Kangal'ların 'akraba' eşleşmesi, ırkın gerilemesine neden oluyor
Sivas Doğal Irk Kangal Köpeği Sevenler ve Koruyanlar Derneği Başkanı ve köpek uzmanı Orhan Yalçınkaya, Kangal köpeklerinin içgüdüsel olarak eşlerini kendileri seçtiğini belirtti. Özellikle aynı kandan olan Kangal'ların eşleşmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Yalçınkaya, "Kangal'ların eşleştirme sırasında kesinlikle kardeş, anne-baba gibi akraba eşleşmesi olmaması gerekiyor. Köpeklerin kan bağının olmaması çok önemlidir. Kan bağı, ırkın gerilemesi ve sakat yavru doğumlarını artırıyor" dedi
"DİŞİYE ÖZGÜRLÜK SUNUYORUZ"
Kangal'larda dişiye özgürlük sunulmasının mantıklı eşleşmeyi de beraberinde getirdiğini belirten Yalçınkaya, "Kangallarda biz bunu yaşıyoruz. Yavru üretiminde, genlerin aktarılmasında ve ırkın devamında mantıklı bir eşleşme sistemi olduğunu biliyorum. Dişiye özgürlük sunuyoruz. Hangi erkek köpekle eş olmak isterse onunla eş olmasına müsaade ediyoruz. Daha düzgün daha kaliteli ve daha saf orijinal yavrular çıktığını gördüm.
Eşte seçiciliği Kangal köpekleri de yapıyor. Bu da o dişinin içgüdüsel olarak o erkek köpekteki artılar, eksiler, cesaret ve vücut yapısı gibi özelliklere bakıyor. Bunları görüp, hissedip seçiyor. Ona göre de eş oluyor. Ben bu tür eşleşmelerden daha verimli, daha sağlam, daha safkan ve daha asil ırk köpeklerin çıktığına inanıyorum"