Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kore'de Nobel gündemi: Ödülü Başkan Trump almalı

        Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile iki Kore arasında kalıcı barışı sağlamak ve Kore yarımadasını nükleerden arındırmak için tarihi bir zirve gerçekleştiren Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, hakkındaki 'Nobel Barış Ödülü almalı' şeklindeki yorumlara yanıt verdi.

        Eski devlet başkanı Kim Dae-jung'un eşinden gelen ödül yorumuyla ilgili konuşan Moon'un, "Nobel ödülünü Başkan Trump almalı. Bizim tek ihtiyacımız olan barış" ifadelerini kullandığı bildirildi.

        Moon'un bu sözleri kabinedeki üst düzey isimlerle yaptığı bir toplantıda söylediği kaydedildi.

        Güney Kore Devlet Başkanı Moon, geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile bir araya gelmiş, iki lider tarafından imzalanan ortak deklarasyonda 'Kore yarımadasında bundan böyle savaş olmayacak' ifadeleri yer almıştı.

        REKLAM

        ABD Başkanı Donald Trump'ın da birkaç hafta içerisinde Kuzey Kore lider Kim Jong Un ile bir araya gelmesi bekleniyor.

        Bu görüşme için Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un'u, ABD Başkanı Donald Trump ile iki Kore'yi ayıran askerden arındırılmış bölge Panmunjom'da görüşmeleri için ikna etti.

        Kuzey ve Güney Kore liderlerinin bir araya gelmesinin ardından, Güney Kore Cumhurbaşkanı sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, "Panmunjom'un ayrılmayı aşındıran ve barış için yeni bir dönüm noktası oluşturması açısından oldukça anlamlı bir yer olduğunu düşünüyoruz. Panmunjom bunun için oldukça sembolik bir yer olmaz mıydı?" dedi.

        MOON VE GUETTERS TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

        Yonhap ajansının Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kim Eui-kyeom tarafından yapılan açıklamaya dayandırdığı haberine göre Moon, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 30 dakika süren telefon görüşmesi yaptı.

        Görüşmede Moon, Kuzey Kore'nin, Kore Yarımadası'nda barışın sağlanması ve nükleer silahların yok edilmesine ilişkin taahhüdünün yerine getirilmesinde BM'nin rol üstlenmesini istedi.

        Bu noktada Moon, BM'den, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile geçen hafta düzenledikleri zirvede alınan kararların uygulanmasını izlemesini ve Kuzey Kore'nin ana nükleer test alanının kapatılmasının teyit edilmesi ve askerden arındırılmış bölgenin barış bölgesi haline getirilmesinde rol almasını talep etti.

        Moon, Guterres'e, "BM'nin, Genel Kurul ya da Güvenlik Konseyi aracılığıyla Panmunjom Deklarasyonu'nun desteklenmesi için bir deklarasyon yayınlamasını talep ediyorum." ifadesini kullandı.

        GÜNEY KORE, JAPONYA VE ÇİN'DEN 3'LÜ ZİRVE

        Güney Kore, Japonya ve Çin liderlerinin gelecek hafta Japonya’nın başkenti Tokya'da 3'lü zirve düzenleyeceği belirtildi.

        Güney Kore Devlet Başkanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada, Güney Kore lideri Moon Jae-in, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Çin Başbakanı Li Keqiang'ın gelecek hafta 3'lü zirve düzenleyeceği belirtildi. Zirve'nin 9 Mayıs'ta Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenleneceği ifade edildi.

        Üç bölgesel güç arasındaki son zirve, 2015 yılının Kasım ayında Güney Kore'nin başkenti Seul'de gerçekleştirilmişti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ