Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık SON DAKİKA! Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Koca başkanlığında toplandı

        Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 09.00'da toplandı.Bakanlıktaki toplantı sonrasında, yeni tip koronavirüs hakkında bakanlığın aldığı tedbirlerle ilgili açıklamayapıldı.

        Bakan Koca, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

        ""31 Ocak saat 09.30 itibarıyla dünya genelinde 23 ülkede 9 bin 810 koronavirüs vakası görüldü. Bu sayının yüzde 99'u Çin'de. 213 kişi hayatını kaybederken, 187 vaka taburcu oldu. Hayatını kaybedenlerin çoğunluğu kronikhastalığı olan 65 yaş üstü bağışıklığı düşük kişilerdir. DSÖ uyarı bildirmeden önce biz Türkiye olarak önlemlerimizi adım adım hayata geçirdik. Bakanlığımızda Bilim Kurulumuzu oluşturduk. Bugün bilim kurulumuzun 4. toplantısını gerçekleştiriyoruz. Havalimanlarında 365 gün 24 saat personel bulunduruyoruz. Çin'den gelen uçuşlarla ülkemize gelen yolcuları termal kameralarla tarıyoruz. Şu ana kadar 10 bin yolcu tarandı. Karantina odalarımız, negatif basınçlı sedyelerimiz ihtiyaç halinde bekliyor. Yeterli malzeme bulundurduğumuzun altını çiziyorum. Korunma ve kontrol önlemleriyle ilgilibir rehber hazırladık. Olası bir vaka durumunda yapılması gerekenler konusunda sağlık çalışanları bilgilendirildi.

        Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olan, Çin'e seyahat etmiş, Çin'den gelen vaka olursa tedbir amaçlı gözetim altına alıp gerekenleri yapıyoruz. Sosyal medyadaki paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini bir kez daha söylemek istiyorum. Bugüne kadar farklı illerden 68 kişiden numune alınarak Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda analiz edildi. Türkiye'de koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı. Eğer olursa bunu izole etmek adına kapasitemizin yeterli olduğunu ifade etmek istiyorum. DSÖ dün geceki toplantısının ardından virüsün diğer ülkelere yayılması adına küresel ilan etti.

        Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmadık, bırakmamaya da kararlıyız. Çin'in Wuhan kentinde olan hiçbir hastalığı olmaya sağlıklı vatandaşlarımızı orada bırakarak onları riske atamayız. Gerekli diplomatik girişimlerin tamamlanması durumunda, birkaç saat içerisinde A400M tipi uçağı ambulans uçağa dönüştürerek vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Oradan getireceğimiz vatandaşların hasta olmadığını hatırlatmak istiyorum. Uçakta 2 enfeksiyon hastalıkları hocamız ve diğer sağlık personelleri hazır olacak. Çin'e gönderilen yardım da bu uçak da yer alacak. 1000 tulum, yüz bine yakın maske ve gözlük uçağa yüklenecek. Toplamda 34 Türk vatandaşımız, 7 Azeri, 7 Gürcü ve 1 Arnavut vatandaşı sağlık kontrollerinin ardından uçağa alınacak.Yolcuları özel izolasyonla getiriyoruz, uçakta gözetimleri devam edecek, 14 gün gözlem altında tutulacaklar. Bu süreçte kimsenin şüphesi olmayacak şekilde tedbirlerin alındığını söylemek istiyorum. Şu an kullanmadığımız bir hastaneyi tekrar kullanılır hale getirdik. Herhangi bir hastamızla teması olmayacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ