Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kadın muhasebeci doğuma bile gidemiyor - İş-Yaşam Haberleri
        .png
        .png

        Bağımsız Mali Müşavirler Grubu'nun başkan adayı Turgay Kanarya, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMO) seçimlerine 38 öneri ile giriyor. Kanarya hazırladıkları38 öneri ile mali müşavir ve muhasebecilerin hayatını değiştirmeyi hedeflediklerini kaydederek özellikle muhasebeci mali müşavirler için Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının yüzde 18'den 8'e indirilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Muhasebecilerin hizmet işletmesi olarak faturakestiği anda KDV ödediğini oysa kestikleri faturanın karşılığında bazen ödeme bile alamadıklarını kaydederek böylece almadıkları ücretin vergisini ödemiş olduklarını söyledi.

        KADIN MUHASEBECİ DOĞUMA GİDEMİYOR

        REKLAM

        Muhasebecilerin mükelleflerininbeyannameleri sürelerinde mücbirsebebin kabul edilmesi gerektiğini bununçok önemli olduğunu kaydedenKanarya "Meslektaşlarımızbeyanname dönemlerinde cenazelere gidemiyor. Kadın meslektaşlarımız doğuma bile gidemiyor. Yaşanmış örnekler var. Bir meslektaşımız beyanname vermek için hastaneye gidemeyince zor durumda kaldı.Bu yüzden muhasebeci ve mali müşavirler için mücbirsebep hallerininkabul edilmesini istiyoruz. Bunu bakanlıktantalep ettik. Bir kez daha talep ediyoruz" dedi.İSMMO seçimlerine meslektaşlarıiçin büyük sorun olan 38 ayrı konunun çözümü önerisi ile gittiklerini anlatan Kanarya "Diğerlerinin hiç önerisi olmazken bizim 38 tane var. Kamu ile konuşmadan hiçbir şey yapmıyoruz" diye konuştu.

        ODA ŞEFFAF OLACAK

        Muhasebecilerinden alınan aidatların yüksek olduğunu vurgulayan Kanarya kendilerinin tasarruf yapma önerilerinin olduğunubelirterek "Gelin odayı şeffaflaştıralım dedik oy çokluğu ile reddettiler. Şeffaflaşma önerimiz çok önemli. Bununla ilgili mahkemeye de gittik. Giderlerimizi internet üzerinde yayınlayalım dedik ama reddedildi" şeklinde konuştu.İSMMMO’nun8. katının kaçak olduğunu ve bununla ilgili başvurular yapıldığını açıklayan Kanarya şunları söyledi: "Kafeterya yapılacak olan 8. Kat eski başkan (onursal başkan) tarafından işgal altında. Uyarılarımız üzerine kaçak 2 kat için imar affı kapsamında başvuru süreci başlatıldı."

        REKLAM

        Kanarya ayrıca İSMMMO'nun bilançolarının, dipnotların internette yayımlanmasını istediklerini ifade etti. "Dipnotların yer almadığı bir oda bilançosu kabul edilemez. Denetime aykırı bu durum. Her yıl bilanço önerisi veriyoruz, reddediliyor. Sadece rakamsal olarak harcamalar var" diyen Kanarya ayrıca yıllardır istedikleri sosyal tesisler ve muhasebecilereyeşil pasaport verilmesinin de peşinde olduklarını belirtti. Kanarya Oda bünyesinde SİMER’i kurmayı hedeflediklerini ve böylece meslektaşlarınSİMER’e gelmesi halinde her türlü bilgiyi bulabileceğini dile getirdi.

        REKLAM

        32 YENİ İŞ ALANI OLACAK

        Kanarya muhasebecilerin diğer önemli sorununun iş olanağı olmadığı için çok fazla haksız rekabete maruz kalmaları olduğunu bildirdi. Diğer önemli hususun tahsilat sorunu olduğunu kaydeder Kanarya , "Bankadan özel okullara yapılan ödemeler gibi ödeme belgesi gelmeden meslektaşın beyanname vermesini engellemeye çalışacağız. Engellendiğinde mükellef mecburen bu sözleşmeyi yapacak. Müşterinin sorunu banka ile olacak.32 tane yeni uzmanlık alanı yaratmayı hedefliyoruz. Bir alanda uzmanlaşan kişiyi markalaştırmak istiyoruz" dedi.

        REKLAM

        BAĞIMSIZ MALİ MÜŞAVİRLER GRUBU'NUN ÖNERİLERİ

        • SMMM’lerde KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi
        • SMMM’ler mücbir sebep uygulaması
        • Bilanço ve gelir tablosunun dip notları İSMMMO da yayınlanması
        • İSMMMO'nun yapmış olduğu harcamalara ait giderlerin internet sitesinde yayımlanması
        • Meslektaş ve stajyer ailelerinin yararlanması için Anadolu ve Avrupa’da olmak üzere 2 adet sosyal tesis açılması
        • Maliyeti yıllık 200.000 TL olan İSMMMO Yaşam Dergisi’nin meslek mensuplarına herhengi bir yarar sağlamadığından yayından kaldırılması
        • Yasal olmadığından borcu olanlara verilmeyen internet üzerinden faaliyet, belge ve ek 9 belgesinin borcu dahi olsa verilmesi
        • Üyelerimize yeşil pasaport verilmesi (Meclis'e gönderildi)
        • Tahsilat sorununu çözeceğimiz yeni iş alanları
        • Beyin amortismanı ile gelir vergisinden 1 kereye mahsus yıpranma payı indirimi
        • Meslektaşların 4/A sigortalılıksorununu çözmek
        • Meslektaşlarımıza hukuki danışmanlık verilmesi
        • Simer kurulacak Cimer ya da Bimere değil direkt Simer’e gelinecek
        • Serbest iletişim merkezi ile her şey şeffaf olacak
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ