Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kadın cinayetlerine ilişkin konuştu

        Habertürk'te yayınlanan "Türkiye'nin Nabzı" adlı programa telefonla bağlanan Soylu, kadın cinayetleriyle ilgili soruları yanıtladı.

        Kadın Destek Uygulaması "KADES" hakkında açıklamalarda bulunan Soylu, uygulama sayesinde bir butona basarak güvenlik güçlerine bilgi verilebileceğini vurguladı.

        Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları:

        KADES uygulaması ne zaman hayata geçti?

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Mart 2018 gibi biz başladık bu uygulamaya. Aslında hem çağın bize sunduğu imkanları kullanabilmek hem de buradan da bunu bir eğitim modeli olarak ortaya koyabilmek, insanları daha rahatlatan daha bu konuda emniyet güçleriyle, güvenlik güçleriyle bir arada olabileceğini sağlayabilmek. Bir butona bastığı zaman hemen ulaşabileceği, hissedebileceği güveni vermek. Özellikle kadınlara iyi bir program oldu ve biz daha fazla yaygınlaşmasını bekliyorduk. Biz her seferinde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Çok fazla toplumsal destek aldığımızı söylersek herkesi yanıltmış olurum bir kaç kadın derneğinin dışında. Biz tüm güvenlik birimlerine bunu yaygınlaştırmak istedik. Bundan 3 gün öncesine kadar uygulamayı indiren kişi sayısı 70 bin idi. Oysa 3 günde bu sayı 182 bine çıktı.

        REKLAM

        2018 yılında yüzde 25, 2017'ye göre kadın cinayetlerinde azalma söz konusu oldu. Bu bizi umutlandırmıştı. 2019 yılın başından itibaren arttı. Biz artışı ilk 3-4 ayda hissedince hemen bütün arkadaşlara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da dahil olmak üzere ortak çalışma grubu oluşturduk. Çünkü alarm zillerini 3. ayın sonunda almış olduk.

        Türkiye'nin almış olduğu ciddi tedbirler var. Bizim asayiş olarak almış olduğumuz hem de Adalet Bakanlığı ile birlikte almış olduğumuz tedbirler var. Ama toplumsal olarak daha fazla birlikte çalışmamız lazım." şeklinde konuştu.

        BİREYSEL SİLAHLANMA VE KADINA ŞİDDET

        Bakan Soylu bireysel silahlanma konusuna ilişkin, "Türkiye'ye, Avrupa'ya baktığınız zaman ruhsatlı silah meselesinde ve ruhsatlı silah meselelerinin olaylara karışımında çok büyük ceraim göremiyorsunuz. Biz bu konuda ciddi önemler ve tedbirler aldık. Türkiye'de ruhsatlı silahlarla olayların olma oranıyla, ruhsatsız silahlarla olayların olma oranı birbirinden o kadar ayrı ki, ben burada silahların artmasını ortaya koyuyor değilim. Ama biz okuyan yazan insanlarız ayrıca analiz yapmalıyız. Yani insanlar nelerle bu cinayetleri işliyorlar, bunları nereden alıyorlar ve bunu nasıl sağlıyorlar bizim temel sorumluluğumuz bu." diye konuştu.

        Bakan Soylu, ayrıca bütün polis merkezlerinde bir "Güven Masası" oluşturduklarını, bu masalarda görev yapmak üzere üç bin kadın polis aldıklarını ve bunların eğitimlerinin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

        "İki şey sağlamaya çalışıyoruz, polis merkezine girdiği zaman insanlar hangi suça ilişkin, hangi şikayette, ihbarda bulunacaklarsa karşılaşacakları bir kadın olsun. Özellikle kadın cinayetleri konusunda karşı karşıya kalınan sıkıntılara Güven Masası'ndaki arkadaşlarımızın öncelikli mesele olarak başvuru almalarını temin etmeye çalışacağız. Bunun, polis merkezlerimizde bugüne kadar getirilen sızlanmaları da ortadan kaldırabileceğini düşünüyorum. Şunu söyleyeyim, polis merkezlerimizin bu konuda hem karşılama hem de ilgili birimlere iletme konusunda ellerinden gelen gayreti ortaya koyduklarını düşünüyorum. Ama eksik var mıdır, insan olan her yerde eksik vardır. Bunu da hep birlikte ortadan kaldırmaya çalışacağız, çalışıyoruz."

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut'un cinayetten önce polisten herhangi bir koruma talebinde bulunmadığını bildirdi.

        Emine Bulut emniyete gitti mi?

        Kırıkkale'de eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut'un, cinayetten önce emniyete bir başvuruda bulunup bulunmadığına ve koruma talep edip etmediğine yönelik soruya Soylu, "Yok. Böyle bir başvurusu yok. İfadede biz tetkik ettik, gidiyorlar, daha sonra kızının ifadesinde de var aile orada net bir şikayette bulunmadan çıkıyor. İfadeyi okudum, ifade öyle tabi. O da babasının, kız annesine 'Eğer biz söylersek babamı işinden ayırabilirler' diye bir endişeyi dile getirince, net bir şikayette bulunmadan çıkıyorlar." cevabını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ