Hanım'dır. İki çocukları olmuştur. Nevber Hanım ile Mehmet Nail Bey (1877- 1944). Mehmet Nail Bey de Osmanlı Donanması'na girmiş ve Deniz Kuvvetlerinde Deniz Güverte Binbaşılığı'ndan emekli olmuştur.

        Mehmet Nail Bey'in ilk eşi 1903 yılında Yüzbaşı iken evlendiği Fatma Zehra Hanım (1884 - 1930)'dır. Fatma Zehra Hanım, Deniz Yarbayı (Bahriye Kaymakamı) Osman Fevzi Bey ile Tevfika Hanım'ın kızıdır. Osman Fevzi Bey, Trabzon'lu olup ailesi Kadıoğulları namı ile maruftur.

        Mehmet Nail Bey'in ilk eşinden üç çocuğu olmuştur. 12 Ocak 1905'te Hüseyin Nihal (Atsız), 1 Mayıs 1910'da Ahmet Nejdet (Sançar) ve Aralık 1912'de Fatma Nezihe (Çiftçioğlu) dünyaya geldi.

        1930 yılında ilk eşinin damar sertliğinden vefatı üzerine Mehmet Nail Bey, 1931 yılında yeniden evlenmiştir. İkinci eşinin adı da Fatma Zehra'dır. İkinci eşinden 1932 yılında Necla (Çiftçioğlu) adlı bir kızı olan Mehmet Nail Bey ikinci eşiyle geçinememiş ve iki yıl sonra ayrılmıştır.

        REKLAM

        Hüseyin Nihâl Atsız davası

        2. Dünya Savaşı sürerken Türkiye'de komünist faaliyetlerin arttığını düşünen Atsız,Orhun'un Mart 1944'te yayınlanan 15. sayısında, daha önce 5 Ağustos 1942 tarihli meclis konuşmasında "Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar ve lâakal o kadar bir vicdan ve kültür meselesidir." diyen devrin Başbakanı Şükrü Saracoğlu'na hitaben biraçık mektupyayımladı.

        Atsız, Nisan 1944'te yayımlanan 16. sayıda, Şükrü Saracoğlu'na hitaben ikinci açık mektubunu yayımlayarakAkmet CevadEmre PertevNaili boratay,Sabahattin AliveSadrtettin Celal Antel'inMarkisistfaaliyetlerde bulunduklarını ve Millî Eğitim Bakanı'nın "komünistleri kolladığını" ileri sürerek devrin Millî Eğitim BakanıHasan Ali Yücel'i istifaya çağırdı Bu ikinci açık mektup, Türkçü çevreler içinde büyük bir galeyana sebep olarak başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok şehirde, antikomünist gösterilere yol açtı. Bunun üzerine Hasan Âli Yücel, 7 Nisan 1944'te Atsız'ın Boğaziçi Lisesi'ndeki edebiyat öğretmenliğine son verdi.

        REKLAM

        Orhundergisi de Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden kapatıldı. Sabahattin Ali'nin arkadaşı ve Atsız'ın da yakın arkadaşı olan Ankara Musiki Muallim amaektebiMüdürüOrhan Saik Gökyay'ın arabuluculuğuna rağmen dava açmak zorunda kaldı. Aleyhine dava açılan Atsız, trenle Ankara'ya gitmiş ve Türkçü gençler tarafından istasyonda karşılanarak bir otelde misafir edildi.

        Hakaret davasının 26 Nisan 1944 günü yapılan ilk oturumu olaylı geçti. Bunun üzerine 3 Mayıs 1944 tarihinde yapılan ikinci oturuma üniversite öğrencileri alınmamış, bu yüzden de öğrenci gösterileri olmuş ve yüzlerce kişi tutuklanmıştır. Davanın 9 Mayıs 1944 günü yapılan karar oturumunda, Sabahattin Ali'ye "vatan haini" dediği için 6 aya mahkûm edilen Atsız'ın cezası hâkim tarafından "millî tahrik" gerekçesi ile 4 aya indirilmiş ve 4 aylık bu ceza da ertelenmiştir. Atsız, cezasının ertelenmesine rağmen 9 Mayıs 1944 tarihinde mahkemenin kapısından çıkarken tevkif edilmiştir.

        19 Mayıs 1944 törenlerinde Cumhurbaşkanıİsmet İnönü, Atsız ve arkadaşlarını ağır şekilde eleştiren nutkunu söylemiş ve bu nutuk üzerine de Atsız ve 34 arkadaşı İstanbul 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanmaya başlanmışlardır. AralarındaAlparslan Türkeşgibi subay, üniversite profesörü, öğretmen, doktor ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu sanıklar, sorguya çekilmişler; Atsız dahil sanıklar, daha sonratabutlukdiye adlandırılan hücrelerde işkence gördüklerini belirtmişlerdir. 7 Eylül 1944 günü yargılama başlamış, 'Irkçılık-Turancılık davası' adı verilen ve haftada 3 gün olmak üzere 65 oturum devam eden mahkeme, 29 Mart 1945 tarihinde sonuçlanmış ve Atsız 6 yıl 5 ay hapse mahkûm olmuştur.

        REKLAM

        Atsız, bu kararı temyiz etmiş ve Askeri Yargıtay, 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi'nin kararı esastan bozmuştur. Böylece Atsız, bir buçuk yıl kadar tutuklu kaldıktan sonra, 23 Ekim 1945 tarihinde tahliye edilmiştir.

        5 Ağustos 1946 tarihinde 2 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi'nde tutuksuz olarak başlayan Atsız ve arkadaşlarının davası (bu dava Kenan Öner Hasan Âli Yücel davası adı ile tanınmıştıır), 31 Mart 1947 tarihinde sonuçlanmış ve 29 oturum devam eden mahkemede bütün sanıkların beraatına karar verilmiştir.Bu dava ile ilgiliHayri Yıldırımtarafından3 Mayıs 1944 Irkçılık Turancılık Davasıadında bir kitap yazılmıştır.

        Hüseyin Nihâl Atsız ölümü

        Atsız, 1975 yılının kasım ayının ortalarında hasta olduğundan şüphelenmiş, ancak yapılan muayene ve testler sonucunda bir hastalık bulunamamıştır. 10 Aralık 1975 Çarşamba gününün akşamı kalp krizi geçirmiş, gelen doktor enfarktüs olduğunu anlayamamıştır. Ertesi akşam Atsız yeni bir kriz geçirmiş, 11 Aralık 1975 Perşembe günü vefat etmiştir.

        13 Aralık 1975 tarihinde Kurban Bayramı'nın ilk günüKadıköy Osmanağa Camii2nde Kılınan ikindi namazını müteakipKaracaahmet mezarlığı'na defnedilmiştir.

        Osman Ağa Camii'nde cenaze namazı kılındıktan sonra İmam'ın''Merhumu nasıl bilirdiniz?''sorusuna FethiGemuhluoğluyüksek sesle:''Bu musalla taşı, Atsız kadar gerçek bir er kişiyi az görmüştür, hoca efendi!''demiştir.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ