Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Kahveyi yemekten sonra içmeyin" uyarısı!
        1

        Kahve, çoğu kişinin gün içerisinde en sık tükettiği içeceklerden biri. Uzman Diyetisyen Melike Çetintaş, kahvenin içeriğindeki kafein ve antikoksidan bileşenler sayesinde kalp rahatsızlıkları, kanser, Alzheimer, demans gibi hastalıklardan koruyucu etkisinin yıllardır bilindiğini belirterek, "Bununla birlikte uyarıcı içeriği sayesinde fiziksel ve zihinsel performansı artırıyor" dedi.

        2

        Çetintaş, en çok merak edilen konulardan birinin de gün içerisinde tüketilen kahvenin kişinin kilosu üzerindeki etkisi olduğunu kaydeden Çetintaş, şöyle konuştu: "Yapılan birçok çalışma kafeinin metabolizmayı hızlandırıcı, uyarıcı etkileri nedeniyle kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak bu etkinlik çok yüksek bir orana sahip değildir. Kahvenin kilo vermeyi desteklemesi için içerisinde şeker, krema, süt, aroma verici şurup gibi bileşenler olmaması gerekir."

        3

        Son dönemdeki çalışmalarda ise fazla miktarda kafein almanın insülin seviyelerinde olumsuz etki yarattığını ve yağlanmayı artırdığını gösterdiğini ifade eden Çetintaş, "Ayrıca fazla kahve tüketmek kan basıncını arttırabilir. Vücudunuzun ödem toplamasına neden olabilir" diye konuştu.

        4

        DİYETTEYKEN NE KADAR KAHVE TÜKETİLEBİLİR?

        Çetintaş, günde 2-3 fincan kahve tüketmenin yağ kaybını desteklerken, 4-5 fincan ve üzerinde kahve tüketiminin yağ artışına ve vücudun ödem toplamasına neden olduğunu söyledi.

        5

        Tüketilen kahvenin sütsüz, kremasız ve şekersiz olmasının diyet açısından önemli olduğunu vurgulayan Çetintaş şunları söyledi:

        6

        Her kahve çeşidinde farklı miktarda kafein bulunur. Diyette tüketebileceğiniz kahve çeşitlerinin kafein miktarları:

        7

        - Türk kahvesi 1 fincan: 65 mg (Günde 3 adet tüketilebilir)

        - Filtre kahve 120 mg (Günde 2 kupa tüketilebilir)

        - Espresso 130 mg (Günde 2 kupa tüketilebilir)

        - Americano 100 mg (Günde 2 kupa tüketilebilir)

        8

        Şekersiz sade kahvenin zararsız olduğunu düşünmeyin, önemli olan içeriğindeki kafein miktarı. Kilo vermek için 2-3 fincanı geçmemelisiniz.

        9

        Uzman Diyetisyen Çetintaş, kahveyi yemeklerin hemen üzerine içmemeye özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü kahvenin içerisinde bulunan tanenler vücudumuzdaki demir emilimini de engeller.