Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul’da Rusya Başkonsolosluğu önünde Ukrayna için gösteri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rus ordusunun Ukrayna’ya düzenlediği saldırıları protesto etmek isteyen Özgür-Der (Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği) tarafından Rusya Başkonsolosluğu önünde eylem düzenlendi. Başkonsolosluk binasının bulunduğu İstiklal Caddesinde bir araya gelen yaklaşık 100 kişilik grup, sloganlar atarak Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesine tepki gösterdi. Grup adına konuşan Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, Rusya’nın insanlık tarihine yeni bir kara leke kazımış olduğunu ve insanlık suçu işlediğini söyledi. Eyleme katılan bir Rus kadın ise, Rus halkının savaş istemediğini, Ukraynalılarla dost olduklarını belirtti.

        REKLAM

        "RUSYA, İNSANLIK SUÇU İŞLEMEKTEDİR"

        Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, “Bugün insanlık tarihine yeni bir kara leke daha kazınmış oldu. Maalesef Rusya, aylardan bu yana kuşatmış olduğu Ukrayna’ya Moğol orduları gibi barbarca girdi ve Ukrayna’nın şehirlerini bir baştan diğerine bombardıman etmekte. Rusya yeni bir cinayete, yeni bir katliama, yeni bir işgale soyunmuştur. Rusya, hiçbir surette yapmış olduğu işgali ve katliamı meşrulaştıramaz. Biz her ne olursa olsun Rusya’nın işgalini kınıyor, derhal Ukrayna topraklarını terk etmesini talep ediyoruz. Rusya, insanlık suçu işlemektedir ve bu Moğol ordularını aratmayacak bir biçimde işgale kalkışmaktadır. Ukrayna’daki Rusya işgalini kınıyor, protesto ediyor ve hiçbir ahlaki, hukuki gerekçesinin olmadığını bütün dünyaya ilan ediyoruz” dedi.

        "RUSYA HALKI BU SAVAŞI İSTEMİYOR"

        Eyleme katılan ve Rus olduğunu söyleyen bir kadın ise, “Biz savaş istemiyoruz. Çünkü Ukraynalılar bizim dostumuz. Gerçek Ruslar, Ukraynalıları gerçekten sever. Biz savaşı gerçekten istemiyoruz. Benim bütün arkadaşlarım 'Savaşa hayır' diyor. Bu gerçekten kötü. Rus halkı bu savaşı istemiyor, lütfen durun” diyerek Rus halkının savaş istemediğini ifade etti.

        İZMİRLİ UKRAYNALILARDAN 'SAVAŞI DURDURUN' EYLEMİ

        İzmir Ukraynalılar Derneği üyeleri, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekat sebebiyle eylem yaptı. İzmir'de yaşayan Ukraynalılar, savaşın durdurulması çağrısında bulundu.

        Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri hareket sebebiyle İzmir Ukraynalılar Derneği üyeleri Gündoğdu Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Ellerinde Ukrayna bayrakları ve dövizlerle meydana gelen Ukraynalılar, savaşın durdurulması çağrısında bulundu. Basın açıklaması yapan derneğin başkanı Olena Özbek, "Doğuda topraklarımıza girmeye çalışıyorlar. Topraklarımızı işgal etmelerine izin vermeyeceğiz. Türk yetkililere ve dünyaya seslenmek istiyoruz. Savaş her an tüm dünyaya sıçrayabilir. 21'inci yüzyılda bir dünya savaşına müsaade etmemeliyiz. Bugün Ukrayna'ya saldıran yarın başka ülkelere de saldırabilir. Türkiye ve diğer ülkelerin bu savaşı durdurmalarını istiyoruz. Ukrayna hiçbir zaman savaş istemedi. Hala şoktayız. Haftalardır bu durumun barışçıl yollarla çözüleceğini düşünüyorduk ama olmadı. Buna 'dur' demeliyiz. Savaş istemiyoruz ama topraklarımızı korumak için sonuna kadar savaşacağız" dedi. Açıklama sırasında eyleme katılanlardan bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

        'ÇOCUKLAR BODRUM KATLARINA SAKLANIP AĞLAMASIN'

        Türkiye'de 7 senedir yaşadığını dile getiren 1 çocuk annesi Natalia Güraslan, Ukrayna'nın Kharkiv şehrinde ailesi ile akrabalarının olduğunu belirtip, savaşın durdurulması çağrısında bulundu. Güraslan, "Gerçekten çok üzülüyoruz. Annem, babam, akrabalarım ve tüm arkadaşlarım Kharkiv'de yaşıyor. 8 senedir bununla yaşıyorduk ama sabah 05.00'te pencerelerin titremesiyle uyanılacağını düşünmezdik. Ülkeme koşup yardım etmek istiyorum. Başka askerlerin ülkemize girmesini istemedik. Rus askerleri şehrimize girdiler. Ailemle telefonların dinlendiği korkusuyla uzun konuşamıyoruz. Savaş istemiyoruz. Atalarımız hep savaştı. Ellerine ne geçti? Akraba gibiyiz. Rusya'da insanlar şehir meydanlarına inip kardeş olduğumuzu söylesinler. Çocuklar bodrum katlarında saklanıp ağlamasın" ifadelerini kullandı.

        "PUTİN UKRAYNA'DAN GİT"

        Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan Ukraynalılar, Rusya'yı protesto etti.

        Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri ve Türkiye'de yaşayan Ukrayna vatandaşları, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği önünde toplandi.

        Türkiye ve Ukrayna bayrağı açan grup, 'Putin Ukrayna'dan git', 'Türkiye Ukrayna'ya destek ver' sloganları attı.

        Grup sözcüsü Yuliya Biletska, "Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar olarak değerli Türk halkına sesleniyoruz. Rusya Ukrayna'ya karşı savaş başlattı. Ukrayna devletini yok etmeyi, güç kullanarak ele geçirmeyi, işgal kontrolünü kurmayı amaçlıyor. Rusya'nın bu saldırganlığını kınıyoruz. Rusya, Ukrayna topraklarındaki işgali bir an önce sonlandırmalıdır. Türkiye'nin verdiği desteğe minnettarız. Bugün Ukrayna'nın başına gelenler yarın diğer ülkelerin de başına gelebilir. Tüm Türk halkını Ukrayna'ya destek lmaya çağırıyoruz" aciklamasında bulundu.

        Açıklamanın ardından Büyükelçi Bodnar, Ukrayna'da yaşayan gelişmeler hakkında vatandaşlarını bilgilendirdi. Büyükelçi Bodnar, zor bir zaman geçirildiğini belirterek, "Bu birliğimiz ve dayanışmamız ile kazanabiliriz. Kayıplarımız var, imha edilen araçlar var, herkes savaşıyor, kimse pes etmiyor. Rus kuvvetleri bazı yerlere girdi, o yerlerde özellikle mücadele devam ediyor" şekline konuştu.

        Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ise "Bu işgal bütün dünyanın gözü önünde olan bir işgal. Bu işgal sadece Ukrayna değil Ukrayna'da yaşanan Kırım Tatarlarına da yapılan bir saldırı. Biz bu işgale karşı çıkacağız. Mücadele edeceğiz. Bu saldırı öyle zannedildiği gibi kolay olmayacak, Ukrayna zannedildiği gibi kolay çökmeyecek, kazanan taraf Ukrayna, Kırım Tatar halkı olacak. Kendi coğrafyamızda demokrasinin, hukukun gelmesini istiyoruz. Haydut devletlerin, mafya devletlerin pazu göserdiği yer olmak istemiyoruz. Karadeniz'in, Ukrayna'nın, Türkiye'nin güvenliğini istiyoruz" diye konuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ