Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - İzmir'de yaşayan ziraat mühendisi Harun Karaman, tıbbi aromatik bir bitki olan, tatlandırıcı amaçlı da kullanılan stevia bitkisinin yaygınlaşması için çalışmalar yürütüyor.

        Aslen Vanlı olan ve 2010 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesini kazandıktan sonra İzmir'e yerleşen 32 yaşındaki Harun Karaman, halen aynı üniversitede doktora eğitimine devam ediyor.

        Doktora konusu olan stevia bitkisinin üretimine yönelik çalışmalar yürüten Karaman, Torbalı'da 18 dekar tarla kiraladı, ardından 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi'ne başvurdu.

        Proje kapsamında 64 bin lira hibe desteği alan Karaman, ürettiği bitkiyi bazı firmalara satıyor.

        Karaman, stevia bitkisinin üretimini daha geniş alanlara yaymak istiyor ve bitkinin daha çok üründe tatlandırıcı olarak kullanılması için ıslah çalışmaları yürütüyor.

        Üretimin yaygınlaşmasını amaçlayan Karaman, üretim yapmak isteyen başka çiftçilere maliyeti karşılayacak fiyata fide veriyor.

        - Bitkiyi saflaştırıp beyaz şeker haline getirme projesi üzerinde çalışıyor

        Karaman, AA muhabirine, stevia bitkisinin yurt dışında çok popüler olduğunu söyledi.

        Bitkinin hem sanayi hem de tıbbi endüstriye hitap ettiğini vurgulayan Karaman, şöyle konuştu:

        "Türkiye'de bu bitki yeni yeni tanınmaya başladı. Ben de tarımla ilgilenenlere stevia bitkisinin önemini anlatıyorum. Hangi alanlarda kullanılacağını, sağlık açısından ne derece önemli olduğunu anlatmaya, yaymaya çalışıyorum. Bitkinin üretimini artırmak istiyorum. Bitkinin en büyük özelliği tatlandırıcı olarak kullanılması. Bütün tatlandırıcılarda bu bitki rahatlıkla kullanılabilir. Doğal olmasından ziyade kalorisi sıfıra yakın bir değerde."

        Bitkiyi saflaştırıp beyaz şeker haline getirme projesi üzerinde çalıştığını belirten Karaman, üretimi artırdıktan sonra ihracatı hedeflediğini sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler